Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 111 μηνών… 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε ανοδικά σήμερα, ξεπερνώντας τις 1.330 μονάδες. Η αγορά κατάφερε να υπερκεράσει το χαμένο έδαφος της Δευτέρας και να ανεβάσει τους συναλλακτικούς της ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,20% στις 1.331,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.334,55 μονάδων (+1,42%) και 1.319,65 μονάδων (+0,29%). Ο τζίρος ανήλθε στα 123,19 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,39 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,68 εκατ. τεμάχια αξίας 15,43 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 3.233,45 μονάδες, ενώ στο +0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.177,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 1.095,28 μονάδες.

Η αγορά συνέχισε ανοδικά την Τρίτη, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος της Δευτέρας και διασπώντας ακόμη και τα τοπικά υψηλά των 1.327 μονάδων. Η εστίαση επέστρεψε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη μάχη κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ των πρωταγωνιστών. Η σημερινή κίνηση ήρθε χωρίς τη συμβολή των τραπεζών, οι οποίες παραμένουν στο επίκεντρο. Ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται σε ένα διαγραμματικό “ξέφωτο” με μόνο εμπόδιο το όριο των 1.100 μονάδων. Ανοδική διάσπαση πάνω από τις 1.100 μονάδες θα αναπτύξει ισχυρές ανοδικές δυνάμεις προς την αντίσταση των 1.235 μονάδων, η οποία δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί στις μέρες της επενδυτικής βαθμίδας.

Συνολικά, η αγορά δείχνει ότι έχει ανασυνταχθεί μετά την διόρθωση της Δευτέρας και βρίσκεται σε θέση να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο τομέας που θα καθορίσει την πορεία της αγοράς.

Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 7%, με τη Cenergy να ακολουθεί με +6,33%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο και ΟΤΕ, άνω του 2% σε Aegean και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% σε Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank.

Ήπια ήταν τα κέρδη σε Quest, Λάμδα, Autohellas, Eurobank και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς. Ο Σαράντης έχασε 1,81%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ανεβάζουμε το ‘stop’ του intraday στο 1300 σε κλείσιμο ώρας. Το 1328 ήταν το ‘make or break’, μιας και επιβεβαιωμένη διάσπαση θα δώσει μεγαλύτερη επιθετική τάση, με το 1347 επόμενη κοντινή αντίσταση και με τον ΓΔ να πλησιάζει στο μεγάλο 1379 του 2014. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται μία ‘bull market’ εκπλήσσοντας και τους πλέον αισιόδοξους. Πολλά κεφάλαια που είναι εκτός αποφασίζουν να τοποθετηθούν, ψάχνοντας τίτλους που έχουν μείνει πίσω. Η ρευστότητα πάει και στην Περιφέρεια που είναι σαφώς πιο μαζεμένη και χωρίς ιδιαίτερη εμπορευσιμότητα, κάτι που δίνει εύκολες αποδόσεις με ανεβασμένο ρίσκο. Ο ΜΥΤΙΛ είναι μετοχή από Αμερικανικό Χρηματιστήριο, μιας και η συμπεριφορά του θα μπορούσε να παρομοιαστεί μόνο με Amazon, ή Meta στο ταμπλώ”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Η θετική ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού υποστηρίζει την αισιοδοξία στην Εγχώρια Αγορά, ενώ οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου και στις αναφορές για τις τάσεις που θα δοθούν, ή και τις εκτιμήσεις”, σημειώνει η Beta Sec.

“Με την στήριξη της Μυτιληναίος, αλλά και του Τραπεζικού δείκτη, ο ΓΔΧΑ συνεχίζει ανοδικά. Οι Διεθνείς Αγορές διατηρούν, εν πολλοίς, τον θετικό βηματισμό τους, καθώς οι οικονομικοί δείκτες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικοί, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα του Β΄ τριμήνου κινούνται ήδη υψηλότερα των εκτιμήσεων, κυρίως στις ΗΠΑ. Για σήμερα, οι Αγορές θα τιμολογήσουν τα αποτελέσματα των Goldman Sachs, IBM, Tesla, ενώ καλύτερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα κέρδη της ASML Holding στην Ολλανδία. Υπενθυμίζουμε ότι τα εγχώρια αποτελέσματα θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα με ΜΥΤΙΛ και TITC (27 Ιουλ). Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η Επενδυτική Κοινότητα θα αναζητήσει θετικούς καταλύτες, κυρίως στην καθοδήγηση των Διοικήσεων των Εισηγμένων το επόμενο διάστημα”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“H Αγορά μας μοιάζει ασταμάτητη, με τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 9ετιας και τον Τραπεζικό κοντά στα δικά του υψηλά 6ετιας, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Οι βασικές μεταβλητές που δημιουργούν αυτό το θετικό κλίμα παραμένουν αφενός εγχώρια η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα αναμενόμενα ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των Τραπεζών και η γενικότερη πεποίθηση της θετικής απόδοσης της Ελληνικής Οικονομίας.

Αφετέρου η άμβλυνση των υφεσιακών φόβων στις ΗΠΑ, μετά και τα εκείθεν μακροοικονομικά αποτελέσματα, που οδηγούν σε παύση της αυξητικής ορμής στα επιτόκια αναφοράς της Fed.

Ειδική μνεία για τη μετοχή της Mytilineos, που έχει αφήσει άφωνους τους πάντες, καταγράφοντας σήμερα τα 30α ιστορικά υψηλά εντός του 2023, με μια κίνηση απαράμιλλης ποιότητας.

Ωστόσο, κοιτάμε και πληθώρα άλλων τίτλων, που συνεχίζουν δυναμικά, όπως ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΕΠΣΙΛ, ΠΡΟΦ, ΙΝΚΑΤ, ΕΛΓΕΚ, CENER κ.α.

Εξάλλου, η τάση κερδίζεται με διασπορά, επιλογή υγιών μετοχών, και (επανα)τοποθέτηση στα ‘χαρτιά’ που ήδη ‘έτρεξαν’ και στήριξαν την τάση και όχι στα χαρτιά που ‘έμειναν πίσω”, τονίζει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σχετικα αρθρα

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ: Οι αυτοκρατορίες αντεπιτίθενται

admin

Πώς ένας Ιρλανδός επιχειρηματίας στράφηκε από την κτηνοτροφία στην Fintech και έκανε περιουσία 900 εκατ. δολαρίων

admin

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024

admin

Yψηλά επιτόκια: Γιατι οι επιχειρήσεις επιστρέφουν λεφτά στις τράπεζες

fastpath

Η Wall Street αισθάνεται την «καυτή ανάσα» των ομολόγων

admin

ΧΑ: Ανάδρομος Σεπτέμβριος

admin

Ιταλία: Ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στην Eυρωζώνη μεγαλώνει…

admin

Πως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κερδίζουν το στοίχημα του πετρελαίου

admin

Ο Μενέντεζ , η συζυγος και οι ράβδοι χρυσού – H υπόθεση δωροδοκίας και οι τρεις επιχειρηματίες

admin

Evergrande: Σε αναστολή διαπραγμάτευσης και πάλι οι μετοχές του ομίλου ακινήτων

admin

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

Η ΕΕ χρειάζεται Δημοσιονομική Ένωση – L. Reichlin

admin