Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Αυξήσεις επιτοκίων – Ένα χρόνο μετά: Που «πονά» περισσότερο η αυστηρή νομισματική πολιτική

Οι επιπτώσεις έχουν γίνει αισθητές με διαφορετικό τρόπο μέχρι στιγμής. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων αντέδρασαν γρήγορα και εν μέρει εκπληκτικά.

Τα έξι σημεία στα οποία «πονά» περισσότερο η αυστηρή νομισματική πολιτική που έχει εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσω του μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων αναλύει με δημοσίευμά της η Handelsblatt.

Αυτά είναι η αγορά ομολόγων, το χρηματιστήριο, τα ακίνητα, ο δείκτης προσδοκιών και η αγορά εργασίας.

Yπενθυμίζεται πως πριν από ένα χρόνο, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μια αλλαγή παραδείγματος για τις αγορές. Τότε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε μαζί με τους συναδέλφους της στο Συμβούλιο να αυξήσει τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ριζική στροφή στη νομισματική πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των οποίων είναι ακόμη αδύνατο να εκτιμηθούν. Συνολικά, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο και είναι πιθανό να ακολουθήσει τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση.

Οι επιπτώσεις έχουν γίνει αισθητές με διαφορετικό τρόπο μέχρι στιγμής. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων αντέδρασαν γρήγορα και εν μέρει εκπληκτικά – αντίθετα, στην αγορά εργασίας δεν έχουν αλλάξει πολλά μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, η σειρά αυξήσεων των επιτοκίων θα έχει πλήρη ισχύ μόνο «τα επόμενα χρόνια». Μια εκτίμηση που συμμερίζεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Morgan Stanley, Σεθ Κάρπεντερ.«Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι χρειάζεται ένας με ενάμιση χρόνος για να γίνει αισθητή η κύρια επίδραση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ», λέει. «Αν αυτό είναι αλήθεια, μόνο τώρα οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Η Handelsblatt αναλύει πώς αντανακλώνται τα αυξανόμενα επιτόκια στις διάφορες αγορές – και τι άλλο μπορεί να αναμένεται:

1. Αγορά ομολόγων

Η αυστηρή στάση της ΕΚΤ αντανακλάται πολύ καθαρά στην αγορά ομολόγων. Όταν τα βασικά επιτόκια αυξάνονται, οι επενδυτές αναμένουν ότι τα νεοεκδιδόμενα ομόλογα θα πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια. Τότε ρίχνουν στην αγορά ομόλογα που εκκρεμούν εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό πιέζει προς τα κάτω τις τιμές τους, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων.

Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων Bunds -το σημείο αναφοράς για τα ομόλογα στη ζώνη του ευρώ- έχει αυξηθεί στο 2,77% φέτος, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 2,37%. Στο 3,17%, τα διετή ομόλογα Bund αποδίδουν τόσο όσο απέδιδαν για τελευταία φορά το 2008.

Συνήθως, η απόδοση των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερη από εκείνη των βραχυπρόθεσμων ομολόγων, επειδή οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερη αποζημίωση για τον υψηλότερο κίνδυνο – άλλωστε, δεσμεύονται σε μια επένδυση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχει αντιστρέψει αυτή τη σχέση – η καμπύλη αποδόσεων είναι ανεστραμμένη.

Από το καλοκαίρι του 2022, τα ομόλογα με σύντομες λήξεις έχουν μεγαλύτερη απόδοση από εκείνα με μεγαλύτερες λήξεις. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ διετών και δεκαετών ομολόγων – το λεγόμενο spread – βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο του έτους από τα τέλη Ιουνίου, περίπου στις 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων είναι επίσης εμφανής και σε άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, όπως η Γαλλία.

Οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων αποτέλεσαν στην οικονομική ιστορία ένα αξιόπιστο σήμα επικείμενης ύφεσης. Ο δείκτης έχει μελετηθεί εκτενέστερα, ιδίως στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες νομισματικές περιοχές.

Πίσω από αυτό κρύβεται η ερμηνεία ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν αποδυνάμωση της οικονομίας λόγω των υψηλών επιτοκίων βραχυπρόθεσμα. Αυτό θα οδηγούσε σε πτώση των ποσοστών πληθωρισμού και συνεπώς σε μια πιο ήπια νομισματική πολιτική. Για τον λόγο αυτό, οι αποδόσεις στο μακρύ άκρο της καμπύλης διάρκειας είναι και πάλι χαμηλότερες.

