Image default
Ευρώπη

Η μεγάλη μάχη του γερμανικού προϋπολογισμού περνάει στο κοινοβούλιο

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρώτο σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2024 μετά από ημέρες δημόσιων συγκρούσεων, με τα μέλη του κοινοβουλίου να συνεχίζουν τις διαμάζες για τις πολιτικές του προϋπολογισμού όπως η γονική άδεια και η πράσινη μετάβαση.

Δεν είναι όλοι στην κυβέρνηση ευχαριστημένοι με την πίεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για λιγότερες δαπάνες. «Δεν είναι η ώρα για ευχές αλλά για αλλαγές. Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλα όσα είναι πολιτικά δημοφιλή», δήλωσε ο Λίντνερ, φέρνοντας στην επιφάνεια μήνες συγκρούσεων για τον προϋπολογισμό.

Μια διαμάχη για τις περικοπές στην κρατικά επιδοτούμενη γονική άδεια για τα νοικοκυριά που κερδίζουν πάνω από 150.000 ευρώ ετησίως είχε ήδη ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβερνητικούς, καθώς είχαν αρχίσει να διαρρέουν εσωτερικές επιστολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση ότι στους προϋπολογισμούς των περισσότερων υπουργείων θα γίνουν περικοπές έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

«Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό έγιναν υπό δύσκολες συνθήκες», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ. Το υπουργείο του θα βρεθεί αντιμέτωπο με περικοπή προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ – κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών για την ενεργειακή κρίση. Η χρηματοδότηση για τους πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα διατηρηθεί.

Ωστόσο, αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ιδίως καθώς η επιτροπή του προϋπολογισμού δήλωσε πρόσφατα τη φιλοδοξία της να προβεί σε αλλαγές.

«Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, εμείς στην Μπούντεσταγκ θα εργαστούμε εντατικά πάνω στο σχέδιο προϋπολογισμού και θα το βελτιώσουμε», δήλωσε ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, βουλευτής των Πρασίνων, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική.

Παρ’ όλα αυτά, ο Χάμπεκ και ο Κίντλερ κατάφεραν να υπερασπιστούν με επιτυχία τα περιφερειακά κονδύλια για την κάλυψη των καθυστερήσεων από τις περικοπές – μια κίνηση που χαιρετίστηκε επίσης από τους εργαζόμενους στην PCK Schwedt, ένα διυλιστήριο πετρελαίου που παλαιότερα συνδεόταν με τη Ρωσία.

Σχετικα αρθρα

Ηλεκτροκίνηση: Η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εισβολή των κινεζικών εταιρειών

admin

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin

Χόλιγουντ: Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να γράψουν στην απεργία οι σεναριογράφοι – Προκαταρκτική συμφωνία με τα στούντιο

admin

Amazon: Επενδύει 4 δισ. στην Anthropic και τον επίδοξο αντίπαλο του ChatGPT

admin

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin