Image default
Ευρώπη

Γαλλία: Υπερκομματικό νομοσχέδιο για τη διαφύλαξη της ελευθερίας του Τύπου

Γάλλοι βουλευτές από διάφορα κόμματα κατέθεσαν την Τετάρτη νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των εφημερίδων, καθώς το συντακτικό προσωπικό της εφημερίδας Le Journal du Dimanche βρίσκεται σε 28ήμερη απεργία διαμαρτυρόμενο για τον διορισμό του ακροδεξιού δημοσιογράφου Geoffroy Lejeune ως αρχισυντάκτη.

Ο Lejeune, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της εφημερίδας του ακροδεξιού περιοδικού Valeurs Actuelles, απομακρύνθηκε τελικά επειδή ακολούθησε μια ακροδεξιά συντακτική γραμμή  υποστηρίζοντας τον Éric Zemmour κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών.

Τώρα οι δημοσιογράφοι αντιτίθενται στον διορισμό του Lejeune και απαιτούν εγγυήσεις συντακτικής και νομικής ανεξαρτησίας, καθώς απεργίες τέτοιας κλίμακας και με συνεχή συντριπτική υποστήριξη – 96-98% κάθε μέρα – είναι πρωτοφανείς στα 75 χρόνια της ιστορίας των μέσων ενημέρωσης.

Ο διορισμός του Lejeune έρχεται μετά την εξαγορά του ομίλου Lagardère, στον οποίο ανήκει η JDD, από τη Vivendi, τον όμιλο που ανήκει στον συντηρητικό δισεκατομμυριούχο Vincent Bolloré.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά στις αρχές Ιουνίου υπό τον όρο ότι ο εκδοτικός οίκος Editis και το περιοδικό διασημοτήτων Gala θα πωληθούν για να μην θιγεί ο ανταγωνισμός.

Ο όμιλος Lagardère, που ελέγχεται πλέον από τη Vivendi, στην οποία ανήκει ο όμιλος Canal+, συμπεριλαμβανομένου του 24ωρου ειδησεογραφικού καναλιού CNews, κατέχει επίσης το Paris Match, τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και το JDD. Ο διορισμός του Lejeune θεωρείται ως άμεση παρέμβαση του Bolloré και έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και του συντακτικού προσωπικού.

Ως απάντηση σε αυτό, δώδεκα βουλευτές που ανήκουν σε διάφορες πολιτικές ομάδες, από την Αριστερά και την προεδρική πλειοψηφία, κατέθεσαν έτσι νομοσχέδιο για την εγγύηση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων από τους μετόχους των μέσων ενημέρωσης.

Το νομοσχέδιο προτείνει τη δημιουργία ενός δικαιώματος έγκρισης που θα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να ψηφίζουν για τον διορισμό του διευθυντή σύνταξης.

Για να καταστεί αυτό αποτελεσματικό, η καταβολή δημόσιας ενίσχυσης στον Τύπο θα εξαρτηθεί από την καθιέρωση αυτού του δικαιώματος. Η παραχώρηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συχνοτήτων θα μπορούσε επίσης να υπόκειται στον ίδιο όρο, εάν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί.

Η κύρια ανησυχία των βουλευτών είναι η συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια λίγων δισεκατομμυριούχων, η οποία οδηγεί σε μείωση του πλουραλισμού στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης.

«Αυτός ο νόμος είναι απαραίτητος, αλλά δεν είναι αρκετός»,  αναγνώρισε, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης, η Sophie Taillé-Polian, μια οικολόγος βουλευτής που υπέγραψε την πρόταση.

Σύμφωνα με την Taillé-Polian, τα μέτρα της πρότασης προσφέρουν «δικαίωμα αναθεώρησης ή βέτο» στους δημοσιογράφους της αίθουσας σύνταξης, ώστε να μπορούν να αντιταχθούν στην άφιξη ενός νέου διευθυντή, εάν «θεωρούν ότι μια συγκεκριμένη προσωπικότητα δεν μπορεί να εγγυηθεί τον σεβασμό της δεοντολογίας και την πνευματική και δημοσιογραφική τους εντιμότητα».

Το νομοσχέδιο δεν θα συζητηθεί πιθανότατα για αρκετούς μήνες, αλλά εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξουν μια ευρεία δημόσια συζήτηση για το δικαίωμα στην ενημέρωση από τον Σεπτέμβριο.

Ο Macron ελπίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει την καταπολέμηση «όλων των προσπαθειών παρέμβασης και θα δώσει στους δημοσιογράφους το καλύτερο δυνατό πλαίσιο για να εκπληρώσουν την ουσιαστική αποστολή τους».

 

Σχετικα αρθρα

Playmobil: Αναδιάρθρωση του ομίλου, με περικοπές 17% στις θέσεις εργασίας

admin

Η Κομισιόν δίνει άλλα 93,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Φαντάροι από τον στρατώνα… στις επιχειρήσεις

admin

Εμβόλια RSV: Θα φέρουν 2 δισ. δολ. στα ταμεία GSK, Pfizer φέτος

admin

Από μια κλωστή κρέμεται η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Πυρ ομαδόν στον επίδοξο Επίτροπο για το Κλίμα Hoekstra λόγω Κατάρ

admin

Διαψεύδει τις φήμες για κυβέρνηση τεχνοκρατών η Μελόνι

admin

Φλερτ μεταξύ ισπανικού Sumar και Πρασίνων της ΕΕ – Σε διακριτική απόσταση η Αριστερά

admin

Ευρωζώνη: Eπίμονη τάση συρρίκνωσης στη μεταποίηση- Η εξαίρεση της Ελλάδας

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήθελε να πληρώσει τον Τραμπ για να μην είναι ξανά υποψήφιος

admin

Bitcoin: Σε υψηλό έξι εβδομάδων και «κοιτάει» τα 30.000 δολάρια

admin

Goldman Sachs: Με «ισχυρούς ρυθμούς» αυξάνεται η κινεζική ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο

admin