Image default
Πολιτική

Δένδιας: Καλοδεχούμενη η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά πρέπει να έχει συνέχεια

Δένδιας: Καλοδεχούμενη η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά πρέπει να έχει συνέχεια

Δένδιας

“Θα ήθελα να υπενθυμίσω την πάγια θέση μας, ότι για εμάς λύση δύο κρατών δεν υφίσταται” ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας 

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καλοδεχούμενη, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με βάση τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Γιωργάλλα. 

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι τριμερείς και οι τετραμερείς συνεργασίες της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε, δεν είναι εργαλεία εναντίον κάποιας άλλης χώρας, αλλά είναι ανοιχτά σχήματα που είναι καλοδεχούμενα να συμμετάσχουν υπό όρους διεθνούς δικαίου και άλλα κράτη. 

“Θα ήθελα να υπενθυμίσω την πάγια θέση μας, ότι για εμάς λύση δύο κρατών δεν υφίσταται” ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ μου Μιχάλη, είναι μεγάλη τιμή για εμένα που βρίσκομαι πάλι σήμερα στην Κύπρο, στη Λευκωσία, με την ιδιότητα αυτή τη φορά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και θα ήθελα καταρχήν να σε ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή σου. Να σε διαβεβαιώσω ότι για εμάς η εμβάθυνση της σχέσης μας και της αμυντικής μας συνεργασίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Θα ήθελα να σου εκφράσω τα πιο θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Ευέλπιδος τις προηγούμενες ημέρες και σε εσένα και στην κυπριακή κοινωνία και βεβαίως στην οικογένειά του.

Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας εις μνήμην των πεσόντων στους αγώνες για την Ελευθερία της #Κύπρου. pic.twitter.com/luwn05NSYG

— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 6, 2023

Οι συνομιλίες μας σήμερα επιβεβαίωσαν ένα πράγμα: Την ισχυρή μας βούληση να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τον συντονισμό μας τόσο σε επίπεδο διμερές, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο συμμάχων και φίλων μας.

Συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε και επίσης συζητήσαμε πώς μπορεί να διευρυνθεί η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και τις τριμερείς συνεργασίες μας με άλλες φίλες χώρες. Θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να πω κάτι που λέω πάντα, ανεξαρτήτως θέσεως, ότι οι τριμερείς και οι τετραμερείς συνεργασίες της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε, δεν είναι εργαλεία εναντίον κάποιας άλλης χώρας. Αντιθέτως, είναι ανοιχτά σχήματα που είναι καλοδεχούμενα να συμμετάσχουν υπό όρους διεθνούς δικαίου και άλλα κράτη.

Θα ήθελα να πω επίσης ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, τεράστιας στρατηγικής σημασίας, την Ανατολική Μεσόγειο. 

Ανταλλάξαμε απόψεις και θα συζητήσουμε και στο γεύμα γι΄ αυτό, ότι εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχουν διδάγματα από αυτή τη σύγκρουση, πέραν όλων των άλλων.

Βεβαίως, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, άλλωστε πάνω σε αυτή τη βάση, του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, έχουμε δομήσει την αμυντική μας συνεργασία.

Θα ήθελα επίσης να πω, ως μία γενική παρατήρηση, ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καλοδεχούμενη κι ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Αλλά όλα αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να εδράζονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να υπάρχει απόλυτη καταδίκη της απειλής χρήσης βίας και βεβαίως της ίδιας της χρήσης βίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε πάντα την αμέριστη συμπαράστασή μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. 

Μιας λύσης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, συμβατής βεβαίως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το μεγάλο αυτό αξιακό πλαίσιο, το πιο περήφανο στην ιστορία του πλανήτη τολμώ να πω, στο οποίο ανήκουν και οι δύο χώρες.

Και θα ήθελα να υπενθυμίσω την πάγια θέση μας, ότι για εμάς λύση δύο κρατών δεν υφίσταται. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων. Κι εγώ ο ίδιος έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν.

Θα ήθελα να πω ότι ως νέος Υπουργός Άμυνας είχα την ευκαιρία να εκφράσω και στον φίλο Υπουργό τα συγχαρητήριά μου για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τους σχεδιασμούς που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός και η Κυπριακή Κυβέρνηση έχουν κάνει για το μέλλον.

Οι δύο χώρες, οι δύο αυτές Δημοκρατίες, η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι πάντα μαζί, στην πρώτη γραμμή. Πώς όμως; Ως προπύργια σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας.

Μιχάλη, προσβλέπω στη δική μας συνεργασία, είναι μεγάλη μου χαρά που κουβεντιάσαμε σήμερα εκτενώς τα θέματα που μας απασχολούν και περιμένω με ιδιαίτερη χαρά να σου ανταποδώσω τη φιλόφρονα φιλοξενία στην Αθήνα.

Να είσαι καλά».

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Η ΝΔ απαντά στον Κασσελάκη: Δεν δώσαμε ποτέ στήριξη στον Μπέο, για να την άρουμε

admin

Σκέρτσος: Μέρα με τη μέρα ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη καταπίνει τον Κασσελάκη

admin

Σύριζα: Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη ΝΔ, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

admin

Τσακαλώτος: Οι σύγχρονες δημοκρατίες κινδυνεύουν και εν δυνάμει και από εκλεγμένους ηγέτες

admin

Απάντηση Σκέρτσου σε Κασσελάκη για το ΟΑΚΑ: Μέρα με τη μέρα τον καταπίνει ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη

admin

Μπέος: Δεν μπορώ τέτοιες στιγμές να ασχολούμαι με τους διάφορους Κασσελάκηδες – Ουδέποτε διεκδίκησα χρίσμα από κόμμα

admin

«Βολές» Κασσελάκη στον Μητσοτάκη για το ΟΑΚΑ: «Σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα» – Δείτε βίντεο

admin

Χρυσοχοΐδης: Bρέθηκα πάμπολλες φορές αντιμέτωπος με εντελώς αστήρικτα δημοσιεύματα

admin

ΠΑΣΟΚ για ΟΑΚΑ: Πρόκειται για μια ακόμη παταγώδη αποτυχία του «επιτελικού» κράτους

admin

Γλαβίνας: Υπόγειο χρίσμα της ΝΔ στον Μπέο – Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο εκλεκτός του κόμματος στον Βόλο

admin

ΠΑΣΟΚ για Μπέο: Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο εκλεκτος της ΝΔ στην περιοχή

admin

Οικονόμου: Στόχος μέσα σε 2-3 χρόνια να έχει αντικατασταθεί το σύνολο των ταυτοτήτων

admin