
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη μετάβαση στα ελληνικά νησιά για μία μέση ελληνική οικογένεια. Η υπόθεση όμως φαίνεται ότι έχει και συνέχεια…
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ερχόμενο καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη με την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να συγχωνεύσει δύο από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες την Attica και την ΑΝΕΚ.
Νέες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην υπόθεση της απορρόφησης της ΑNEK από την Attica Group, ενόψει και της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το θέμα αύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου.
Εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δεν είναι δεσμευτική-(αναφέρει θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αλλά θα ακουστούν και οι απόψεις των εμπλεκόμενων μερών)- δίνει αρχικά το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η συγχώνευση διά της απορρόφησης της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ από την Attica Group.
Στέλεχος της Seajets συμφερόντων Μάριου Ηλιόπουλου σε ερώτηση του - για το εάν θα υπάρξει βελτιωμένη πρόταση από τις τρεις εταιρείες-μέλη της για την εξαγορά μετοχών της κρητικής εταιρείας, ανέφερε ότι «έως σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση προκειμένου να αγοραστούν μετοχές της ΑΝΕΚ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου».
Προσέθεσε, επίσης, ότι η Seajeats αναμένει μία γενικότερη ολοκληρωμένη συμφωνία για το θέμα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω σχολιασμός των εξελίξεων ενόψει και της συνεδρίασης της Eπιτροπής Aνταγωνισμού όπου θα τεθούν επί τάπητος οι θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανέφερε ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για την συγχώνευση του σχήματος Attica- ΑΝΕΚ, με την ακρόαση των εταιρειών στην Επιτροπή. Οι αμφιβολίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορούν κυρίως το πώς το νέο μεγαλύτερο σχήμα που θα δημιουργηθεί στις θαλάσσιες συγκοινωνίες – ο νέος όμιλος Attica θα ελέγχει τα εμπορικά σήματα της Blue Star, της Super Fast, της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ – θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό με τις άλλες εταιρείες, αλλά και τη διαχείριση των κρατικών χρημάτων δημιουργώντας “πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς μέσω συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (διαγωνισμοί), καθώς και ενδεχόμενες επιπτώσεις κάθετων ή διαγώνιων σχέσεων”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, ο όμιλος Attica διαχειρίζεται 32 πλοία, ακολουθεί η Sea Jet με 24, η ΑΝΕΚ με 9, ο όμιλος Grimaldi ( τα πλοία δηλαδή με το εμπορικό σήμα που είναι στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας) με 7 και οι Μινωικές με 4. Αν γίνει η συγχώνευση, το νέο σχήμα θα έχει το μεγαλύτερο στόλο με μεγάλη διαφορά και θα δραστηριοποιείται σε όλες τις θαλάσσιες γραμμές της χώρας ως ένας όμιλος καθώς ήδη σε Κρήτη και Ιταλία λειτουργούσαν ως κοινοπραξία εδώ και πολλά χρόνια.
Αν και οι πιο αισιόδοξοι έκαναν λόγω ότι στις αρχές του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η παύση που δημιουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού – όπου ανοίγοντας το φάκελο της συγχώνευσης της Attica- ΑΝΕΚ- φαίνεται πως μελετά συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής ακτοπλοΐας – δημιουργεί νέες καθυστερήσεις στο σχήμα, που όμως τα ΔΣ των εταιρειών φαίνεται πως είχαν προβλέψει.
“Επί τη βάσει της προκαταρκτικής αξιολόγησης της συγκέντρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμά ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά, κατά κύριο λόγο και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, διότι, μετά την πραγματοποίηση της υπό κρίση πράξης, η νέα οντότητα θα αποκτήσει σημαντικά μερίδια αγοράς στις επηρεαζόμενες από τη συγκέντρωση αγορές της μεταφοράς επιβατών, μεταφοράς οχημάτων και μεταφοράς φορτηγών, από τα οποία ενδεχομένως προκύπτουν επιπτώσεις μη συντονισμένης και συντονισμένης συμπεριφοράς σε δρομολόγια στα οποία δραστηριοποιούνται και οι δύο εταιρείες, ATTICA και ΑΝΕΚ, πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς μέσω συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (διαγωνισμοί), καθώς και ενδεχόμενες επιπτώσεις κάθετων ή διαγώνιων σχέσεων στις προαναφερόμενες αγορές. Κατά τη διαδικασία πλήρους διερεύνησης, η ΕΑ θα εξετάσει εάν επιβεβαιώνονται οι αμφιβολίες της ως προς το συμβατό της συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές στις οποίες αφορά” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της επιτροπής.
