Image default
Ευρώπη

Ακλόνητος ο πρόεδρος του Σλοβακικού κοινοβουλίου, παρά την ενδοοικογενειακή βία

Και όμως, δεν ήταν αρκετοί παρόντες βουλευτές στην ψηφοφορία της Τετάρτης για να εγκριθεί η πρόταση αποπομπής του προέδρου του σλοβάκικου κοινοβουλίου Boris Kollár, ο οποίος παραδέχθηκε ότι επιτέθηκε στη μητέρα των δύο παιδιών του μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της και δήλωσε ότι θα το ξανακάνει.

Ο Kollár παραδέχτηκε ότι χτύπησε τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια διακοπών το 2011, κάτι που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δικαιολογείται λόγω του σκληρού χειρισμού του παιδιού τους από εκείνη. Ενώ ορισμένοι βουλευτές θεώρησαν ότι αυτό ήταν αρκετό για να του κοστίσει τη θέση του, αρκετοί δεν εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση για την αποπομπή του.

Στην τελευταία συνεδρίαση, μόνο 55 από τους 76 που απαιτούνται για την έναρξη της διαδικασίας ήταν παρόντες. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι ο Kollár όρισε την ημερομηνία της πιθανής απομάκρυνσής του την Τετάρτη – η οποία είναι μέρα αργίας για τη Σλοβακία.

«Η σημερινή ειδική συνεδρίαση σχετικά με την προσφυγή του Kollár θα μπορούσε και θα έπρεπε να εκπροσωπεί όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί επίθεση, αλλά και όλες εκείνες που έχουν φιμωθεί, και θα έπρεπε να είμαστε η φωνή τους», δήλωσε ο Jaroslav Naď, πρώην υπουργός Άμυνας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της αποτυχημένης πρότασης αποπομπής.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, η αδυναμία καταδίκης των πράξεων του Kollár θα αποτρέψει τις γυναίκες από το να καταγγέλουν τις δικές τους εμπειρίες. Το Sme Rodina, το κόμμα του Kollár, εμφανίστηκε μάλιστα ατάραχο από την τροπή των γεγονότων ενόψει των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία, η Σλοβακία είναι μία από τις τελευταίες εναπομείνασες χώρες της ΕΕ που αρνούνται να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ένα διεθνές έγγραφο για τα πρότυπα της ενδοοικογενειακής βίας. Οι βουλευτές διαφωνούν με τη χρήση του όρου «φύλο», αλλά είναι επίσης δυσαρεστημένοι με την άποψη ότι η βία κατά των γυναικών είναι ζήτημα κοινωνικής ανισότητας.

Με την Τσεχική Δημοκρατία να κινείται προς την επικύρωση, η Σλοβακία μπορεί σύντομα να είναι μία από τις πέντε τελευταίες χώρες που δεν συμμετέχουν στη Σύμβαση. Παρά τις εκκλήσεις για αλλαγή, η Σλοβακία έχει επίσης αρνηθεί να αλλάξει τον ορισμό του βιασμού ώστε να περιλαμβάνει όλες τις σεξουαλικές πράξεις χωρίς συναίνεση.

Σχετικα αρθρα

Λίθιο: Νέα τεράστια κοιτάσματα, καταρρέουν οι τιμές

admin

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin

Μπλόκο στα ρωσικά αυτοκίνητα με συνοριακούς ελέγχους επιχειρεί η Φινλανδία

admin