Image default
Οικονομία

ΟΒΙ: Ξεκινάει νέα υπηρεσία που θα στηρίζει νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 Πιλοτικά ξεκινάει το φθινόπωρο η λειτουργία της νέας υπηρεσίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), που θα στηρίζει νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τα πρώτα βήματα της αρχικής διερεύνησης της δυνατότητας κατοχύρωσης της εφεύρεσής τους.

   Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε πρόσφατες εκδηλώσεις του οργανισμού σε Αθήνα και Πάτρα, η υπηρεσία αφορά νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά όσες είναι προσανατολισμένες στην καινοτομία και στην κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας.

   Στις ημερίδες παρουσιάστηκαν δύο αναδυόμενοι κλάδοι, τα «Έξυπνα Ηλεκτρικά Δίκτυα» και η «Βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης σε Κτίρια», για τους οποίους εκπονήθηκαν Αναφορές Ευρεσιτεχνίας (PLR), στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης του ΕΣΠΑ  «Οργάνωση Υπηρεσίας για την Ενίσχυση Νεοφυών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη Διερεύνηση και Κατοχύρωση Ευρεσιτεχνίας».

   Πιο αναλυτικά, ο ΟΒΙ αναπτύσσει μια νέα υπηρεσία για τις νεοφυείς (Startups) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να τις υποστηρίξει στην κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας τους.

   Υπενθυμίζεται ότι η πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

   Την ημερίδα της Αθήνας άνοιξε η Θεοδώρα Σιμιτσή, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια OBI, ενώ αντίστοιχα της Πάτρας ο Αναστάσιος Θωμόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ).

   Η κ. Σιμιτσή ανέφερε πως «η πλειοψηφία των ΜμΕ σήμερα τελεί σε γνώση τόσο της σημασίας που έχει η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας της, με τον κατάλληλο τίτλο (εμπορικό σήμα, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικό σχέδιο), όσο και της αξίας που αυτοί οι τίτλοι προσδίδουν στο διανοητικό της κεφάλαιο. Η γνώση αυτή όμως δεν αρκεί από μόνη της και οι ΜμΕ χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να διερευνήσουν την αξία της δική τους ΒΙ και να εξετάσουν τις επιλογές που έχουν, ώστε να προχωρήσουν στην προστασία της, με τον τρόπο που θεωρούν ότι θα προσδώσει την μεγαλύτερη αξία στο δικό τους άυλο διανοητικό κεφάλαιο».

   Αντίστοιχα, ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι: «Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης η σημασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, καθώς αποτελεί το κλειδί για τη μετατροπή των άυλων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων σε οικονομικά κεφάλαια, τα οποία με τη σειρά τους μεταφράζονται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και της υποστήριξης που παρέχει στις επιχειρήσεις, ο ΟΒΙ σχεδιάζεται η πιλοτική λειτουργία της νέας υπηρεσίας το προσεχές φθινόπωρο και στην συνέχεια η προετοιμασία ενσωμάτωσής της, στην λειτουργία του ΟΒΙ, με την προετοιμασία όλων των οργανωτικών και κανονιστικών παραμέτρων της ενέργειας αυτής, σε χρόνο επιλογής του Οργανισμού».

   Στη συνέχεια, στις ημερίδες, τον λόγο πήραν καθηγητές με εξειδίκευση σε θέματα συναφή με τους κλάδους των PLRs οι οποίοι ανάπτυξαν τις σύγχρονες εξελίξεις στα ευφυή δίκτυα, τις ευφυείς πόλεις και ευφυείς μεταφορές καθώς και σε θέματα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.

   Παρουσιάστηκαν επίσης οι παράμετροι, από νομικής πλευράς, της κατοχύρωσης της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

   Από την πλευρά του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας παρουσιάστηκε από την Ελένη Μίσκου, διευθύντρια γραμματείας διοίκησης του ΟΒΙ, η οργάνωση της νέας υπηρεσίας του για την ενίσχυση νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε: «Ο στόχος του έργου είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΟΒΙ στις νεοφυείς και ΜμΕ, ειδικά σε όσες είναι προσανατολισμένες στην καινοτομία και στην κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας. Και αυτό θα υλοποιηθεί με την οργάνωση και ενσωμάτωση στον ΟΒΙ της υπηρεσίας υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις, η οποία θα τις υποστηρίζει πλήρως, από τα πρώτα βήματα της αρχικής διερεύνησης της δυνατότητας κατοχύρωσης της εφεύρεσής τους».

--

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις η μεταποιητική δραστηριότητα

fastpath

Σκρέκας: Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία

fastpath

Ολυμπία Οδός: Στο 25% η πρόοδος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις

admin

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία μας πάει καλά κι αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς»

fastpath

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

admin

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

fastpath

ONEX: Χτίζει στρατηγικές συνεργασίες σε Ν. Κορέα και Νορβηγία

fastpath

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

fastpath

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους σε λάδι και ψωμί

fastpath

Στο 6,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

fastpath