Image default
Πολιτική

Ποια πρόσωπα θα βάλει σε θέσεις μάχης στη Βουλή ο Ανδρουλάκης

Πρόσωπα με ρόλο μπαλαντέρ και για τις επόμενες μάχες -εντός και εκτός Βουλής- επιλέγει ο Νίκος Ανδρουλάκης, εν’ όψει της αυριανής πρεμιέρας της Ολομέλειας με τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα ορίσει κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τον Μιχάλη Κατρίνη και τον Δημήτρη Μάντζο– τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και τον εκπρόσωπο Τύπου αντίστοιχα. Πρόκειται για στελέχη, που έπαιξαν δυναμικά στην αναμέτρηση των δύο εκλογικών γύρων και που ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπεριλαμβάνει στην ομάδα κρούσης της Χαριλάου Τρικούπη. Κομβικό θεωρεί το ρόλο και της Γραμματείας της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου, είτε θα οριστεί εκ νέου επικεφαλής η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, είτε άλλο πρόσωπο με δυνατότητα συντονισμού των αντιπολιτευτικών παρεμβάσεων στη βουλή.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης θα καταλήξει σήμερα και στην επιλογή προσώπων που θα σηκώσουν το βάρος της πρώτης μάχης κατά τη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων- ένα από αυτά ενδέχεται να αναλάβει την ευθύνη και του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχει το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσουν εννέα βουλευτές, μεταξύ των οποίων είναι οι: Νάντια Γιαννακοπούλου (εκπρόσωπος την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο), Παύλος Γερουλάνος (εκλέχτηκε στην Α’ Αθήνας), Παναγιώτης Δουδωνής (βουλευτής Επικρατείας και ίσως επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής), Μιλένα Αποστολάκη (βουλευτής στη Βόρεια Αθήνα), Πάρις Κουκουλόπουλος (έμπειρο στέλεχος από την Κοζάνη), Παύλος Χρηστίδης (εκλέχτηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αθήνα), Μανώλης Χριστοδουλάκης (ο νεότερος βουλευτής που εκλέχτηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική), Απόστολος Πάνας (από τη Χαλκιδική) και ένα ακόμη κοινοβουλευτικό στέλεχος από την περιφέρεια.

Μέσα στις επόμενες μέρες ο κ. Ανδρουλάκης θα συμπληρώσει το παζλ, μοιράζοντας «χαρτοφυλάκια» για τον κάθε Τομέα στους «σκιώδεις υπουργούς», ενώ θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ανακοίνωση του νέου εκπροσώπου Τύπου (στη θέση του Δημήτρη Μάντζου), του Θανάση Γλαβίνα (εκλέχτηκε στον πρώτο εκλογικό γύρο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης αλλά έχασε την έδρα λόγω του εκλογικού νόμου στη δεύτερη αναμέτρηση).

Η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει μεγάλη σημασία στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη που είναι και η παρθενική εμφάνιση στη βουλή, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης σκοπεύει με τις παρεμβάσεις του (στην αρχή και στο τέλος της διαδικασίας θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί) να περιγράψει τις προγραμματικές θέσεις και λύσεις που προτείνει ως σοσιαλδημοκράτης και να υπογραμμίσει ότι οι αντιπολιτευτικές «επιθέσεις» θα έχουν κοινό παρονομαστή το εθνικό συμφέρον. «Αυτή η «παραδοχή» θα καθορίζει τις συναινέσεις και τις αντιπαραθέσεις», τονίζει στενός του συνεργάτης επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κ. Ανδρουλάκης με την αυριανή ομιλία του θα απευθυνθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα της Υγείας, των θεσμών και του επιτελικού κράτους. Είναι προφανές ότι οι παρεμβάσεις του προετοιμάζονται με στόχο να εκφράσουν τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Χθες εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη η σύνθεση της Επιτροπής για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, με επικεφαλής το έμπειρο πολιτικό και κοινοβουλευτικό στέλεχος, τον Κώστα Σκανδαλίδη. Η Επιτροπή αναλαμβάνει σε άμεσο χρόνο την συγκρότηση προτάσεων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους. «Θέλουμε να δούμε την αυτοδιοίκηση ως τη μεγάλη ευκαιρία για την παράταξή μας να πυκνώσει τις δυνάμεις της σε έναν τομέα όπου επί πολλά έτη συντηρεί ζωντανές τις βαθιές της ρίζες. Δεν είναι παραταξιακό φετίχ. Θέλουμε να δούμε τους ανθρώπους μας και τις παρατάξεις μας να παραμένουν ισχυρές και να ισχυροποιούνται ακόμη περισσότερο, διότι αυτά θα είναι καλά νέα για όλη την κοινωνία», δήλωσε χθες δίνοντας τον τόνο της αυτοδιοικητικής μάχης ο Δημήτρης Μάντζος υποστηρίζοντας ακόμη ότι η αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να είναι αμιγώς κομματικά περιχαρακωμένη. «Εμείς θέλουμε μία αυτοδιοίκηση η οποία δεν θα είναι απλώς ένα πάρκινγκ αρμοδιοτήτων και ευθυνών από την κεντρική διοίκηση. Θέλουμε μια πραγματική αυτοδιοίκηση που θα έχει πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά θα διαθέτει και τους πόρους και τους ανθρώπους να υλοποιήσει τις πολιτικές της», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μάντζος μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1.

