Image default
Οικονομία

Καύσιμα: Πού θα φθάσουν οι τιμές τις επόμενες ημέρες – Οι περιοχές με την ακριβότερη βενζίνη

Ανοδικές οι τάσεις για το Brent. Η σφιχτή αγορά προμηνύει αύξηση στις τιμές.

Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά κινούνται ανοδικά τις τελευταίες ημέρες ακολουθώντας τις κινήσεις του Platts της Μεσογείου ενώ λαμβάνουν ώθηση από τις προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη διεθνή αγορά. Το κύμα εξόδου για τους αδειούχους του Αυγούστου βρίσκεται προ των πυλών με τους Έλληνες να καλούνται να πληρώσουν λίγο παραπάνω από ό,τι συνήθιζαν τους προηγούμενους μήνες ενώ μεγάλες διαφορές στις τιμές παρατηρούνται στα νησιά.

Αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,888 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,605 ευρώ ενώ δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση στις τιμές της χονδρικής, οι τιμές στην αντλία αναμένεται ότι θα «τσιμπήσουν» λίγο ακόμη.

Εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι τιμές κινούνται σε πιο συγκρατημένα επίπεδα, τα νησιά εξακολουθούν να αποτελούν τους πρωταγωνιστές της ακρίβειας. Και αυτό γιατί, μπορεί η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης να είναι π.χ στις Κυκλάδες στα 2,140 ευρώ το λίτρο αλλά υπάρχουν νησιά όπου αυτή προσεγγίζει τα 2,3 ευρώ (Μήλος). Ομοίως, στα Δωδεκάνησα οι τιμές κινούνται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ ενώ η Κρήτη και το Ιόνιο τείνουν να τα πλησιάσουν.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» λίγο, δεν προμηνύεται κάποιο ράλι τις επόμενες ημέρες. Αυτό όμως ίσως να μην ισχύει για τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου.

Ανοδικές οι τάσεις για το Brent- Η σφιχτή αγορά προμηνύει αύξηση στις τιμές

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μικρή άνοδο την Παρασκευή και ξεπέρασαν τα 80 δολάρια το βαρέλι καθώς η αγορά αρχίζει να βλέπει σημάδια σύσφιξης της προσφοράς.

Ωστόσο, τα κέρδη ήταν περιορισμένα, αφού η Κίνα ανέφερε στις αρχές αυτής της εβδομάδας αύξηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου η οποία ήταν κάτω από τις προσδοκίες. Από την άλλη, η αγορά είναι πλέον πιο αισιόδοξη ότι η Κίνα θα αναπτύξει περισσότερα κίνητρα για να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση και να βοηθήσει την οικονομία της, η οποία δυσκολεύτηκε να ανακάμψει ισχυρά μετά το τέλος των περιορισμών για την Covid πριν από περισσότερους από έξι μήνες. Προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύτηκε την Τρίτη ότι «θα διατυπώσει και θα εισαγάγει πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την αποκατάσταση και την επέκταση της κατανάλωσης το συντομότερο δυνατό».Αυτή η δέσμευση έχει βελτιώσει το κλίμα στις αγορές εμπορευμάτων.

Ενώ τα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και τις ΗΠΑ παραμένουν ανάμεικτα, τα θεμελιώδη στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά πετρελαίου καθίσταται όλο και πιο σφιχτή.

Οι ρωσικές εξαγωγές αργού έχουν δείξει σημάδια πτώσης για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι έχουν βυθιστεί σε χαμηλό έξι μηνών για τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 16 Ιουλίου. Η Ρωσία ετοιμάζεται να μειώσει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τις εξαγωγές πετρελαίου της τον Αύγουστο ενώ οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν επίσης να μειώνονται, κάτω από τα 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες. Οι αποστολές αργού από τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω καθώς η Σαουδική Αραβία μειώνει τώρα την παραγωγή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της EIA. Ο περιορισμός της προσφοράς από την πλευρά των μεγαλύτερων παραγωγών και η εν δυνάμει αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως θα μπορούσαν να οδηγήσει σταδιακά σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων και άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις η μεταποιητική δραστηριότητα

fastpath

Σκρέκας: Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία

fastpath

Ολυμπία Οδός: Στο 25% η πρόοδος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις

admin

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία μας πάει καλά κι αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς»

fastpath

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

admin

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

fastpath

ONEX: Χτίζει στρατηγικές συνεργασίες σε Ν. Κορέα και Νορβηγία

fastpath

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

fastpath

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους σε λάδι και ψωμί

fastpath

Στο 6,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

fastpath