Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ θα αναγκάσει τα αγγλικά πανεπιστήμια να περιορίσουν τον αριθμό των φοιτητών που παίρνουν πτυχία «χαμηλής αξίας», κάτι που οι επικριτές θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση στοχοποιεί τα τμήματα σπουδών με υψηλό ποσοστό φοιτητών της εργατικής τάξης ή μειονοτικών εθνοτήτων.
Τα μαθήματα που δεν έχουν υψηλό ποσοστό αποφοίτων με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση ή δυνατότητα συνέχειας σπουδών με μεταπτυχιακό ή έναρξης μιας επιχείρησης θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των εισερχόμενων φοιτητών, αναμένεται να ανακοινώσει ο Άγγλος πρωθυπουργός τη Δευτέρα, ανέφερε ο Guardian.
Πολλοί έχουν επικρίνει έντονα την εν λόγω κίνηση, λέγοντας ότι αυτό θα επηρεάσει κυρίως τα πανεπιστήμια και τα τμήματα με περισσότερους φοιτητές της εργατικής τάξης με λιγότερους οικονομικούς πόρους, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Παράλληλα, αναμένεται η απόφαση για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα Horizon Europe της ΕΕ.
Παρά το γεγονός ότι ο Σουνάκ είχε συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την περασμένη εβδομάδα και αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι ο συμβιβασμός ήταν κοντά, δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση.
Την Πέμπτη, η Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και τα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου ανανέωσαν την έκκλησή τους προς τους πολιτικούς ηγέτες να συμφωνήσουν σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ.
Αν και πιστεύουν ότι οι συνομιλίες ήταν «ενθαρρυντικές», πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς «οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ χρειάζονται σαφήνεια το συντομότερο δυνατό».
Την Παρασκευή, ο Guardian δημοσίευσε μια ανάλυση που δείχνει πόσα από τα έσοδα των βρετανικών πανεπιστημίων προέρχονται από φοιτητές του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 14% του συνολικού αριθμού των εισερχόμενων φοιτητών προέρχεται από την ΕΕ.