Image default
Οικονομία

Φοροδιαφυγή: «Στο 21,7% του ΑΕΠ η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα»

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρεται στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όπως επισημαίνει, «η φοροδιαφυγή έχει παράδοση στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πλέον να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και εξαγγέλλει μία σειρά μέτρων».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας αναφέρει ότι «η μαύρη εργασία είναι ευρύτατα διαδεδομένη, ακόμη και μεταξύ των γιατρών. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν, τον Φεβρουάριο του 2023, η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα φτάνει το 21,7% του επισήμως καταγεγραμμένου ΑΕΠ. Μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ μόνο στην Ιταλία είναι υψηλότερο το ποσοστό, με 21,8%. Η Γερμανία εμφανίζεται στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης με 10,2%».

Φορολογικές δηλώσεις: Αρχίζουν οι έλεγχοι σε όσους δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ

Και συνεχίζει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ: «Εάν πιστέψουμε τις φορολογικές δηλώσεις, πλούσιοι Έλληνες σχεδόν δεν υπάρχουν. Το 2022, από τα 6,5 εκατομμύρια των φορολογουμένων μόλις 27.000 δήλωσαν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Οι δύο στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt «το κυριότερο εργαλείο στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής είναι οι πληρωμές με κάρτα. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται ακόμη με χαρτονομίσματα, παρά το όριο των 500 ευρώ για πληρωμές με μετρητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση το ποσοστό των πληρωμών με κάρτα έχει αυξηθεί από το 2019, από το 20 στο 37%. Και πάλι όμως, παραμένει κάτω από το 46%, που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη».

 Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023;

Στην έντυπη έκδοση της Δευτέρας η Handelsblatt αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2023. Όπως επισημαίνει «η αναβάθμιση αυτή θα βελτίωνε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση όχι μόνο του κράτους, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα είχε απωλέσει το καθεστώς του αξιόπιστου δανειολήπτη την ανοιξη του 2010, στις αρχές της κρίσης χρέους. Πάντως η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την αναμενόμενη αναβάθμιση. Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα μειώνονται. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι κατά τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερη από το αντίστοιχο ιταλικό, παρότι η Ιταλία διατηρεί την επενδυτική βαθμίδα».

- Deutche Welle

Σχετικα αρθρα

New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί

fastpath

Τι καταβάλλεται αυτή την εβδομάδα από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. το 8μηνο

admin

Προϋπολογισμός: Ποια φορολογικά έσοδα στήριξαν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο – Αύξηση 21,6%

fastpath

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο – Πού προβλέπεται να φτάσει η τιμή του

admin

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλίας, που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις

admin

Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα

admin

«Τροχάδην» για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας – Σε ανοιχτή γραμμή υπουργείο Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ

admin

Αναπτυξιακός νόμος: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων σε 2 καθεστώτα

admin

ΕΣΠΑ: Οι τρεις ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έρχονται τον Οκτώβριο

admin

Ο νέος οδικός χάρτης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης -Οι νέες δομικές αλλαγές

fastpath

Αγριεύουν τα πράγματα στο πεδίο της Ενέργειας

fastpath