Image default
Ευρώπη

ΟΟΣΑ: Η δυσκολία στη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού- Δεν ξέρει πότε να σταματήσει

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έχει ένα δύσκολο έργο στην προσπάθειά της να ανακόψει την πορεία του πληθωρισμού αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσει πότε πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις επειδή είναι δύσκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Μιλώντας στην τηλεόραση του -, η Clare Lombardelli ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές μετά τον τελευταίο κύκλο αύξησης του κόστους δανεισμού, όπως το υψηλότερο ποσοστό δανείων σταθερού επιτοκίου, καθιστούν δύσκολη την αξιολόγηση των επιπτώσεων που τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία. Αυτό θολώνει την εικόνα για τους κεντρικούς τραπεζίτες.

«Η επίδραση της νομισματικής πολιτικής είναι αβέβαιη», σημείωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. «Είναι αρκετά δύσκολο να κρίνουμε τον αντίκτυπο και πότε θα έχουμε δει το μέγιστο σημείο αυτού του αντίκτυπου».

Η Lombardelli είπε ότι η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην τρέχουσα συγκυρία στην Ευρώπη, επειδή παρόλο που ο πληθωρισμός μειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πίεση στις τιμές των βασικών προϊόντων, οι οποίες αφαιρούν ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια.

Αυτό το θέμα αποτελεί βασικό σημείο διαφωνίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι ετοιμάζονται για νέα αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, χωρίς καμία πραγματική ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει.

Πάντως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, οι περισσότεροι δείκτες των υποκείμενων τιμών «έχουν αρχίσει να δείχνουν κάποια σημάδια χαλάρωσης».

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων  και της ενέργειας, επιταχύνθηκε τον Ιούνιο στο 5,4%, ενώ ο γενικός δείκτης επιβραδύνθηκε αισθητά στο 5,5%.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πραγματικά δύσκολη πρόκληση για τον πληθωρισμό», δήλωσε η Lombardelli. «Είναι αντιδημοφιλής η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά είναι απαραίτητο να συμπιεστεί ο πληθωρισμός από το σύστημα γιατί είναι πραγματικά βλαβερό και είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να το αντιμετωπίσουν».

Σχετικα αρθρα

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin

Χόλιγουντ: Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να γράψουν στην απεργία οι σεναριογράφοι – Προκαταρκτική συμφωνία με τα στούντιο

admin

Amazon: Επενδύει 4 δισ. στην Anthropic και τον επίδοξο αντίπαλο του ChatGPT

admin

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin

Γερμανός νομοθέτης: Η Βαρσοβία παίζει πολιτικά παιχνίδια εναντίον του Κιέβου

admin