Image default
Οικονομία

Καύσιμα: Φόβοι για νέα άνοδο στις τιμές παρά τις συντηρητικές κινήσεις στην ελληνική αγορά

Το καλοκαίρι εξελίσσεται ομαλά με τις τιμές των καυσίμων κίνησης να κινούνται σε «υποφερτά επίπεδα» χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις.

Οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σταθερές το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά καθώς οι φόβοι για την πορεία της οικονομίας συγκρατούν μια απότομη άνοδο της τιμής του Brent στο άμεσο μέλλον.

Το καλοκαίρι εξελίσσεται ομαλά με τις τιμές των καυσίμων κίνησης να κινούνται σε «υποφερτά επίπεδα» χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,864 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,576 ευρώ το λίτρο και έχουν σημειώσει πολύ μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Φυσικά, η γενική εικόνα των «ήπιων» μέσων τιμών δεν ακυρώνει τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές που παρατηρούνται στα νησιά με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να αποτελούν τους πρωταθλητές στην ακρίβεια των καυσίμων. Σε πολλά νησιά, η απλή αμόλυβδη πωλείται πάνω από 2 ευρώ, μια τάση που αναμένεται να διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι λόγω των υψηλότερων μεταφορικών.

Παρά το ήσυχο καλοκαίρι και τις χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές, η πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο καθιστώντας ακριβότερη την αγορά καυσίμων για τις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.

Οι φόβοι για ύφεση πιέζουν τις τιμές αλλά οι φόβοι για αύξηση πληθωρισμού συγκρατούν τη μεγάλη πτώση

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι παγκόσμιες μακροοικονομικές αντιξοότητες και οι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιστάθμισαν τις προβλέψεις για περιορισμένες προμήθειες εν μέσω περικοπών του ΟΠΕΚ+.

Το Brent υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο στην περίοδο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ ο WTI σημείωσε δεύτερη τριμηνιαία πτώση καθώς οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, «κατέβασαν ταχύτητες» το δεύτερο τρίμηνο.

Οι φόβοι για περαιτέρω επιβράδυνση που θα πλήξει τη ζήτηση καυσίμων αυξήθηκαν αφού τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να ξεπερνά τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και ενθαρρύνει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, οι οποίες θα επιβάρυναν τις προοπτικές της ζήτησης και, κατά συνέπεια, τις τιμές.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και επίσης να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Οικονομολόγοι και αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για την τιμή του Brent στα 83,03 δολάρια το βαρέλι το 2023, στη δημοσκόπηση του Reuters του Ιουνίου.

Από την άλλη, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι προμήθειες θα περιοριστούν και θα ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο, αφού ο κορυφαίος εξαγωγέας, η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε επιπλέον μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, ενώ οι ΗΠΑ αναπληρώνουν σταδιακά τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου τους.

«Η αγορά αναμένεται να κινηθεί σε έλλειμμα το 2ο εξάμηνο του 2023», ανέφεραν οι αναλυτές της NAB, δίνοντας ένα σήμα ότι οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σχετικα αρθρα

Προς κυβερνητικό shutdown οι ΗΠΑ – «Αδειάζει η κλεψύδρα» την Κυριακή

admin

Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ παρουσία Χατζηδάκη – Τι ειπώθηκε

admin

«Παράθυρο» Γουίλιαμς (Fed) για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Γέλεν: Επικίνδυνο και περιττό ένα κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ

admin

Κάλεσμα Στουρνάρα για «απορρόφηση» και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

fastpath

Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις

fastpath

Παπαθανάσης από Κοζάνη: Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί

admin

Φινκ της BlackRock: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 5%

admin

Σκρέκας: Δεκαπλασιάστηκε η ισχύς των ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο στην Ελλάδα

fastpath

Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

fastpath

Σκάλκος (Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ): Ευέλικτη, καινοτόμα και οικονομικά επαρκής η Πολιτική Συνοχής

admin

Στασιμοπληθωρισμός, ο νέος «μπαμπούλας» – Μνήμες από τη δεκαετία του 1970

fastpath