Image default
Ευρώπη

Ιστορικό χαμηλό στην ανεργία από το 2008 καταγράφει η Ισπανία του Σάντσεθ

Το ποσοστό των ανέργων στην Ισπανία διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ καταγράφηκε και μια σημαντική μείωση του αριθμού των νέων χωρίς εργασία, όπως αποκαλύπτουν νέα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της κρατικής υπηρεσίας απασχόλησης της Ισπανίας (SEPE), ο αριθμός των εγγεγραμμένων ως ανέργων μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 50.268 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώνεται συνολικά στα 2.688.842 άτομα. Για πρώτη φορά από το 2008, ο αριθμός έπεσε κάτω από τα 2,7 εκατομμύρια άτομα (13%), ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όσον αφορά την απασχόληση, το ισπανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πρόσθεσε 54.541 μέλη τον Ιούνιο, με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων να φτάνει νέο ρεκόρ στα 20.869.940 άτομα.

Η ανεργία επίσης μειώθηκε για τα άτομα κάτω των 25 ετών. Συνολικά καταγράφηκαν 3.552 λιγότεροι άνεργοι νέοι τον Ιούνιο, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε νέο χαμηλό επίπεδο 184.491 ατόμων.

«Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να έχουμε», δήλωσε την Τρίτη η Yolanda Díaz, η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ και επικεφαλής της προοδευτικής πλατφόρμας Sumar, σε συνέντευξη της στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE.

Η Díaz υποστήριξε ότι οι πολιτικές της προοδευτικής κυβέρνησης, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού, «αποτελούν ένδειξη ότι οι δημόσιες πολιτικές λειτουργούν για το καλό της χώρας».

Παρά την αισιοδοξία της Díaz, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να διεκδικήσει τη νίκη της στο μακροχρόνιο διαρθρωτικό πρόβλημα της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία των νέων στην Ισπανία ανήλθε στο 29,3% τον Μάρτιο, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με το υπόλοιπο μπλοκ της ΕΕ μετά την Ελλάδα (29,7%).

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «όσο υπάρχει οικογένεια με ένα άνεργο μέλος, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Πρόσθεσε μάλιστα  ότι η «πρόκληση για τη χώρα» αυτή τη στιγμή είναι να «συγκλίνει» με το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (5,9 % τον Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat).

Σχετικα αρθρα

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin

Γερμανός νομοθέτης: Η Βαρσοβία παίζει πολιτικά παιχνίδια εναντίον του Κιέβου

admin

Ο λογαριασμός των όπλων για την Ουκρανία δυσκολεύει την Τσεχία

admin

Αμνηστία για τους παραβάτες των κανόνων COVID στη Σλοβενία

admin

Στην τροχιά της πυρηνικής ενέργειας η Ιταλία

admin

Πολιτική σύγκρουση στην Αυστρία για την αύξηση του φόρου CO2

admin