Image default
Οικονομία

Οικονομικό νομοσχέδιο: Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων και καταβολής των επιδομάτων

Νέοι, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οικογένειες με παιδιά ωφελούνται μέσα από μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα μέτρα, που σε μεγάλο βαθμό αποσκοπούν στην ενίσχυση του εισοδήματος, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το Σεπτέμβριο και μεγάλο μέρος αυτών από το 2024.

Η αρχή θα γίνει μέσω της καταβολής του Youth Pass, την παράταση του Μarket Pass μέχρι τον Οκτώβριο αλλά και του Καλαθιού του Νοικοκυριού μέχρι το τέλος του 2023. Το 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα τους από φυσικές καταστροφές και σειρά ακόμα αλλαγών.

Με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εντός του 2023 :

 • Youth Pass: Από τον Σεπτέμβριο οι νέοι οι  οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους θα έχουν συμπληρώσει το 18 ή 19 έτος της ηλικίας τους θα λάβουν 150 ευρώ. Με βάση τη σχετική διάταξη, από το έτος 2023 και τα επόμενα, παρέχεται ενίσχυση 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το 20ο έτος.
 • Μarket Pass: Για ακόμα τρεις μήνες, από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο, περίπου 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν την οικονομική  ενίσχυση. Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022. Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια όπως και το ύψος της ενίσχυσης η οποία κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης. Όσοι είχαν λάβει την προηγούμενη ενίσχυση δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις. Επίσης όσοι έλαβαν την προηγούμενη ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.
 • Καλάθι του Νοικοκυριού: Συνεχίζεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επίσης επεκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

Από το 2024 τίθενται σε εφαρμογή :

 • Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Ετήσιο όφελος πάνω από ένα μισθό θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το νέο μισθολόγιο προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον περίπου 10,5% αύξηση στις απολαβές τους, οι οποίες προκύπτουν από το σύνολο των παρεμβάσεων 2023-2024. Προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%. Επιπλέον, αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.
 • ΕΝΦΙΑ : Προβλέπεται μείωση 10% για όσες κατοικίες ασφαλίζονται σε για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης. Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η ασφάλιση  πρέπει να καλύπτει το σύνολο (100%) της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Δηλαδή αν η κατοικία ασφαλίστηκε για έξι μήνες η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίζεται στο 5%.
 • Αύξηση αφορολογήτου: Από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, μισθωτοί,  συνταξιούχοι και οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες θα έχουν περισσότερα “καθαρά” στην τσέπη τους  καθώς αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ. Με βάση τη διάταξη του νομοσχεδίου ο φόρος μειώνεται:
 • 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
 • 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
 • 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
 • 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
 • 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
 • 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.
 • Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
 • Συνταξιούχοι: Αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1/1/2023, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που ο μισθός τους συνδέεται με τον μισθό ενέργειας χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.
 • Πρόγραμμα «Σπίτι μου» : Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με τη δέσμευση του αρχικού ποσού χρηματοδότησης. Έτσι το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 700 εκατ. ευρώ. Tο πρόγραμμα αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 ετών έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας.
 • Δαπάνη για Φάρμακα: Απαλλάσσονται, μόνιμα, από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
 • Ενοίκια Δημόσιο: Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του για το 2023.

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή προστέθηκαν επίσης διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με :

 • Επέκταση στα  νομικά πρόσωπα, με εξαίρεση τις τράπεζες, της απαλλαγής  από το φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, που ισχύει ήδη για τα φυσικά πρόσωπα.
 • Δυνατότητα  ψηφιακής υπογραφής σε επιφάνεια καταγραφής (tablet) κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
 • Απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.
 • Διευκόλυνση ή ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται εκεί.
 • Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης  από 100 έως 150 ευρώ στα πλαίσια του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της βόρειας Εύβοιας

Επίσης, περιλαμβάνεται και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ για φέτος για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με τις ενισχύσεις οι οποίες θα καταβληθούν εφέτος (market pass, youth pass, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ), με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ανάγκες του υπουργείου Υγείας και με δαπάνες φορέων του Δημοσίου που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση.

Σχετικα αρθρα

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 5,59 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

admin

Σδούκου: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό

fastpath

New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί

fastpath

Τι καταβάλλεται αυτή την εβδομάδα από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. το 8μηνο

admin

Προϋπολογισμός: Ποια φορολογικά έσοδα στήριξαν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο – Αύξηση 21,6%

fastpath

Ρεύμα: Ενίσχυση της ζήτησης τον Αύγουστο – Σε αρνητικό έδαφος η κατανάλωση όλο το 2023

fastpath

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο – Πού προβλέπεται να φτάσει η τιμή του

admin

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλίας, που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις

admin

Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα

admin

«Τροχάδην» για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας – Σε ανοιχτή γραμμή υπουργείο Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ

admin