Όπως αποσαφήνισε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, αλλά στη συνέχεια θα τα διατηρήσει σε «υψηλό επίπεδο» για να διασφαλίσει ότι θα επηρεάσουν πλήρως την οικονομία, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Βιλερουά ντε Γκαλό.
Ο κύκλος- ρεκόρ σύσφιξης της ΕΚΤ, θα φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% έως το 2025, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. Η αύξηση των τιμών στη Γαλλία έχει ήδη ξεπεράσει το απόγειό της, επιβραδύνοντας στο 5,3% από περισσότερο από 7% νωρίτερα φέτος, πρόσθεσε, σύμφωνα με το -.
«Στη ζώνη του ευρώ, πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε στο υψηλό σημείο των επιτοκίων», δήλωσε ο Βιλερουά σε συνέδριο στην Aix-en-Provence της Γαλλίας. «Αλλά όταν λέω υψηλό σημείο αυτό δεν είναι μια κορυφή, μάλλον θα είναι ένα υψηλό οροπέδιο, στο οποίο θα πρέπει να παραμείνουμε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μεταδώσουμε πλήρως όλα τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.
Τα σχόλια του, προηγούνται μιας απόφασης στις 27 Ιουλίου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν επίσης, εάν θα αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον Βιλερουά, δήλωσε ότι η ΕΚΤ σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τον έλεγχο της αύξησης των τιμών.
«Ο πληθωρισμός μειώνεται γρηγορότερα», είπε. «Πρέπει να τροφοδοτήσουμε αυτή τη διαδικασία και να είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά εργασίας στην Ευρώπη είναι η πιο «ισχυρή» που υπήρξε ποτέ.
Ο Βιλερουά στάθηκε σε ένα ντιμπέιτ σχετικά με τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό που επανεμφανίστηκε στο ετήσιο συνέδριο Aix-en-Provence, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να επαναφέρουμε αυτή τη συζήτηση. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό και θα έβλαπτε την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.
Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ συμμετέχοντας σε συζήτηση μεταξύ οικονομολόγων, σχετικά με το αν ένας υψηλότερος στόχος θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στο κλίμα, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «ταμπού».
«Πιστεύω ότι είναι ένα παράδειγμα μιας «ψευδούς» καλής ιδέας», είπε ο Βιλερουά. «Αν ανακοινώναμε ότι ο στόχος μας για τον πληθωρισμό ήταν 3% αντί για 2%, οι δανειστές θα ζητούσαν αμέσως υψηλότερα επιτόκια».