Image default
Οικονομία

Ρεύμα: Νέα άνοδος στην κατανάλωση – Διπλή δοκιμασία με τις πυρκαγιές

Καμία απώλεια φορτίου προς το παρόν στο σύστημα του ΑΔΜΗΕ από τις πυρκαγιές, χάρις στους χειρισμούς με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν μικροπροβλήματα σε γραμμές υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Τοπικές διακοπές ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές, όπου οι πυρκαγιές προκάλεσαν βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΔΕΔΔΗΕ. Νέο peak στη ζήτηση την Παρασκευή (21/7) φέρνει το επόμενο κύμα καύσωνα.

Ανθεκτικό έχει αποδειχθεί έως αυτή τη στιγμή το ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο καλείται να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία και Λουτράκι Κορινθίας. Ως συνέπεια, έως αυτή τη στιγμή δεν έχουν υπάρξει εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης, με τις διακοπές ρεύματος να περιορίζονται στις περιοχές που επλήγησαν από τις πύρινες εστίες και στις οποίες έχει υποστεί ζημιές το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα, τα μέτωπα των πυρκαγιών δεν έχουν προκαλέσει βλάβες σε γραμμές υψηλής και υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι αρκετές γραμμές βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τις εστίες των πυρκαγιών. Επομένως, δεν έχουν υπάρξει απώλειες φορτίου στο σύστημα μεταφοράς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μπλακ-άουτ, καθώς με χειρισμούς από τον Διαχειριστή κατάφεραν να αντιμετωπιστούν κάποια μικροπροβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές πάντως, η κατάσταση εξελίσσεται δυναμικά, όσο συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες. Έτσι, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ παραμένουν σε επιφυλακή, ώστε να επέμβουν άμεσα στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, συνεργεία του Διαχειριστή είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών, από τη στιγμή που οι πυρκαγιές θα τεθούν υπό έλεγχο και θα μπορούν να μεταβούν σε πληγείσες περιοχές στις οποίες θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρεύμα: «Παράθυρο» για μικρή υποχώρηση των χρεώσεων τον Αύγουστο

Νέο άλμα στη ζήτηση ρεύματος

Η δοκιμή των αντοχών του ηλεκτρικού συστήματος από τον πύρινο κλοιό έρχεται σε μία συγκυρία υψηλής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, η οποία πρόκειται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα, λόγω του νέου κύματος καύσωνα. Σύμφωνα με την 7ήμερη πρόβλεψη του Διαχειριστή, το επόμενο peak στην κατανάλωση θα καταγραφεί την Παρασκευή (21/7), με την αιχμή του φορτίου να αγγίζει τα 9.690 MW.

Το νούμερο αυτό πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω τα επόμενα 24ωρα, με την επικαιροποίηση και των μετεωρολογικών προγνώσεων. Χθες Τρίτη (18/7) το μέγιστο φορτίο άγγιξε τα 9.564 MW (στις 14:00), ενώ σήμερα προβλέπεται στα 9.674 MW. Για την κάλυψη της ζήτησης, το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής θα έχουν σήμερα οι μονάδες αερίου με 39%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ (30,46%), οι εισαγωγές (10,92%), οι λιγνιτικές μονάδες (8,98%) και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί (5,97%).

«Στη μάχη» αέριο & λιγνίτης

Από τις μονάδες αερίου, σήμερα θα τεθούν εντός συστήματος οι μονάδες της ΔΕΗ «Αλιβέρι 5», «Λαύριο 4», «Λαύριο 5», «Κομοτηνή» και «Μεγαλόπολη 5». Επίσης, στην κάλυψη της ζήτησης θα συνδράμουν η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της ΗΡΩΝ, οι δύο σταθμοί της Elpedison σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη, η μονάδα ΣΗΘΥΑ της Αλουμίνιον (Mytilineos) και η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Protergia και η Korinthos Power.

Επίσης, θα επιστρατευθεί το νέο CCGT της Mytilineos, που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, όπως και η λιγνιτική «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, η οποία επίσης δεν έχει ξεκινήσει εμπορική λειτουργία. Όσον αφορά τους υπόλοιπους λιγνιτικούς σταθμούς, στο σύστημα θα ενταχθούν τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η «Μεγαλόπολη 4» και η «Μελίτη».

Ωστόσο, παράπλευρη απώλεια της ενισχυμένης συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων είναι η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, σήμερα η ελληνική αγορά θα διαμορφωθεί στα 127,17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 8,25% σε ένα μόλις 24ωρο. Ως συνέπεια, ο Ιούλιος «τρέχει» πλέον με 110,35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αισθητά πάνω από τον Ιούνιο που έκλεισε με 91,49 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σχετικα αρθρα

Η ελληνική αγορά ακινήτων ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτών

admin

Κίνητρα στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

admin

Σταϊκούρας: Προς ολοκλήρωση έργα-σημαίες όπως το Πάτρα-Πύργος

admin

Παπαθανάσης: Στα 680 εκατ. ευρώ η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για Θεσσαλία – Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

fastpath

Σε «καλά νέα» από τον δομικό πληθωρισμό προσβλέπουν Fed και ΕΚΤ

fastpath

Η ελληνική αγορά ακινήτων ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτών

admin

Στουρνάρας: Οι 6 προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Πώς μπορούν να στηριχθούν

fastpath

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ: Αυξητικοί κίνδυνοι για τις τιμές τροφίμων και ενέργειας

admin

«Ελλάδα 2.0»: Την Τετάρτη στην Κομισιόν το νέο σχέδιο με έργα σε Θεσσαλία και Έβρο

admin

Νέες καταβολές πρώτης αρωγής ύψους 500.000 ευρώ προς πυροπαθείς

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα: Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών

fastpath

Γερμανία: Γιατί οι αναλυτές «αδειάζουν» τις εκτιμήσεις της Bundesbank 

fastpath