Image default
Οικονομία

Θεσσαλονίκη: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο αξιοποίησης των πρώην στάβλων Παπάφη

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο αξιοποίησης των πρώην στάβλων Παπάφη, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ.

Στην επόμενη φάση περνά το έργο της αξιοποίησης των πρώην στάβλων Παπάφη στη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ, με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

«Η Τούμπα αλλά και η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα νέο σημείο αναφοράς, μια στέγη κοινωνικής φροντίδας και πολιτισμού», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Είναι ένα μεγάλο έργο, για το οποίο τρέξαμε, δεσμευτήκαμε, εξασφαλίσαμε τους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία. Ένα αναξιοποίητο -για χρόνια- σημείο θα μετατραπεί σε έναν ζωντανό πολυχώρο με πράσινο, κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δομές. Στόχος μας είναι κάθε τετραγωνικό δημοτικής περιουσίας να αξιοποιείται προς όφελος των κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στόχος μας είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης μέσα από εμβληματικές παρεμβάσεις που αλλάζουν το τοπίο» τόνισε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, σε μια έκταση 4.775 τ.μ, στον χώρο που κάποτε στέγαζε τα ιππήλατα κάρα του δήμου, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει μεγάλο αριθμό κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στα σχέδια περιλαμβάνονται βρεφονηπιακός σταθμός δυναμικότητας 136 νηπίων και βρεφών, ξενώνας φιλοξενίας 30 κλινών, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κοινοτικά ιατρεία, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενούν δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού κ.α. Μάλιστα στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθεί δημοτική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και ειδικός χώρος όπου θα στεγαστεί το αρχείο της προσφυγικής Τούμπας ως χώρος διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Οι πρώην στάβλοι της Παπάφη θα αποτελέσουν όμως και έναν τόπο δροσιάς και αναψυχής, με υπαίθριους, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με προσβασιμότητα για όλους και παιδική χαρά, φυτεμένα δώματα ενώ στο υπόγειο θα υπάρχει χώρος στάθμευσης 53 θέσεων.

Το νέο αυτό κτιριακό συγκρότημα στο οικοδομικό τετράγωνο Παπάφη – Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης με τον σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα ενώ βρίσκεται σε σημείο υψηλού ενδιαφέροντος, κοντά στον σταθμό Παπάφη του Μετρό. Το έργο βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και ικανοποιεί στοιχεία όπως η ανάδειξη της ταυτότητας και της αναγνωρισιμότητας του κτιρίου, η προσβασιμότητα, η εξωστρέφεια του κτιρίου και η οικειοποίησή του από τους χρήστες και τους κατοίκους της περιοχής, ο εμπλουτισμός του αστικού πρασίνου, η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με μικρή απαίτηση συντήρησης υλικών καθώς και η ενσωμάτωση φιλικών μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας στα κατασκευαστικά συστήματα.

Σχετικα αρθρα

Αύξηση 12,3% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

fastpath

Ντάιμον (JPMorgan): Στο 7% το επιτόκιο της Fed – Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,3% στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

fastpath

Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Χατζηδάκης

fastpath

Τι ωθεί τις εισπράξεις ΦΠΑ σε νέο ιστορικό υψηλό

admin

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027

fastpath

Έρευνα ΕΕΑ – Pulse: To 87% θεωρεί την ακρίβεια «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό πρόβλημα

fastpath

Νέο σοκ στην αγορά ακινήτων -Ανατροφοδοτείται ο κύκλος των ανατιμήσεων λόγω κόστους κατασκευής

admin

IEA: Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα

admin

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν το shutdown

admin

Την πέμπτη θέση κατέχει η Ισπανία, μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων

admin

Τα μερίδια αγοράς στην ψηφιακή τηλεόραση – Πρωτη η Cosmote

admin