Image default
Οικονομία

Στα ύψη η ζήτηση για Airbnb στην Αθήνα

Στη λίστα με τις top-20 ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης συμπεριλαμβάνεται η Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τη χρονιά που πέρασε, με βάση τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor, καταγράφηκαν 4,520 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Πρώτο στη λίστα είναι το Παρίσι με πάνω από 13,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2022, και ακολουθούν η Βαρκελώνη, η Λισαβόνα, η Ρώμη, η Μαδρίτη, η πόλη Καλαί στη Γαλλία και το Πόρτο.

Άνοδος από 20%-40% έναντι του 2019 -τη χρονιά πριν την πανδημία- καταγράφεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην Κρήτη και στα νησιά του Ιονίου.

Όπως δείχνουν επίσης τα στοιχεία της Eurostat, το 2022 οι συνολικές διανυκτερεύσεις επισκεπτών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 7%, από 512 εκατομμύρια το 2019 σε 547 εκατομμύρια πέρσι.

Την ίδια ώρα, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών σε επίπεδο ΕΕ ξεπέρασαν τα προηγούμενα υψηλότερα επίπεδα (Ιανουάριος και Φεβρουάριος του 2020, Μάρτιος του 2022) και τους τρεις μήνες. Το εν λόγω διάστημα έχουν καταγραφεί 83,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης κράτηση μέσω μιας από τις τέσσερις παραπάνω πλατφόρμες, σε σύγκριση με 67,3 εκατομμύρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία (22 εκατομμύρια), στην Ισπανία (18,2 εκατ.) και στην Ιταλία (9,7 εκατ.).

Σημειώνεται πως οι αναζητήσεις για διαμονή φέτος το καλοκαίρι από επισκέπτες από την Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 70% σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb. Όπως επισημαίνεται, τα ταξίδια από την Ελλάδα ανέκαμψαν ιδιαίτερα το 2023, με τις καλοκαιρινές αναζητήσεις Ελλήνων επισκεπτών στην Airbnb να σημειώνουν αύξηση άνω του 70%.

Τα 10 πιο επιθυμητά καταλύματα στην Ελλάδα είναι:

1. Υπόσκαφο σπίτι, Σαντορίνη
2. Βίλα με πισίνα, Αποκόρωνας, Χανιά
3. Βίλα, Κάθισμα Λευκάδας
4. Βίλα, Κεφαλονιά
5. Περιστερώνας, Τήνος
6. Σουίτα με πισίνα, Μήλος
7. Βίλα, Μαλεβίζι, Χανιά
8. Βίλα με πισίνα, Σαντορίνη
9. Κατοικία, Μύκονος
10. Κατοικία, Λέρος

Σχετικα αρθρα

Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές – Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός

admin

Μήνυμα επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης απηύθυνε ο Θ. Σκυλακάκης από το βήμα συνεδρίου

admin

Αυξημένες κατά 13% οι οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο

fastpath

Ισπανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα

fastpath

Σασόν: «Υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα τη στηρίξουμε να γίνει οικονομική δύναμη στην περιοχή»

fastpath

ΟΠΕΚΑ: Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 1,3 εκατ. δικαιούχους

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας το α’ 6μηνο

admin

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Market Pass 2: Η ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

admin

Allianz: Αυξήθηκαν τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κατά +1,9% το 2022

fastpath

Υπ. Μεταφορών για Μετρό Θεσσαλονίκης: Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης εντός του 2024 θα τηρηθεί απαρέγκλιτα

fastpath