Η κυβέρνηση της Τσεχίας αντιτίθεται στην προτεινόμενη οδηγία της ΕΕ για την εναρμόνιση των ποινών για τη διαφθορά σε ολόκληρη την ΕΕ, με τον Τσέχο υπουργό Δικαιοσύνης Pavel Blažek (ODS, ECR) να δηλώνει ότι η χώρα του αμφιβάλλει για ορισμένα από τα μέτρα που παρουσιάζονται στην πρόταση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τον Μάιο τη νέα οδηγία, η οποία προτείνει τη δημιουργία νέων εξειδικευμένων φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς, την εναρμόνιση των ορισμών των ποινικών αδικημάτων που διώκονται ως διαφθορά και την αύξηση των ποινικών κυρώσεων.
«Στο πλαίσιο θέσης, εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εντείνει την καταπολέμηση της διαφθοράς και να υποστηρίξει τους στόχους της οδηγίας. Ωστόσο, θεωρούμε ορισμένα μέρη της οδηγίας προβληματικά και έχουμε αμφιβολίες σχετικά με αυτά», δήλωσε ο Blažek.
«Στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου οδηγίας, θα επιδιώξουμε να το τροποποιήσουμε έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ενστάσεις μας», πρόσθεσε ο Τσέχος υπουργός.
Η Γερουσία, το ανώτερο τμήμα του τσεχικού κοινοβουλίου, συμφωνεί επίσης με τη θέση της κυβέρνησης και απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής σε ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, έβαλε στο στόχαστρο την πιθανή εισαγωγή της ποινής της «στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι» για διαφθορά και τις απαιτήσεις για τη λήψη απόφασης σχετικά με την άρση της ασυλίας των δημόσιων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την τσεχική Γερουσία, η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να εισάγει τέτοια μέτρα.
«Η οδηγία πρέπει να προσαρμοστεί σε μορφή υψηλής νομοθετικής και τεχνικής ποιότητας και να είναι σαφής όσον αφορά τον ορισμό των αδικημάτων», δήλωσε η τσεχική Γερουσία.
«Οι υπόλοιπες διατάξεις θα πρέπει να ρυθμιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως στις ήδη εκδοθείσες οδηγίες για την εναρμόνιση του ουσιαστικού ποινικού δικαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν έναν γενικό συμβιβασμό μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την έκταση της εναρμόνισης των γενικών κανόνων στον τομέα αυτό», κατέληξαν οι Τσέχοι γερουσιαστές.