Image default
Οικονομία

Ο καύσωνας «καίει» και την παγκόσμια οικονομία – Πως επηρεάζει το ΑΕΠ

Η υπερβολική ζέστη θα μπορούσε να κοστίσει στις χώρες μεταξύ 1,5% – 6,7% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο.

Η επέλαση του καύσωνα τον Ιούλιο έχει προκαλέσει πρόσκαιρες αλλαγές στην οικονομία με τις επιχειρήσεις να αναπροσαρμόζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και τους επιστήμονες του κλίματος να κάνουν λόγο για μεγάλες οικονομικές απώλειες μελλοντικά. Η πράσινη μετάβαση φαίνεται ότι αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο, αλλά οι μηδενικές εκπομπές αποτελούν για την ώρα ένα «άπιαστο» όνειρο, παρά τις δεσμεύσεις των κρατών και την προφανή πρόοδο που έχουν καταγράψει τομείς όπως είναι η καθαρή ενέργεια και η κυκλική οικονομία.

Η επιστημονική κοινότητα εικάζει ότι ο Ιούλιος θα μπορούσε να καταλήξει να είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι ακραίες θερμοκρασίες κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, επηρεάζουν το περιβάλλον και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία με έναν πρωτόγνωρο τρόπο.

Μια πιο προσεκτική εξέταση της επίδρασης του πολύ θερμού καιρού στις οικονομίες αποκαλύπτει ορισμένα εξαιρετικά ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) εκτιμά ότι, μεταξύ 1980 και 2000, τα κύματα καύσωνα σε 32 ευρωπαϊκές χώρες κόστισαν έως και 71 δισεκατομμύρια δολάρια – και αυτό πριν ληφθούν υπόψη τα θανατηφόρα κύματα καύσωνα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προβλέπει ότι έως το 2030, τα κύματα καύσωνα θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των ωρών εργασίας παγκοσμίως κατά περισσότερο από 2%. Αυτό ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης και κόστος 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή σχεδόν 10 φορές το ποσό του 1995, σύμφωνα με το Phys.org.

Με αφορμή τον παρατεταμένο καύσωνα των τελευταίων ημερών ήρθε στη δημοσιότητα μία ακόμη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Darmouth, η οποία επισημαίνει ότι η υπερβολική ζέστη θα μπορούσε να κοστίσει στις χώρες μεταξύ 1,5% – 6,7% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο. «Όταν οι καύσωνες γίνονται πιο έντονοι, η οικονομική ανάπτυξη μειώνεται», αναφέρει ο Κρίστοφερ Κάλαχαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και σημειώνει ότι ενώ οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τα πλούσια μέρη του κόσμου.

Οι παράπλευρες απώλειες

Τα κύματα καύσωνα μπορούν να επηρεάσουν τις οικονομίες καθώς και τους ανθρώπους και την άγρια ζωή. «Οι παρατεταμένες περίοδοι μεγάλης ζέστης μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες επισκέψεις στα νοσοκομεία, απότομη απώλεια παραγωγικότητας στις κατασκευές και τη γεωργία, μειωμένες γεωργικές αποδόσεις και ακόμη και άμεση ζημιά στις υποδομές», επισημαίνει το Phys.org.

Οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ακόμα κι αν εργάζονται μέσα, ενώ τα παιδιά δυσκολεύονται κατά τη διδακτική διαδικασία. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι οικονομίες των πολιτειών των ΗΠΑ τείνουν να αναπτύσσονται με βραδύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιριών. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ετήσια ανάπτυξη πέφτει 0,15 έως 0,25 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε 1 βαθμό Φαρενάιτ που ανεβαίνει το θερμόμετρο πάνω από τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία.

Από την άλλη, ο κλιματισμός δεν αποτελεί μια καθολικά εφαρμόσιμη λύση. Για ορισμένους, η τεχνολογία είτε δεν είναι πρακτική (όσοι για παράδειγμα εργάζονται στο ύπαιθρο) είτε είναι οικονομικά ανέφικτη. Και για εκείνους όπου ο κλιματισμός παραμένει επιλογή, υπάρχουν επίσης συνέπειες. Μια μελέτη προβλέπει ότι έως το 2100, η μεγαλύτερη χρήση του κλιματισμού θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας για κατοικίες κατά 83% παγκοσμίως.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες πριν από λιγότερο από μια δεκαετία. Οι προειδοποιήσεις είναι τρομακτικές, κυρίως η διαπίστωση της επιτροπής ότι μια αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών άνω του 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες και δυνητικά καταστροφικές αλλαγές στον κόσμο μας.

Η γρήγορη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας, λένε οι επιστήμονες. Μάλιστα, σημειώνουν ότι είναι δυνατή η προετοιμασία για τους καύσωνες, τόσο σωματικά όσο και οικονομικά. Ο

Amar Rahman της Zurich Insurance Group πιστεύει ότι το κλειδί είναι η «προσαρμογή». Μεταξύ των συστάσεων του είναι ορισμένες για τις επιχειρήσεις που, όπως λέει, «πρέπει να προσαρμόσουν τα κτίρια, τις υποδομές και τις ώρες εργασίας τους σε υψηλότερες θερμοκρασίες».

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Πρώτη η Eλλάδα κατέκτησε τη πρώτη θέση στα News UK Travel Awards 2023

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 5,59 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

admin

Σδούκου: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό

fastpath

New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί

fastpath

Τι καταβάλλεται αυτή την εβδομάδα από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. το 8μηνο

admin

Προϋπολογισμός: Ποια φορολογικά έσοδα στήριξαν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο – Αύξηση 21,6%

fastpath

Ρεύμα: Ενίσχυση της ζήτησης τον Αύγουστο – Σε αρνητικό έδαφος η κατανάλωση όλο το 2023

fastpath

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο – Πού προβλέπεται να φτάσει η τιμή του

admin

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλίας, που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις

admin

Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα

admin