Image default
Οικονομία

Σταϊκούρας: Αλλάζει ο οδικός χάρτης της Δυτικής Ελλάδας

Διαδοχικές επισκέψεις στα εργοτάξια δύο μεγάλων οδικών έργων σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την υφυπουργό  αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, και τη γενική γραμματέα Υποδομών, Μαρία – Έλλη Γεράρδη.

«Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε δύο από τα εμβληματικά έργα που παρουσιάσαμε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Βρεθήκαμε στα εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου Ακτίου – Αμβρακίας, καθώς και της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πατρών – Πύργου, στη θέση Καμίνια. Με την κατασκευή των νέων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων αλλάζει ο οδικός χάρτης της Δυτικής Ελλάδας, η οποία αποκτά ένα σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Με αποτελεσματικότητα, σχέδιο και σκληρή δουλειά, επιταχύνουμε και υλοποιούμε άμεσα τα μεγάλα έργα της χώρας μας, ενώ θέτουμε ως κορυφαία προτεραιότητα την ασφάλεια των συμπολιτών μας» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού στην Πατρών – Πύργου, στη θέση Καμίνια ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε για την πορεία του έργου και επιθεώρησε τις εργασίες που εκτελούνται.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο, μήκους 50 χλμ, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2022 και με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το πρώτο εξάμηνο του 2025. Ήδη, έχει υλοποιηθεί πάνω από το 20%, ενώ οι ρυθμοί της εκτέλεσής του βαίνουν αυξανόμενοι. Με τον νέο αυτόν οδικό άξονα μειώνεται ουσιαστικά η απόσταση Αθήνα – Πάτρα – Πύργος και το κυριότερο: Ενισχύεται σημαντικά η ασφάλεια των πολιτών που διέρχονται από αυτόν. Συνεχίζουμε με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας την υλοποίηση έργων, επ’ ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός, Χριστίνα Αλεξοπούλου, τόνισε πως «ένα έργο που, πρώτα από όλα φέρνει την οδική ασφάλεια σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, βρίσκεται περίπου στο 20% της υλοποίησης του και πολύ σύντομα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Είναι ένα έργο που ολόκληρη Δυτική Ελλάδα περίμενε για χρόνια και κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό, όμως, από το 2022, πραγματικά κατασκευάζεται. Είναι πραγματικά τα εργοτάξια. Είναι πραγματικά τα μηχανήματα. Είναι πραγματικοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ, γιατί κάθε τεχνικό έργο είναι πολύ σημαντικό και για τον κατασκευαστικό κλάδο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη ένα έργο πνοής, που θα αλλάξει την εικόνα της Δυτικής Ελλάδας».

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία, με την ολοκλήρωση του οποίου θα συνδεθεί η Ιόνια Οδός με την Υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου, διευκολύνοντας σημαντικά την πρόσβαση σε Λευκάδα, Πρέβεζα και Βόνιτσα.

Με αφορμή την πρόοδο των εργασιών, ο υπουργός τόνισε πως «ο χρόνος του ταξιδιού από Αθήνα προς Πρέβεζα και Λευκάδα μειώνεται κατά τουλάχιστον 45 λεπτά. Διασφαλίζουμε την επιτάχυνση των μετακινήσεων, αλλά κυρίως την οδική ασφάλεια των πολιτών. Το τελευταίο τμήμα του συνολικού έργου, μήκους 49χλμ, παραδίδεται στην κυκλοφορία τέλος Νοεμβρίου του 2023. Έχει ήδη ολοκληρωθεί, αρκετά νωρίτερα από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, η παράκαμψη της Αμφιλοχίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στα υπόλοιπα 16 χλμ και κατασκευάζεται το τελευταίο τμήμα Παλιάμπελα-Δρυμός. Πρόκειται για ένα έργο υποδομής που θα αναζωογονήσει σημαντικά την περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά κυρίως προς όφελος ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας».

Τα δύο αυτά μεγάλα οδικά έργα υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά και εθνικούς πόρους.

Σχετικα αρθρα

Εκτέλεση Προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ ευρώ, έναντι στόχου για 2,3 δισ. ευρώ

admin

Βρετανία: Πρώτη η Eλλάδα κατέκτησε τη πρώτη θέση στα News UK Travel Awards 2023

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 5,59 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

admin

Σδούκου: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό

fastpath

New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί

fastpath

Τι καταβάλλεται αυτή την εβδομάδα από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. το 8μηνο

admin

Προϋπολογισμός: Ποια φορολογικά έσοδα στήριξαν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο – Αύξηση 21,6%

fastpath

Ρεύμα: Ενίσχυση της ζήτησης τον Αύγουστο – Σε αρνητικό έδαφος η κατανάλωση όλο το 2023

fastpath

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο – Πού προβλέπεται να φτάσει η τιμή του

admin

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλίας, που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις

admin