Image default
Επιχειρήσεις

HIG Capital: Νέες επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ σε logistics – ξενοδοχεία

«Για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα συνεχίζουμε να χτίζουμε χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες».

Τάδε έφη ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος, εκτελεστικός διευθυντής της Inventio, με το ρόλο του διαχειριστή επενδύσεων του επενδυτικού κεφαλαίου της HIG, η οποία ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, «έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,350 δισ. ευρώ και συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Εχουμε προγραμματισμένες, νέες εξαγορές από το φθινόπωρο, το Σεπτέμβριο, το Νοέμβριο και έπεται συνέχεια. Το αν θα μπούμε σε νέους κλάδους θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Σίγουρα μας ενδιαφέρουν οι υφιστάμενοι κλάδοι σε logistics και ξενοδοχεία, ωστόσο για νέους τομείς απαιτείται περισσότερος χρόνος».

Στις δύο βασικές κατηγορίες δραστηριοτήτων όπου έχει ήδη «χτίσει» σημαντική παρουσία ο όμιλος στη χώρα μας, τα logistics και τα ξενοδοχεία, οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις αντιστοιχούν σε ένα σύνολο 650 εκατ. ευρώ, με τον κ. Μπήτρο να μην κρύβει στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης την Τρίτη 4 Ιουλίου και το ενδιαφέρον του ομίλου για τα λιμάνια, ακόμη και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Σαββίδη. Οσον αφορά τον συνολικό τζίρο των εταιρειών κάτω από την ομπρέλα του ομίλου στην Ελλάδα, αυτή την στιγμή αντιστοιχεί στα πέριξ των 450 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 70 εκατ. ευρώ αφορούν τη φιλοξενία και τα 350 εκατ. ευρώ τα logistics. Σε βάθος πενταετίας, ο συνολικός τζίρος μπορεί να φτάσει τα 600- 650 εκατ. ευρώ με τη δυναμική των ξενοδοχείων να είναι μελλοντικά μεγαλύτερη με δεδομένες τις νέες επενδύσεις για αναβαθμίσεις.

Την ίδια στιγμή, από τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις των 650 εκατ. ευρώ, τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν τα logistics και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον κλάδο της φιλοξενίας. Σημειωτέον ότι η συνολική απόδοση των επενδύσεων του ομίλου στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 15- 18%.

Logistics

Ειδικότερα όσον αφορά τα logistics, οι επενδύσεις κατανέμονται καταρχάς με 250 εκατ. ευρώ στο project της στρατηγικής επένδυσης για τη δημιουργία του πρότυπου κέντρου διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) στο ακίνητο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, ενώ επιπλέον 200 εκατ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που προορίζονται για επενδύσεις αναβαθμίσεων, τεχνολογίας κ.α.. «Δίνουμε έμφαση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών διανομής και αποθήκευσης, ευρύτερα και όχι περιορισμένα, ακόμη και τις υπηρεσίες courier και το last mile εντός Ελλάδος, ενώ στόχος είναι η πλατφόρμα των logistics να επεκταθεί και στο εξωτερικό προς το Βορρά έως τη Γερμανία, γι’ αυτό και εξετάζουμε για αποθηκευτικούς χώρους σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σερβία». Υπενθυμίζεται ότι για τη δραστηριοποίηση στον κλάδο ο όμιλος έχει προχωρήσει στη δημιουργία της λειτουργικής πλατφόρμας Streem Global AE.

Ως προς την πορεία υλοποίησης του επενδυτικού project του Ασπροπύργου ο κ. Μπήτρος ανέφερε ότι «έχει τουλάχιστον μία διετία μπροστά, υπάρχουν τα αδειοδοτικά που θα τρέξουν τον επόμενο χρόνο, τα κατασκευαστικά που θέλουν κι αυτά χρόνο κ.ο.κ.. Ηδη έχουμε υψηλή, εκπεφρασμένη ζήτηση για μίσθωση ακινήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (διεθνείς παίκτες) λόγω ακριβώς του συνδυασμού των τριών μέσων μεταφοράς, πλοίου, φορτηγού και τρένου. Θέλουμε να είμαστε το κέντρο εισόδου διεθνών ομίλων διανομής προς την Ευρώπη.

Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά που έχει η συγκεκριμένη επένδυση θα επιταχύνουν την ενοποίηση των δραστηριοτήτων της HIG στο συγκεκριμένο τομέα όπου όλο το προηγούμενο διάστημα, από το 2020 και μετά έχουν γίνει σημαντικές εξαγορές, με μεγαλύτερη αυτή του ομίλου Βεϊνόγλου το 2023 που αποτελεί και το μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών logistics στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτή την στιγμή οι εταιρείες του κλάδου logistics κάτω από την ομπρέλα του ομίλου (σ.σ. Βεϊνόγλου, Group Unit Ηellas & Unit Shipping, Contrade, Μακιός, Ολυμπιάς Κανδύλης) «τρέχουν» με έναν τζίρο 320 -350 εκατ. ευρώ και απασχολούν πάνω από 2.500 υπαλλήλους με παρουσία σε 7 χώρες. Πρώτο μέλημα είναι να οργανώσουμε τις εταιρείες οι οποίες τώρα συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε μετά να προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις. Είμαστε σε μία διαδικασία μεγέθυνσης των εταιρειών και η προοπτική μας είναι να τους ανοίξουμε τους ορίζοντες εκτός Ελλάδος χωρίς να αποκλείουμε και νέες εξαγορές ώστε να συμπληρώσουμε το χαρτοφυλάκιό μας με μικρά… διαμαντάκια που μπορεί να μας δώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία».

