Image default
Ευρώπη

Εκλογές που έχουν σημασία: Τι περιμένει την Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2023

Με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία να σηματοδοτούν τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές πριν από τις θερινές διακοπές, η EURACTIV και η EuropeElects θα εμβαθύνουν στο πώς οι εκλογές θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη για το υπόλοιπο του έτους.

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες την προσεχή Κυριακή.

Παρά την πανεθνική απαγόρευση των δημοσκοπήσεων που ισχύει τώρα, οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή νίκη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP), με το ενδεχόμενο να πρέπει να συμμαχήσει με το ακροδεξιό κόμμα VOX  να παραμένει εκεί αν δεν σχηματίσρι την απαραίτητη πλειοψηφία.

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στη Σλοβακία στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μια μη κομματική κυβέρνηση κυβερνά αυτή τη στιγμή τη χώρα υπό τον πρωθυπουργό Ľudovít Ódor μετά την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης τον Μάιο. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του Europe Elects, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το Smer και  το Hlas, που ανήκουν και οι δύο στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (PES), θα κέρδιζαν τις περισσότερες ψήφους με περίπου 18% η καθεμία.

Το κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (PS, Renew Europe), εν τω μεταξύ, αυξάνει σταθερά τα ποσοσστά του στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ τώρα συγκεντρώνει περίπου 14%.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν το Hlas θα συνεργαστεί με το Smer ή το PS, γεγονός που θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας όσον αφορά την Ουκρανία. Το PS υποστηρίζει πολύ την κυβέρνηση στο Κίεβο, ενώ το Smer είναι πιο επικριτικό ως προς την υποστήριξη της χώρας κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Μετά τη Σλοβακία, θα έρθει η σειρά του Λουξεμβούργου, με τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες στις 8 Οκτωβρίου για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο.

Ενώ η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Xavier Bettel περιλαμβάνει το δικό του φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (DP, Renew Europe), τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει να διατηρήσεις την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία ή τη θέση του πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες ενδέχεται να περάσουν το κόμμα του DP, ακόμη και αν ο συνασπισμός διατηρήσει την πλειοψηφία του, σύμφωνα με δημοσκόπηση της TNS Ilres του Απριλίου.

Το να λάβει τα ηνία η κεντροδεξιά, που σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, φαίνεται απίθανο, καθώς οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα των Πειρατών βρίσκεται σε πορεία τριπλασιασμού του αριθμού των εδρών του.

Βουλευτικές εκλογές, που έχουν οριστεί για το φθινόπωρο, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ακριβής ημερομηνία, διεξάγονται επίσης στην Πολωνία.

Με δημοσκοπικό ποσοστό περίπου 35% συγκεντρώνει η συμμαχία Zjednoczona Prawica, στην οποία κυριαρχεί το κυβερνών εθνικοσυντηρητικό κόμμα PiS (ECR) υπό τον Jarosław Kaczyński – οκτώ ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από το αποτέλεσμα που έλαβε στις εκλογές του 2019.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η κύρια κεντρώα συμμαχία Koalicja Obywatelska που έχει συσταθεί από τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk (PO, ΕΛΚ), συγκεντρώνει περίπου 32%, πέντε μονάδες υψηλότερα από τις εκλογές του 2019.

Το αν η σχεδόν 10ετής κυριαρχία του PiS θα λάβει τέλος αυτή τη φορά θα εξαρτηθεί επίσης από τις επιδόσεις της κεντρώας συμμαχίας Trzecia Droga (ΕΛΚ, Renew Europe) (10%) και της κεντροαριστερής συμμαχίας Lewica (S&D) (8%), η οποία μπορεί να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Koalicja Obywatelska (ΕΛΚ, Renew Europe, Πράσινοι).

Στις 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν επίσης στην Ολλανδία βουλευτικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα μεταξύ της κεντροαριστερής συμμαχίας PvdA/GL (S&D, Πράσινοι/EFA), του αγροτικού κόμματος BBB και του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος VVD θα είναι αμφίρροπη.

Με την εκλογική κούρσα να χαρακτηρίζεται από διαρκώς μεταβαλλόμενες δημοσκοπήσεις, το εξαιρετικά κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στο οποίο κανένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δεν φτάνει το όριο του 20% καθιστά σαφές ότι κανένα κόμμα δεν θα κυβερνήσει μόνο του.

Βουλευτικές εκλογές και δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν επίσης στην Ελβετία το φθινόπωρο, ενώ αναπληρωματικές εκλογές στο εθνικό κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στην εκλογική περιφέρεια Γκόρι-Κάσπι της Γεωργίας, αλλά και ο Άγιος Μαρίνος πρόκειται να αποκτήσει νέο αρχηγό κράτους την 1η Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσία θα διεξαχθούν στη Γαλλία στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ τα Άλαντ και το Γιβραλτάρ πρόκειται να πραγματοποιήσουν βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν στη Νορβηγία στις 11 Σεπτεμβρίου, στη Βαυαρία και την Έσση στις 8 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα στις 8 και 15 Οκτωβρίου, στο Τρεντίνο και το Νότιο Τιρόλο στις 22 Οκτωβρίου και στη Μαδέρα πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τις τοπικές εκλογές, αυτές αναμένεται να διεξαχθούν στην Αρμενία στις 17 Σεπτεμβρίου, στη Βουλγαρία στις 27 Οκτωβρίου και στη Μολδαβία στις 29 Οκτωβρίου. Όπου οι ημερομηνίες των εκλογών δεν έχουν ακόμη οριστεί, οι ψηφοφορίες ενδέχεται να μετατεθούν για το νέο έτος.

Σχετικα αρθρα

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ Credit Suisse – UBS για παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία

admin

Amazon: Μαζική αγωγή από 17 πολιτείες των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού για μονοπωλιακές πρατικές

admin

Ξεκινάνε συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γερμανίας – Πολωνίας, Τσεχίας, παρά τις αντιδράσεις

admin

Καναδικό φιάσκο: Η Πολωνία εξετάζει αίτημα έκδοσης του Ουκρανού ναζί

admin

Νέοι Πορτογάλοι φέρνουν την κλιματική κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

admin

Σκανδαλώδης εμπλοκή Muscat στη συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν

admin

Κατεβάζει τα όπλα η Βουλγαρία για τον αποκλεισμό από την Σένγκεν

admin

Οργή στην Ολλανδία για τη λευκή περιβαλλοντική επιταγή στο αεροδρόμιο Schiphol

admin

Με αντάλλαγμα αμερικανικά F-16, το ναι της Τουρκίας στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αυξήσει τη δανειοδοτική της ικανότητα έως 125 δισ. δολάρια

admin

Μαζικές επενδύσεις στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει η ΕΕ

admin

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες οικονομίες θα επωφεληθούν από την επέλασή της

admin