Image default
Οικονομία

Η οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει «νέες δυσκολίες», παραδέχεται η κινεζική ηγεσία

Η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέες δυσκολίες», παραδέχθηκαν οι κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου για την εξέταση της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας, έπειτα από την δημοσίευση των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι η λειτουργία της οικονομίας σήμερα αντιμετωπίζει «νέες δυσκολίες και νέες προκλήσεις», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, αναφερόμενο ειδικότερα στην χαμηλή εγχώρια ζήτηση.

Κατά την συνεδρίαση περιγράφηκε επίσης«σημαντικός αριθμός κινδύνων», «κρυμμένων κινδύνων σε τομείς-κλειδιά» της οικονομίας, καθώς και ένα «σύνθετο και δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον», με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κίνα παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα για το δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξη +6,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αυτός ο ρυθμός, που θα προκαλούσε ζήλια στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, είναι ωστόσο παραπλανητικός διότι η σύγκριση εξακολουθεί να γίνεται με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η ανάπτυξη είχε πληγεί σοβαρά από την επιβολή lockdown στην Σανγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.

Από το ένα τρίμηνο στο άλλο, σε μια πιο ρεαλιστική βάση σύγκρισης, η οικονομική ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα ήταν μόνο 0,8% στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων 16-24 ετών έφτασε επίσης σε νέο ρεκόρ στο 21,3%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν παρά την κατάσταση στις μεγάλες πόλεις.

Η κινεζική ηγεσία συνέρχεται κατά παράδοση στα τέλη Ιουλίου για την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της χώρας πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συγκαλεί το Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) που περιλαμβάνει και τους 24 σημαντικότερους πολιτικούς αξιωματούχους της χώρας.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο ανάπτυξη περίπου 5% φέτος, στόχος που θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ωστόσο, είχε προειδοποιήσει πριν από μερικούς μήνες ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ.

Το επίσημο νούμερο για την ανάπτυξη στην Κίνα έχει πολιτικό χαρακτήρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, ωστόσο εξακολουθεί να εξετάζεται προσεκτικά, δεδομένου του βάρους που αντιπροσωπεύει η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις η μεταποιητική δραστηριότητα

fastpath

Σκρέκας: Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία

fastpath

Ολυμπία Οδός: Στο 25% η πρόοδος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις

admin

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία μας πάει καλά κι αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς»

fastpath

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

admin

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

fastpath

ONEX: Χτίζει στρατηγικές συνεργασίες σε Ν. Κορέα και Νορβηγία

fastpath

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

fastpath

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους σε λάδι και ψωμί

fastpath

Στο 6,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

fastpath