Image default
Ευρώπη

Νορβηγία: Προσωρινή απαγόρευση στις εξατομικευμένες διαφημίσεις της Meta

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στη Meta θα αντιμετωπίσουν προσωρινή τρίμηνη απαγόρευση της συμπεριφορικής διαφήμισης που βασίζεται στην εκτεταμένη σκιαγράφηση προφίλ χρηστών στη Νορβηγία από τις 4 Αυγούστου, μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που έκρινε ότι η εν λόγω πρακτική στερείται νομικής βάσης.

Αν και το Facebook και το Instagram θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη χώρα, η συμπεριφορική διαφήμιση, που παραβιάζει τον κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, απαγορεύεται. Η ποινή είναι 1 εκατομμύριο νορβηγικές κορώνες (σχεδόν 89.000 ευρώ) ημερησίως.

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων ισχύει και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και για τις τρεις επιπλέον χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου: Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων, η οποία ηγείται των υποθέσεων για εταιρείες τεχνολογίας που έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην Ιρλανδία, αποφάσισε εξ ονόματος των 30 ευρωπαϊκών χωρών ότι η Meta πραγματοποιούσε παράνομη συμπεριφορική διαφήμιση.

Παρά το γεγονός ότι η Meta έχει εισαγάγει κάποιες αλλαγές από τότε, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε τον Ιούλιο ότι οι πρακτικές επεξεργασίας δεδομένων της εταιρείας για την ενημέρωση της συμπεριφορικής διαφήμισης εξακολουθούσαν να μην συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρει σαφώς ότι «τα συμφέροντα και τα θεμελιώδη δικαιώματα» ενός χρήστη υπερισχύουν του συμφέροντος μιας εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν πρόκειται για «εξατομικευμένη διαφήμιση με την οποία χρηματοδοτεί τη δραστηριότητά της».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές προστασίας δεδομένων μπορούν να εκδίδουν επείγουσες αποφάσεις που μπορούν να έχουν ισχύ το πολύ τρεις μήνες. Η νορβηγική ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι η πρώτη που λαμβάνει μια τέτοια επείγουσα μείζονα μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ.

Η απαγόρευση αφορά τις δύο πλατφόρμες, το Facebook και το Instagram, και στοχεύει αυστηρά στην παράνομη συμπεριφορική διαφήμιση. Οι δύο πλατφόρμες θα εξακολουθήσουν να μπορούν να λειτουργούν στη χώρα.

Παράνομη συμπεριφορική διαφήμιση

Όπως εξηγεί η νορβηγική αρχή στον ιστότοπό της, η απαγόρευση δεν αποσκοπεί στο να απαγορεύσει στη Meta να «προβάλλει συμπεριφορική διαφήμιση σε χρήστες που έχουν δώσει έγκυρη συγκατάθεση σε αυτήν».

Σκοπός της απαγόρευσης είναι να απαγορεύσει τις παράνομες στοχευμένες διαφημίσεις. Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε τη νομική βάση «σύμβαση»  της Meta, η οποία υπονοούσε την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βάσει της χρήσης μιας υπηρεσίας.

Με τη σειρά τους, οι δικαστές της ΕΕ ανέφεραν ότι τα εξατομικευμένα δεδομένα που απορρίπτονται, πωλούνται ή κοινοποιούνται στη Meta χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του χρήστη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επεξεργασία και, ως εκ τούτου, για τη δημιουργία συμπεριφορικής διαφήμισης.

Ωστόσο, το Facebook και το Instagram εξακολουθούν να μπορούν να επεξεργάζονται πληροφορίες που ένας χρήστης έχει θέσει οικειοθελώς στις πλατφόρμες. Αυτό περιλαμβάνει το βιογραφικό ενός χρήστη, τον τόπο διαμονής, το φύλο, την ηλικία ή με βάση τα ενδιαφέροντά του, εφόσον τα έχει δώσει ο ίδιος ο χρήστης.

Επιπτώσεις

Η νορβηγική αρχή είναι η πρώτη χώρα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που εκδίδει απαγόρευση για το Meta, θεωρώντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να δράσουμε». Η Meta μπορεί να προσβάλει την απαγόρευση ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου του Όσλο.

Στην ηλεκτρονική της δήλωση, η νορβηγική αρχή προτείνει να παραπεμφθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, το όργανο που συγκεντρώνει όλες τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπου η νορβηγική απόφαση «μπορεί να παραταθεί πέραν της αρχικής τρίμηνης περιόδου ισχύος της».

Η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων απέστειλε σε κάθε εθνική αρχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων την αξιολόγησή της σχετικά με τη συμμόρφωση της Meta με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων στο θέμα της συμπεριφορικής διαφήμισης. Έχουν προθεσμία μέχρι τις 21 Ιουλίου για να απαντήσουν.

Σχετικα αρθρα

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin

Χόλιγουντ: Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να γράψουν στην απεργία οι σεναριογράφοι – Προκαταρκτική συμφωνία με τα στούντιο

admin

Amazon: Επενδύει 4 δισ. στην Anthropic και τον επίδοξο αντίπαλο του ChatGPT

admin

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin

Γερμανός νομοθέτης: Η Βαρσοβία παίζει πολιτικά παιχνίδια εναντίον του Κιέβου

admin