Image default
Οικονομία

Αυτοί οι αγρότες ωφελούνται από την αύξηση στην τιμή της τομάτας κατά 700%

Η αύξηση αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν «βραχυκύκλωμα» στην προμήθεια της αγοράς.

Μεγάλα κέρδη έχουν αποκομίσει ορισμένοι αγρότες στην Ινδία από την εκρηκτική αύξηση των τιμών της τομάτας μέσα στο 2023, σύμφωνα με το Reuters.

Το υπουργείο Τροφίμων της ασιατικής χώρας ανακοίνωσε πως η λιανική τιμή της ντομάτας στο Νέο Δελχί την περασμένη Κυριακή έφτασε τις 178 ρουπίες (2,20 δολάρια) ανά κιλό. Πρόκειται για αύξηση άνω του 700% από την αντίστοιχη τιμή την 1η Ιανουαρίου, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η αύξηση αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν «βραχυκύκλωμα» στην προμήθεια της αγοράς, οδηγώντας παράλληλα πολλούς πολίτες να σταματήσουν να αγοράζουν το προϊόν, που είναι βασικό για το μαγείρεμα πολλών ινδικών πιάτων.

Ο Ισβάρ Γκαϊκάρ, αγρότης στη δυτική πολιτεία της Μαχαράστρα, ανέφερε πως έχει κερδίσει περίπου 24 εκατ. ρουπίες μέχρι στιγμής το 2023 , σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύριο ένα χρόνο νωρίτερα.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, οι ντομάτες έπιαναν μόλις 2,5 ρουπίες το κιλό» ανέφερε ο ίδιος, ο οποίος υπέστη ζημία περίπου 2 εκατ. ρουπιών την ίδια περίοδο του 2021. «Η προσφορά είναι ισχνή, ενώ η ζήτηση παραμένει ισχυρή» συμπλήρωσε.

  • Χόλιγουντ: Τα στούντιο έδωσαν στους ηθοποιούς 1 δισ. δολάρια πριν από την απεργία

Επιδοτήσεις από την κυβέρνηση

Οι προμήθειες έχουν πληγεί από τις διαταραχές στις μεταφορές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων και τις πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές και ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς άλλα λαχανικά έχουν επίσης γίνει ακριβότερα.

Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι έχει αρχίσει να πουλάει τομάτες σε επιδοτούμενες τιμές σε πολλά σημεία, αναπτύσσοντας κινητά φορτηγά. Το μέτρο φαίνεται να αποδίδει σε ένα ορισμένο βαθμό, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για τους καταναλωτές σε μια χώρα 1,4 δισ. ανθρώπων. Οι ντομάτες γενικά κοστίζουν περισσότερο κατά τους βροχερούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά η εκτίναξη ήταν ασυνήθιστη φέτος.

Ενώ οι τιμές αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες εβδομάδες με τη βελτίωση της κίνησης των φορτηγών, οι καλλιεργητές χαίρονται με την τρέχουσα κατάσταση.

Σχετικα αρθρα

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στην DoValue Greece για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις σε οφειλέτη

admin

Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές – Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός

admin

Μήνυμα επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης απηύθυνε ο Θ. Σκυλακάκης από το βήμα συνεδρίου

admin

Αυξημένες κατά 13% οι οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο

fastpath

Ισπανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα

fastpath

Σασόν: «Υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα τη στηρίξουμε να γίνει οικονομική δύναμη στην περιοχή»

fastpath

ΟΠΕΚΑ: Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 1,3 εκατ. δικαιούχους

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας το α’ 6μηνο

admin

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Market Pass 2: Η ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

admin

Allianz: Αυξήθηκαν τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κατά +1,9% το 2022

fastpath