Οι τιμές των ακινήτων στην Κροατία σκαρφάλωσαν κατά περίπου 14% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά περίπου 73,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, σύμφωνα με τα κρατικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και έρχονται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις για ραγδαία πτώση των τιμών.
Οι τιμές των ακινήτων στην Κροατία σημείωσαν σημαντική αύξηση μετά την είσοδο της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα και στη ζώνη του ευρώ.
Ενώ οι τιμές των εμπορικών ακινήτων κινήθηκε σε αυτούς τους ρυθμούς, η αύξηση των τιμών των κατοικιών αυξήθηκε σημαντικά λιγότερο, κατά 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (DZS) που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Ωστόσο, παρά τις διαφορές τιμών που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ του Ζάγκρεμπ, της Αδριατικής και άλλων περιοχών της χώρας, η αύξηση των τιμών των κατοικιών εντείνεται με την πάροδο του χρόνου, με τα στοιχεία της DZS να μιλούν για αύξηση 73,6% μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2015 και της αντίστοιχης περιόδου φέτος.
Αυτή η δυσάρεστη τάση, που είναι επίσης ορατή σε άλλα μέρη της Ευρώπης, πιθανότατα να ήταν εκείνη που ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να υποσχεθεί απότομη πτώση των τιμών των κατοικιών για την Κροατία και άλλα μέλη της Ευρωζώνης – στην οποία η Κροατία εντάχθηκε στις αρχές του έτους.
Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο έλεγχος έχει χαθεί, οι ειδικοί σε θέματα ακινήτων έχουν προειδοποιήσει ότι η περίοδος αύξησης των τιμών των ακινήτων έχει τελειώσει στην Κροατία.
«Η αύξηση των τιμών των ακινήτων έχει προφανώς φτάσει στο τέλος της. Μια διόρθωση των τιμών των ακινήτων μπορεί να αναμένεται στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους, ιδίως για τα μεταχειρισμένα ακίνητα. Ωστόσο, η κατάρρευση των τιμών και της αγοράς δεν θα συμβεί», δήλωσε στη EURACTIV ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ακινήτων.
Παρά ταύτα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η ανάπτυξη των ακινήτων στην Κροατία έχει επιβραδυνθεί, ενώ στο Ζάγκρεμπ έχει πρακτικά σταματήσει, προειδοποίησε ο Vujović.
«Στην αγορά, έχουμε ήδη ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των αγοραστών και των προσδοκιών των πωλητών ακινήτων. Οι τιμές που ζητούν οι πωλητές είναι υψηλές και οι αγοραστές, κατ’ αρχήν, δεν είναι πλέον πρόθυμοι να τις πληρώσουν. Πολλοί από αυτούς περιμένουν επίσης περαιτέρω εξελίξεις στην κατάσταση της αγοράς ακινήτων, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ», δήλωσε ο Vujović.
Επισημαίνει επίσης ότι αυξάνεται η διαφορά μεταξύ των τιμών πώλησης που ζητούν οι πωλητές και εκείνων που τελικά πληρώνουν οι αγοραστές, σημειώνοντας ότι η διαφορά κυμαίνεται από 5-20% ανάλογα με την περιοχή στην οποία πωλούνται τα ακίνητα.
Ωστόσο, η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας παραμένει υψηλή, ιδίως στο Ζάγκρεμπ – με τις τιμές να κυμαίνονται από περίπου 3.000 ευρώ για νέα κτίρια έως περίπου 2.600 ευρώ για μεταχειρισμένα διαμερίσματα.
Στην Αδριατική, από την άλλη πλευρά, οι τιμές διαφέρουν από το ένα τμήμα της ακτής στο άλλο.
Στην περιοχή του Ντουμπρόβνικ, για παράδειγμα, οι ζητούμενες τιμές για κατοικίες είναι τώρα περίπου 3.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι τιμές στην Ίστρια είναι περισσότερο γύρω στα 3.000 ευρώ, πρόσθεσε ο Vujović.