Αρχιτέκτων του όλου εγχειρήματος είναι η τράπεζα Πειραιώς η οποία προσπαθώντας να συγχωνεύσει τις δύο εταιρείες προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται από τα δάνεια που τους έχει χορηγήσει.
Με βασικό μέτοχο την Πειραιώς, η διοίκηση της MIG συμφώνησε προ μηνών με την πιστώτριά της STRIX να ανταλλάξει τις μετοχές που κατέχει στην Attica Group (79,38%) με χρέη 450 εκατομμυρίων. Η STRIX θα καταστεί έτσι μέτοχος άνω του 90% στην Attica (κατέχει ήδη 12%). Η STRIX αποτελεί συγγενή εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς, η διαχείριση της οποίας γίνεται από τρίτο, ανεξάρτητο, επαγγελματία διαχειριστή συμμετοχών, την Blantyre Capital. Το οικονομικό όφελος από το ενεργητικό και τα έσοδα της STRIX καρπώνεται η Πειραιώς.
Συνεπώς η επικείμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον πολύπαθο κλάδο των ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα.
Οι ακτοπλόοι φέτος… ξέχασαν να μειώσουν τα ναύλα
Αν και το κόστος των καυσίμων έχει μειωθεί φέτος έως και 45,5% σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν ίδιες με τις περυσινές – είχαν αυξηθεί 34% κατά μέσο όρο.
Η τιμή του χαμηλού σε περιεκτικότητα θείου καυσίμου Very Low Sulphur Fuel Oil (VLSFO) που καίνε τα συμβατικά πλοία από 1.100 ευρώ/τόνο το 2022 έπεσε στα 600 ευρώ το 2023 (μείωση 45,5%), ενώ το marine gas oil που καίνε τα ταχύπλοα από 1.200 ευρώ/τόνο έπεσε στα 700 ευρώ φέτος, με ποσοστό μείωσης 41,6%, ωστόσο ο καταναλωτής καλείται να πληρώνει τα ίδια ναύλα με αυτά που πλήρωνε στο peak της ενεργειακής κρίσης.
Ο παραδοσιακός καλοκαιρινός τρόπος διακοπών σε νησί για την ελληνική οικογένεια έχει αρχίσει και γίνεται πολυτέλεια, καθώς τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα. Πολλοί δε ψάχνουν προσφορές ακόμα από αεροπορικές εταιρείες για να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί.
Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις δεν μείωσαν ούτε στο ελάχιστο τις τιμές των εισιτηρίων προφασιζόμενες, συσσωρευμένες ζημίες από τα τρία χρόνια κρίσης λόγω πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επικαλούνται και δανειακές υποχρεώσεις. Ανώτατη κυβερνητική πηγή υπογράμμισε ότι οι δικαιολογίες αυτές είναι αδιανόητες και δεν στέκουν, αφού το κράτος στήριξε σημαντικά την ακτοπλοΐα, όπως και όλες τις άλλες επιχειρήσεις, στη διάρκεια τόσο της πανδημίας όσο και της ενεργειακής κρίσης.
Ενδεικτικές τιμές:
• Για την Πάρο εισιτήριο στο κατάστρωμα κοστίζει 50 ευρώ. Ενα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει 216 ευρώ ανά διαδρομή. Με δύο παιδιά, χωρίς Ι.Χ., το κόστος είναι 149 ευρώ, ενώ με δύο παιδιά και Ι.Χ. θα πληρώσει 265 ευρώ.
• Για τη Σύρο το οικονομικό εισιτήριο ανέρχεται στα 45,5 ευρώ. Ενα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει 193,5 ευρώ ανά διαδρομή. Με δύο παιδιά χωρίς Ι.Χ. το κόστος είναι 136 ευρώ, ενώ με Ι.Χ. πληρώνει 238,5 ευρώ.
• Για τη Μύκονο το εισιτήριο της οικονομικής θέσης κοστίζει 52 ευρώ, ενώ με Ι.Χ. κοστίζει 86 ευρώ.
• Για τη Σαντορίνη το οικονομικό εισιτήριο ανέρχεται σε 58 ευρώ, ένα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει 244 ευρώ ανά διαδρομή, με δύο παιδιά χωρίς Ι.Χ. το κόστος είναι 173 ευρώ και με Ι.Χ. 301 ευρώ.
