Η Γερμανία έλαβε το πράσινο φως για τη στήριξη της παραγωγής του λεγόμενου πράσινου χάλυβα με 2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχοντας την πολυπόθητη ανακούφιση στον πολύπαθο τομέα χάλυβα της χώρας.
Αφού εξέτασε κατά πόσον η εν λόγω χρηματοδότηση είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο χρηματοδότησης της Γερμανίας για 2 δισ. ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο της Thyssenkrupp, το οποίο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2026. Τα κεφάλαια προέρχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για την προστασία του κλίματος και για τη Γερμανία ως βιομηχανική βάση […] Δεν είναι λιγότερο σημαντικό, πρόκειται για πολλές θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι πλέον εξασφαλισμένες για το μέλλον λόγω αυτής της πρότασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Επιτροπής.
Την Τετάρτη, η Επιτροπή είχε ήδη επιτρέψει στο γερμανικό κράτος να στηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση με έως και 3 δισ. ευρώ. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η απερχόμενη Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, χαρακτήρισε τα σχέδια της Γερμανίας «ένα σημαντικό βήμα προς τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης».
Το εργοστάσιο της ThyssenKrupp χαιρετίστηκε ως ορόσημο για την πράσινη μετάβαση, με το υπουργείο να ελπίζει ότι θα μειώσει από μόνο του τις εκπομπές της γερμανικής χαλυβουργίας κατά 6%.
Στην αρχή θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, αλλά αργότερα θα μεταβεί στην παραγωγή χάλυβα εξ ολοκλήρου από πράσινο υδρογόνο μέχρι το 2037, κάτι που ο Χάμπεκ χαρακτήρισε «σημαντική ώθηση για την επιχείρηση υδρογόνου στη Γερμανία και την Ευρώπη».
Η έγκριση της Επιτροπής παρέχει επίσης μια πολυπόθητη ώθηση στην προβληματική χαλυβουργία της Γερμανίας, η οποία ευθύνεται για το ένα τρίτο των βιομηχανικών εκπομπών της χώρας, καθιστώντας την βασικό στόχο για την πράσινη μετάβαση.
Όπως και η Thyssenkrupp, οι παραγωγοί χάλυβα στη Γερμανία λέγεται ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την τεχνολογική αλλαγή λόγω των κακών επενδυτικών προοπτικών και του υψηλού κόστους παραγωγής και ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, οι ανταγωνιστικές εταιρείες από το εξωτερικό αναμένεται να συνεχίσουν να παράγουν φθηνότερο και πιο βρώμικο χάλυβα και στο δεύτερο μισό του αιώνα.