Image default
Ευρώπη

Αποδολαριοποίηση: Δεν είναι μόνο η Κίνα- Η Ινδία θέλει να προωθήσει τη χρήση της ρουπίας

Οι προσπάθειες αρκετών χωρών να ρίξουν «σκιά» στην κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία ενισχύθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό δολάριο παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στο παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των παγκόσμιων συναλλαγών σε ξένο νόμισμα.

Όμως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, ως αντίποινα για την εισβολή της, την απέκλεισαν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο, προκαλώντας ανησυχία σε άλλες χώρες που τώρα αναζητούν εφεδρικά νομίσματα για το εμπόριο.

Το ενδιαφέρον για την «αποδολαριοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας είναι έντονο και εμφανές, αν και αργεί ακόμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μέχρι στιγμής η Κίνα επιχειρεί την πιο συντονισμένη προσπάθεια να διεθνοποιήσει το εθνικό της νόμισμα, γουάν. Δεν είναι όμως η μόνη. Αντίστοιχα προσπάθεια καταβάλει και η Ινδία, όπως ανέφερε η Reserve Bank of India σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

«Η διεθνοποίηση ενός νομίσματος είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομική πρόοδο του έθνους, ιδιαίτερα με την εξέχουσα θέση του στο παγκόσμιο εμπόριο», σημειώνεται στην έκθεση.

Αν και η Reserve Bank of India διευρκίνισε ότι οι συστάσεις της ομάδας εργασίας που υπογράφει την έκθεση δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της, η έκθεση έρχεται ένα χρόνο αφότου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι ξεκίνησε για πρώτη φορά να προωθεί τη μεγαλύτερη χρήση της ρουπίας παγκοσμίως.

Στην έκθεσή της, η ομάδα εργασίας της RBI ενθάρρυνε το άνοιγμα λογαριασμών σε ρουπίες για τους αλλοδαπούς στην Ινδία και όσους βρίσκονται στο εξωτερικό. Συνέστησε επίσης την ενοποίηση των ινδικών συστημάτων πληρωμών με εκείνα άλλων χωρών για διασυνοριακές συναλλαγές.

Όσον αφορά το δολάριο, η έκθεση τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν τις υποχρεώσεις και την ευθύνη τους ως διαχειριστής του αποθεματικού νομίσματος. Ωστόοσο, όταν αναγκάστηκε να επιλέξει μεταξύ των συμφερόντων της και των συμφερόντων του υπόλοιπου κόσμου, η αμερικανική κυβέρνηση στο παρελθόν «δεν δίστασε να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα». Αυτό είναι ένα ζήτημα επειδή συμβάλλει σε μια ανισορροπία στο διεθνές νομισματικό σύστημα, το οποίο πάσχει ήδη προς μια μονομέρεια προς τις ΗΠΑ ακριβώς επειδή είναι ο εκδότης του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο, υποστήριξε η ινδική ομάδα εργασίας.

«Ως εκ τούτου, φαίνεται προφανές, ότι ενώ η 50ετής κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ παραμένει αδιαμφισβήτητη προς το παρόν, έχει αρχίσει να διαβρώνεται αργά και η οικονομική τάξη θα πρέπει να εξελιχθεί για να κοιτάξει πέρα ​​από το δολάριο ΗΠΑ στο μέλλον».

Πάντως η Ινδία έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην προσπάθειά της να χρησιμοποιεί περισσότερες ρουπίες στο εμπόριο. Μόλις το 0,01% του εμπορίου αγαθών της Ινδίας διακανονίστηκε σε ρουπίες πέρυσι, ανέφερε το - την Παρασκευή επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Σχετικα αρθρα

Λίθιο: Νέα τεράστια κοιτάσματα, καταρρέουν οι τιμές

admin

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin

Μπλόκο στα ρωσικά αυτοκίνητα με συνοριακούς ελέγχους επιχειρεί η Φινλανδία

admin