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο όμιλος σε πώληση κι επανεκμίσθωση των ακινήτων των αποθηκευτικών χώρων, όπως είχε ακουστεί στην αγορά, ο κ. Μπήτρος ανέφερε ότι «μας ενδιέφερε πράγματι τι αξία θα είχε το χαρτοφυλάκιο των 400.000 τ.μ. στα logistics για να προχωρήσουμε σε sale & leaseback, ωστόσο το αν θα πουλήσουμε ή όχι θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και σίγουρα δε θα έχουμε κάποια κατάληξη εντός του έτους».

Εξαγορές και αναβαθμίσεις ξενοδοχείων

Στον τομέα της φιλοξενίας, όπου ο όμιλος αριθμεί αυτή την στιγμή εννιά ξενοδοχεία (χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται τα ξενοδοχεία στην Κω μέσω της εξαγοράς δανείων από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ του ομίλου Κυπριώτη με τον οποίο η HIG βρίσκεται αυτή την στιγμή σε δικαστική διαμάχη) οι νέες επενδύσεις αντιστοιχούν σε 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο «προσβλέπουμε σε τρείς ακόμη εξαγορές προσεχώς στην Κρήτη, με αξία εξαγοράς 100 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για ανακαινίσεις». Στον κλάδο της φιλοξενίας, όπου ο όμιλος έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα των «Ella Resorts» στόχος είναι για δυναμικότητα 6.000 δωματίων στην Ελλάδα και συνολικά 10.000 στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ αυτή την στιγμή ο όμιλος αριθμεί περίπου 3.500 δωμάτια. «Εχοντας ήδη τη διευρυμένη εμπιστοσύνη του μητρικού ομίλου, έχουμε την εξουσιοδότηση από την HIG να εξετάσουμε την ένταξη κάτω από την ομπρέλα των Ella Resorts και άλλων ξενοδοχείων, εκτός Ελλάδος, όπου έχει παρουσία ο όμιλος όπως σε Iσπανία και Ιταλία». Ερωτηθείς ειδικά για τις δικαστικές εκκρεμότητες με τον Κώστα Κυπριώτη ο κ. Μπήτρος έκανε λόγο για πολλαπλές- κοντά στις 10, πάσης φύσεως δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με τον όμιλο Κυπριώτη. «Δεν πιστεύω ότι θα τελειώσει σύντομα η δικαστική διαμάχη», σχολίασε σχετικά, ενώ έως τα τέλη του έτους αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις ως προς την αίτηση εξυγίανσης. Την ίδια στιγμή, έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, και η μεταβίβαση του 45% από τις μετοχές που κατείχε η κ. Mιράντα Κυπριώτη, αδελφή του κ. Κώστα Κυπριώτη, θέμα το οποίο πάντως ο τελευταίος το αμφισβητεί στα δικαστήρια.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο -: Δεσμευόμαστε για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου (πίνακες)

Χατζηδάκης- Στουρνάρας: «Συναντίληψη» για Οικονομία, τράπεζες, δημόσια οικονομικά

Τζιμ Ο’Νιλ: Το μάθημα που μας δίδαξε η Ελλάδα – Θέμα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Amazon: Γιατί βγάζει από τα ταμεία της έως και 4 δισ. δολ. για τη νέα επένδυση (tweets + vids)

admin

Μαριάννα Λάτση: Βραβεύτηκε ως σύγχρονη Εθνική Ευεργέτιδα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (pics)

admin

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Έρχονται νέες θέσεις εργασίας και δράσεις για ενίσχυση

admin

Prodea Investments: Τα deal με ΕΤΕ και Mytilineos και η «άμυνα» στην άνοδο των επιτοκίων και των τιμών στα υλικά

admin

Με fast track διαδικασίες έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία (pic)

admin

Η Renault τερματίζει τη συμφωνία κοινής αγοράς με τη Nissan

admin

Revoil: Στα €388,43 εκατ. ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο – Στα €5,68 εκατ. τα EBITDA (πίνακας)

admin

SunriseMezz PLC: Στα €2,9 εκατ. τα ανεβασμένα κέρδη εξαμήνου

admin

SunriseMezz: Καθαρά κέρδη €2,9 εκατ. στο 6μηνο

admin

Phoenix Vega Mezz: Στα €6,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2023

admin

Σημαντικά αυξημένα κατά 25,5% τα έσοδα της Trastor στο εξάμηνο

admin

Trastor: Αύξηση 25,5% στα έσοδα από μισθώματα κατά το α’ 6μηνο

admin