Κληθείς δε να σχολιάσει την πιθανότητα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να απειλήσει τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε ότι: «Εδώ χρειάζεται, όχι μόνο μια τεκτονική αλλαγή, αλλά μια ταυτοτική αλλαγή πια. Θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να απεμπολήσει γενετικά χαρακτηριστικά που έχει και στο ύφος και στο περιεχόμενο του λόγου του. Εμείς έχουμε περάσει μεγάλες κρίσεις αλλά δεν έχουμε αλλάξει ταυτοτικά χαρακτηριστικά μας. Το ΠΑΣΟΚ στον πυρήνα του ήταν πάντα ένα βαθιά μεταρρυθμιστικό κόμμα, ένα κόμμα εξουσίας και ένα κόμμα ορθού λόγου και υπευθυνότητας. Είναι στοιχεία τα οποία δεν τα βλέπει κανείς prima facie στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι κάτι που θέλει πάρα πολλή δουλειά και φαντασία για να αλλάξει». Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου τόνισε πως αυτή η συζήτηση «δεν μπορεί να ανοίξει όποτε και όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και ως μέθοδο για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα όπως προσπάθησε να κάνει στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές».

Μάλιστα ο κ. Μάντζος εκφράζοντας τη βούληση της ηγεσίας που θέλει την κάθοδο «πράσινων» στελεχών στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ούτε deals κορυφής, ούτε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα να μοιράσουν τα ιμάτια της αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής. Έχουμε και τα πρόσωπα και τις παρατάξεις, όπως και στα δύσκολα χρόνια, ώστε να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, απηχώντας τις δικές μας απόψεις για την αυτοδιοίκηση, την περιφερειακή ανάπτυξη, και εκφράζοντας αυθεντικά τις ανάγκες των πολιτών στην τοπική κοινωνία».

Σχετικά με την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα συγκυρία ο κ. Μάντζος ισχυρίστηκε ότι είναι διττή: «Πρώτον, να αρθρώσουμε μια ισχυρή και δομική αλλά ωφέλιμη για τον τόπο αντιπολίτευση, με αντιπρόταση. Σε οτιδήποτε διαφωνούμε σφόδρα με τις κυβερνητικές εισηγήσεις, να κομίζουμε τη δική μας αντιπρόταση και να προσφέρουμε εναλλακτική. Και, δεύτερον, ως παράγωγο του πρώτου, να μπορέσουμε μέσα από αυτήν την αντιπολιτευτική μας τακτική να αρθρώσουμε και μια κυβερνητική εναλλακτική, για μια κεντροαριστερά πρωταγωνίστρια».

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Η αποκάλυψη του Σάκη και ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση πριν τους ημιτελικούς – Δείτε βίντεο

Βίντεο: «Reunion» των παιχτών του Ρεχάγκελ με θέα την Ακρόπολη ανήμερα της κατάκτησης του Euro 2004

Επιμένει και σήμερα η αστάθεια – Πού αναμένονται βροχές και πού 37άρια

Σχετικα αρθρα

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι ψηφοφόροι στις 16:00 – «Βλέπουν» έως και 160.000 μέχρι τις 8 το βράδυ

admin

«Καμπανάκι» από την Αγαπηδάκη για τη Θεσσαλία: Ελλοχεύει ο κίνδυνος λεπτοσπείρωσης

admin

Μήνυμα ενότητας από τον Σωκράτη Φάμελλο: Αύριο θα είμαστε όλοι μαζί

admin

Ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης: Από αύριο προχωράμε μαζί – Οι χιλιάδες κόσμου εγγυητές της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μητσοτάκης: Market Pass μέχρι το τέλος του έτους για Θεσσαλία και Έβρο με διπλασιασμό του μηνιαίου ποσού

admin

«Μπέπε Γκρίλο» χαρακτήρισε τον Κασσελάκη ο Σταθάκης – «Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν εκλέχτηκες» το «καρφί» του Καρανίκα

admin

Ψηφίζει η Εφη Αχτσιόγλου στο Αιγάλεω

admin

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η συμμετοχή στις κάλπες – 26.000 πολίτες ψήφισαν μέσα σε 2,5 ώρες

admin

Κασσελάκης: Παροτρύνω τον κόσμο να ψηφίσει, μια νέα μέρα ξημερώνει

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πιο πολλοί πηγαίνουν στις κάλπες για τον β΄ γύρο – Έφτασαν τους 58.000 στις 12:00

admin

Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ: Η ενδυνάμωση της χώρας και η αύξηση του ΑΕΠ φέρνει οικονομικά μέτρα που έχει ανάγκη ο κόσμος

admin

Μαρινάκης: Η ενδυνάμωση της χώρας και η αύξηση του ΑΕΠ φέρνει οικονομικά μέτρα που έχει ανάγκη ο κόσμος

admin