Τόσο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία όσο και η ζώνη του ευρώ υποχώρησαν πρόσφατα σε ύφεση. Επομένως, ο δείκτης αποδείχθηκε για άλλη μια φορά σωστός. Η εξέλιξη αυτή δεν είχε πραγματικό αντίκτυπο στις αγορές, όπως δείχνει μια ματιά στον Dax.

2. Χρηματιστήριο

Τα γερμανικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις παρά την αλλαγή των επιτοκίων. Παρόλο που ο γερμανικός δείκτης leading index έπεσε αρχικά σε χαμηλό επίπεδο για το έτος, τώρα βρίσκεται πάνω από 20% υψηλότερα. Η εξέλιξη του κορυφαίου ευρωπαϊκού δείκτη, του Eurostoxx 50, είναι παρόμοια.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις τιμές των μετοχών να παρουσιάζουν καλές επιδόσεις όταν αυξάνονται τα επιτόκια, εξηγεί ο Γιαν Φίμπιχ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Oddo BHF: «Τα επιτόκια συχνά αυξάνονται σε περιόδους που η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι υψηλά». Αυτό είναι ένα φιλικό περιβάλλον για τις χρηματιστηριακές αγορές, επειδή η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη οδηγεί σε υψηλότερα κέρδη και αυξανόμενες ταμειακές ροές για τις εταιρείες.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το περιβάλλον είναι διαφορετικό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο πληθωρισμός, ο οποίος ήταν ήδη πολύ υψηλός πριν από τον πόλεμο, έχει εκτοξευθεί περαιτέρω λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας», εξηγεί ο Φίμπιχ. Έτσι, σε αντίθεση με τις άλλες δύο περιπτώσεις, τα επιτόκια αυξήθηκαν σε ένα περιβάλλον μειωμένης προσφοράς και όχι αυξανόμενης ζήτησης.

Από αυτή την άποψη, η ισχυρή επίδοση του Dax προκαλεί προς το παρόν έκπληξη, λέει ο Φίμπιχ. Ως εκ τούτου, προειδοποιεί: «Από άποψη αποτίμησης, θα μπορούσε να υπάρξει διόρθωση βραχυπρόθεσμα, καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά, αλλά η δίκαιη αξία πέφτει καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και τα κέρδη δέχονται πιέσεις».

Αυτό θα τερμάτιζε τη φάση της αύξησης των επιτοκίων και της ανόδου των τιμών των μετοχών, όπως ακριβώς συνέβη το 2000 και το 2008, όταν οι τιμές επίσης κατέρρευσαν – αλλά με το σκάσιμο της φούσκας των dotcom και τη χρηματοπιστωτική κρίση, αυτά ήταν επίσης δύο ειδικά γεγονότα

3. Αγορά ακινήτων

Οι συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων είναι ήδη σαφώς αισθητές στην αγορά ακινήτων. Αυτό αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά που χρηματοδοτούν σπίτια με πίστωση. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για δάνεια ακινήτων έχει μειωθεί σημαντικά. Οι τιμές των κατοικιών μειώνονται επίσης από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

«Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε αδιέξοδο, επειδή η επένδυση, η οικοδόμηση, η ανακαίνιση και η μετατροπή δεν είναι κερδοφόρες», εξηγεί ο αναλυτής της DZ Bank Thorsten Lange. Στις νέες κατασκευές, τα ανεκτέλεστα των παραγγελιών εξακολουθούν να επεξεργάζονται, αλλά τα σχέδια για μελλοντικά έργα αναβάλλονται. Ο εμπειρογνώμονας δεν αποδίδει αυτό αποκλειστικά στην απότομη αύξηση των επιτοκίων, αλλά κατά την άποψή του παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Για το τρέχον έτος, η DZ Bank προβλέπει περαιτέρω μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων στη Γερμανία κατά τέσσερα έως έξι τοις εκατό. Στη συνέχεια, αναμένει ότι τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν το 2024.

Και σε προηγούμενους κύκλους επιτοκίων, οι πρώτες επιπτώσεις μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής έγιναν νωρίς αντιληπτές στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο, ο Μόχιτ Κούμαρ, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Jefferies, βλέπει μια διαφορά: «Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα δάνεια ακινήτων με μεγαλύτερα σταθερά επιτόκια. Αυτό τείνει να σημαίνει ότι η αγορά ακινήτων δεν αντιδρά τόσο έντονα στα υψηλότερα επιτόκια όσο στο παρελθόν».