• Για τη Ρόδο το εισιτήριο στην οικονομική θέση κοστίζει 91 ευρώ. Ενα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει, σε οικονομική πάντα θέση, 332,5 ευρώ ανά διαδρομή. Με δύο παιδιά χωρίς Ι.Χ. το κόστος είναι 272 ευρώ, ενώ με δύο παιδιά και Ι.Χ. 422,5 ευρώ. Σε δίκλινη καμπίνα για ένα ζευγάρι με Ι.Χ. το κόστος είναι 396,5 ευρώ. Ζευγάρι με δύο παιδιά σε τετράκλινη καμπίνα και με Ι.Χ. πληρώνει 487,5 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει δηλαδή με Ι.Χ. θέλει σχεδόν 1.000 ευρώ μετ’ επιστροφής από τη Ρόδο.
• Για τη Μυτιλήνη το οικονομικό εισιτήριο ανέρχεται σε 53,5 ευρώ. Ενα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει 227,5 ευρώ ανά διαδρομή. Με δύο παιδιά χωρίς Ι.Χ. το κόστος είναι 160 ευρώ. Ζευγάρι με δύο παιδιά και Ι.Χ. πληρώνει 280,5 ευρώ. Σε δίκλινη καμπίνα το κόστος για ένα ζευγάρι με Ι.Χ. είναι 291,5 ευρώ, ενώ ζευγάρι με δύο παιδιά σε τετράκλινη καμπίνα και με Ι.Χ. πληρώνει 367,5 ευρώ.
• Για τη Χίο το οικονομικό εισιτήριο ανέρχεται σε 48 ευρώ. Ενα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει 202 ευρώ ανά διαδρομή. Με δύο παιδιά χωρίς Ι.Χ. το κόστος είναι 143 ευρώ, ενώ με Ι.Χ. 249 ευρώ. Σε δίκλινη καμπίνα για ένα ζευγάρι με Ι.Χ. το κόστος είναι 262 ευρώ. Ενα ζευγάρι με δύο παιδιά σε τετράκλινη καμπίνα και με Ι.Χ. πληρώνει 329 ευρώ.
• Για τον Εύδηλο Ικαρίας το απλό εισιτήριο, σε κατάστρωμα, κοστίζει 58,5 ευρώ.
• Για την Κω το οικονομικό εισιτήριο ανέρχεται σε 77,5 ευρώ. Ενα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει 305,5 ευρώ ανά διαδρομή. Με δύο παιδιά χωρίς Ι.Χ. το κόστος είναι 232 ευρώ, ενώ με Ι.Χ. πληρώνει 382,5 ευρώ. Σε δίκλινη καμπίνα με Ι.Χ. το κόστος για ένα ζευγάρι είναι 373,5 ευρώ, ενώ οικογένεια με δύο παιδιά σε τετράκλινη καμπίνα και με Ι.Χ. πληρώνει 452,5 ευρώ.
• Για το Ηράκλειο το οικονομικό εισιτήριο ανέρχεται σε 36 ευρώ. Ενα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει 137 ευρώ ανά διαδρομή, με δύο παιδιά χωρίς Ι.Χ. το κόστος είναι 108 ευρώ, ενώ με Ι.Χ. πληρώνει 173 ευρώ. Σε δίκλινη καμπίνα για ένα ζευγάρι με Ι.Χ. το κόστος είναι 217 ευρώ. Ζευγάρι με δύο παιδιά σε τετράκλινη καμπίνα και με Ι.Χ. πληρώνει 229 ευρώ.
• Για τα Χανιά το οικονομικό εισιτήριο ανέρχεται στα 48 ευρώ. Ενα ζευγάρι με Ι.Χ. θα πληρώσει 167 ευρώ ανά διαδρομή. Με δύο παιδιά χωρίς Ι.Χ. το κόστος είναι 144 ευρώ, ενώ με Ι.Χ. πληρώνει 215 ευρώ. Σε δίκλινη καμπίνα για ένα ζευγάρι με Ι.Χ. το κόστος είναι 229 ευρώ. Ζευγάρι με δύο παιδιά σε τετράκλινη καμπίνα και με Ι.Χ. πληρώνει 261 ευρώ.
• Για τις Σπέτσες το εισιτήριο κοστίζει 54 ευρώ, για την Υδρα 40 ευρώ, τον Πόρο 34 ευρώ και για την Αίγινα 19 ευρώ.
«Το κόστος για τον επιβάτη είναι τεράστιο, αλλά και το λειτουργικό κόστος για τις εταιρείες παραμένει μεγάλο», σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.
Ι.Α.Φ