Image default
Αγορές

Η χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο για τον Dow Jones

Η χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο για τον Dow Jones

Σε πτωτικό έδαφος, σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση, έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον φόβο για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να φέρνει τους πωλητές στο προσκήνιο.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής (7/7), ο S&P 500 έχασε 0,29% στις 4.398,95 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,13% στις 13.660,72 μονάδες και ο Dow Jones Industrial Average κατέγραψε πτώση 187,38 μονάδων ή 0,55% και έκλεισε στις 33.734,88 μονάδες. Ήταν η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για τη Wall Street. Και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν στο «κόκκινο» την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Ο S&P σημείωσε πτώση 1,16%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,92%. Μεγάλος χαμένος ο Dow Jones με «βουτιά» 1,96% στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον περασμένο Μάρτιο.

Στα μάκρο της ημέρας, η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του αρμόδιου υπουργείου των ΗΠΑ έδειξε ότι οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο. Ειδικότερα, οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 209.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 3,6%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones είχαν προβλέψει ότι θα προστεθούν 240.000 θέσεις εργασίας. Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν τις λιγότερες θέσεις εργασίας εδώ και δυόμιση χρόνια, αν και η επίμονα ισχυρή αύξηση των μισθών υποδηλώνει ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας.

Ορισμένα σημεία της έκθεσης ενίσχυσαν τους φόβους ότι η Federal Reserve ίσως έχει λόγο να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα. Ενδεικτικά, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούνιο και 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 3,7% του Μαΐου.

Οι επενδυτές πιστεύουν, σε ποσοστό 92%, ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου. Μάλιστα, στα πρακτικά της Fed από τη συνάντηση του Ιουνίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν στείλει μήνυμα για την υλοποίηση ακόμη δύο παρεμβάσεων στα επιτόκια μέσα στο 2023.

Στην αγορά ομολόγων το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ κέρδισε λιγότερο από 1 μονάδα βάσης στο 4,047% σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαρτίου. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 7,3 μονάδες βάσης στο 4,931%.

Την καλύτερη εβδομάδα σε «βάθος» τριών μηνών σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, ολοκληρώνοντας ανοδικά τη συνεδρίαση της Παρασκευής μετά τη νέα μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στις περικοπές για την παραγωγή πετρελαίου στις οποίες προχωρούν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της S&P Global Commodity Insights ανέμεναν ότι η έκθεση θα έδειχνε μείωση κατά 3,6 εκατ. βαρέλια.

Στο πεδίο των τιμών, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2,06 δολάρια ή 2,9% στα 73,86 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαΐου. Στην εβδομάδα το αμερικανικό αργό κέρδισε 4,6%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data, στο καλύτερο 5νθήμερο από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου πρόσθεσε σήμερα 1,95 δολάρια ή περίπου 2,6% στα 78,47 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου. Στην εβδομάδα σημείωσε κέρδη 4,1%.

Παράλληλα, άνοδο κατέγραψαν σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού και έκλεισαν την εβδομάδα σε θετικό έδαφος, λαμβάνοντας ώθηση από τα ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε σήμερα κατά 17,10 δολάρια ή 0,9% στα 1.932,50 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα πρόσθεσε 0,2% σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,7% στα 23,289 δολάρια η ουγγιά και στην εβδομάδα σημείωσε κέρδη 1,2%. Ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου κατέγραψε άνοδο 5 σεντς ή 1,3% στα 3,782 δολάρια η λίβρα με εβδομαδιαία κέρδη 0,6%.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • ΟΜΟΛΟΓΑ
 • αγορά εργασίας
 • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

  Σχετικα αρθρα

  Η χειρότερη εβδομάδα από το Μάρτιο για τη Wall Street

  admin

  Ευρωαγορές: Κλείνουν με απώλειες την εβδομάδα λόγω των κεντρικών τραπεζών

  admin

  Wall Street: Μικρές «αναλαμπές» στο κλείσιμο μιας «κόκκινης» εβδομάδας

  admin

  Τα επιτόκια «βαραίνουν» τις ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Καταλυτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας

  admin

  Sell off στη Wall Street-«Στα ύψη» οι αποδόσεις των ομολόγων

  admin

  «Βουτιά» στις ευρωαγορές υπό τον φόβο των κεντρικών τραπεζών

  admin

  Τα αμερικανικά ομόλογα ταράζουν τη Wall Street

  admin

  Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές- Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

  admin

  Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές στον απόηχο της Fed

  admin

  Η Fed «πλήγωσε» τη Wall Street-Πτώση 1,5% για τον Nasdaq

  admin

  Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

  admin