Ωστόσο, η εξέλιξη στην αγορά ακινήτων έχει και άλλες συνέπειες για την οικονομία που γίνονται αντιληπτές μόνο με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η μείωση των παραγγελιών για νέα κτίρια επηρεάζει τον κατασκευαστικό κλάδο. Εάν υπάρξουν απολύσεις, αυτό με τη σειρά του συμπιέζει τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις αυτές εμφανίζονται επίσης με χρονική υστέρηση, επειδή πολλές κατασκευαστικές εταιρείες εξακολουθούν να επεξεργάζονται αρχικά τα ανεκτέλεστα των παραγγελιών.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που μετακομίζουν σε ένα νέο σπίτι αγοράζουν επίσης έπιπλα, συσκευές και άλλα πράγματα που θα εγκατασταθούν εκεί. Και εδώ η ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί μόνο με χρονική υστέρηση.

4. Δείκτης Ifo

Ο σημαντικότερος πρόδρομος δείκτης για τη γερμανική οικονομία παρουσιάζει πτωτική τάση από τα μέσα του 2021. Ο δείκτης έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του μετά την πανδημία στα τέλη του περασμένου έτους. Πιο πρόσφατα, μετά από μια διαλείπουσα ανάκαμψη, υποχώρησε και πάλι. Τον Ιούνιο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε απροσδόκητα απότομα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022.

Ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φιστ, απέδωσε το γεγονός αυτό κυρίως στην αδυναμία της βιομηχανίας. Αυτό υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να ανακάμψει η οικονομία. Τεχνικά, η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Η οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Ιστορικά, είναι μάλιστα ο κανόνας ότι οι κεντρικές τράπεζες προκαλούν ύφεση με την αύξηση των επιτοκίων. Σε μελέτη για τις ΗΠΑ, η επενδυτική τράπεζα Piper Sandler καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στους τελευταίους εννέα κύκλους αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ακολούθησε ύφεση οκτώ φορές. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1994.

Επί του παρόντος, οι εμπειρογνώμονες έχουν διαφορετικές απόψεις για τις μελλοντικές προοπτικές της γερμανικής οικονομίας. Το Ινστιτούτο Ifo μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή του για το τρέχον έτος από μείον 0,1 σε μείον 0,4%. Η Bundesbank υποθέτει μείον 0,3 τοις εκατό. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί και πάλι το δεύτερο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, το Ινστιτούτο Έρευνας Μακροοικονομικών και Επιχειρηματικών Κύκλων (IMK), το οποίο πρόσκειται στα συνδικάτα, προειδοποιεί για αυξημένους κινδύνους ύφεσης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

5. Αγορά εργασίας

Μέχρι στιγμής, η ταχεία μεταστροφή των επιτοκίων δεν έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά εργασίας. Η αγορά εργασίας παραμένει πολύ στενή. Τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία ήταν 5,5% και συνεπώς μόνο περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 365.000 άτομα σε ετήσια βάση.

Στο παρελθόν, επίσης, τα υψηλότερα επιτόκια αργούσαν συνήθως να επηρεάσουν την αγορά εργασίας. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτό δεν είχε σχεδόν καθόλου συνέπειες μέχρι στιγμής εξακολουθεί να θεωρείται μη τυπικό. Οι οικονομολόγοι βλέπουν διάφορους λόγους γι’ αυτό. Για παράδειγμα, η πορεία του τρέχοντος οικονομικού κύκλου είναι άτυπη λόγω της πανδημίας και συνεπώς δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλες φάσεις.

«Πολλές εταιρείες ήταν αρχικά πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά τις προσλήψεις μετά την πανδημίᬻ, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Σεθ Κάρπεντερ. Τώρα τείνουν να είναι υποστελεχωμένες. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές εταιρείες, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, που εξακολουθούν να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, για παράδειγμα αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία. Από την άποψή του, εξακολουθούν να δημιουργούνται σχετικά πολλές νέες θέσεις εργασίας. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τη Γερμανία.

Επιπλέον, η ισχυρότερη γήρανση αντανακλάται και στην αγορά εργασίας. Το εργατικό δυναμικό είναι σπάνιο. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι διστάζουν να απολύσουν εργαζόμενους ακόμη και σε οικονομικά δύσκολους καιρούς.

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις η μεταποιητική δραστηριότητα

fastpath

Σκρέκας: Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία

fastpath

Ολυμπία Οδός: Στο 25% η πρόοδος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις

admin

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ: Οι αυτοκρατορίες αντεπιτίθενται

admin

Πώς ένας Ιρλανδός επιχειρηματίας στράφηκε από την κτηνοτροφία στην Fintech και έκανε περιουσία 900 εκατ. δολαρίων

admin

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία μας πάει καλά κι αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς»

fastpath

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

admin

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

fastpath

ONEX: Χτίζει στρατηγικές συνεργασίες σε Ν. Κορέα και Νορβηγία

fastpath

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

fastpath