Image default
Οικονομία

Η ΕΚΤ στηρίζει τους κανόνες για τη χρεοκοπία των μικρών τραπεζών

Θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι και να ισχύουν σε όλη την ΕΕ, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως στηρίζει τους κανονισμούς που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά το κλείσιμο μικρότερων τραπεζών όταν χρεοκοπούν, με την υποσημείωση, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι και να ισχύουν σε όλη την ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι χρεοκοπίες τραπεζών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής εδώ και μήνες, με τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ όπως και με τη διάσωση της Credit Suisse στην Ελβετία.

Οι προτεινόμενοι κανονισμοί από την ΕΕ υπαγορεύουν ότι τα χρηματοδοτούμενα συστήματα εγγύησης καταθέσεων (DGS) θα καταγράφουν νωρίτερα ζημίες όταν μια τράπεζα χρεοκοπεί, μια κρίσιμη αλλαγή για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες που δεν διαθέτουν πόρους όπως ομόλογα που μπορούν να διαγραφούν.

Η ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αλλαγές, οι οποίες αποσκοπούν στην αποφυγή της διάσωσης από τους φορολογούμενους, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και να διευκολύνουν την εξαγορά μιας τράπεζας που καταρρέει.

«Το επίπεδο φιλοδοξίας της προτεινόμενης νομοθετικής δέσμης είναι περιορισμένο από αυτή την άποψη» αναφέρει η ευρωτράπεζα.

  • Σύγκλιση επιτοκίων Ελλάδας – Ευρωζώνης στα στεγαστικά δάνεια – Ψαλίδα άνω των 2 μονάδων στα επιχειρηματικά και μίας μονάδας στις καταθέσεις

Παράλληλα, η ΕΚΤ «ενθαρρύνει τους νομοθέτες της Ένωσης να εναρμονίσουν και να επεκτείνουν τη δυνατότητα των DGS να στηρίζουν τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων» σε πιστωτικό ίδρυμα που προχωρά σε εξαγορά.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η χρεοκοπία μιας μεγάλης τράπεζας στην ΕΕ αντιμετωπίζεται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), αλλά η εκκαθάριση μιας μικρότερης τράπεζας υπόκειται σε διαφορετικές εθνικές πρακτικές που μπορεί να καταλήξουν στο «να μπει χέρι» στα χρήματα των φορολογούμενων.

Η ΕΚΤ επανήλθε στο πάγιο αίτημά της για ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων σε επίπεδο ΕΕ και για ένα ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης & Σταθερότητας που θα παρέχει χρηματοδότηση στις τράπεζες που βγαίνουν από την εξυγίανση. Πρόκειται για διαδικασία κατά την οποία οι αρχές αποφασίζουν ότι μια χρεοκοπημένη τράπεζα δεν μπορεί να περάσει από κανονικές διαδικασίες πτώχευσης χωρίς να βλάψει το δημόσιο συμφέρον και να προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια.

Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν τον τελικό λόγο επί των μεταρρυθμίσεων, με πιθανές αλλαγές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης.

Η Γερμανία, η οποία επιθυμεί να εξαιρεθεί από ορισμένους προτεινόμενους κανόνες, λέει ότι δεν χρειάζεται κάθε προβληματική μικρή τράπεζα να προχωρήσει σε εξυγίανση.

Σχετικα αρθρα

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στην DoValue Greece για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις σε οφειλέτη

admin

Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές – Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός

admin

Μήνυμα επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης απηύθυνε ο Θ. Σκυλακάκης από το βήμα συνεδρίου

admin

Αυξημένες κατά 13% οι οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο

fastpath

Ισπανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα

fastpath

Σασόν: «Υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα τη στηρίξουμε να γίνει οικονομική δύναμη στην περιοχή»

fastpath

ΟΠΕΚΑ: Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 1,3 εκατ. δικαιούχους

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας το α’ 6μηνο

admin

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Market Pass 2: Η ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

admin

Allianz: Αυξήθηκαν τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κατά +1,9% το 2022

fastpath