Image default
Τοις Μετρητοίς

Τράπεζες: Κομβικής σημασίας τα €20 δισ. κεφαλαιοποίηση

Με το “ταβάνι” των 20 δισ. ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φλερτάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά. Είναι ένα όριο που είχαμε θέσει για το υπόλοιπο του 2023 στα τέλη του περασμένου Μαΐου, λίγο μετά το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής κάλπης, δίχως φυσικά να συνυπολογίζουμε το εφέ της αρπαγής της επενδυτικής βαθμίδας. Εκείνη λοιπόν τη Δευτέρα, στις 22 Μαΐου, η συνολική κεφαλαιοποίηση είχε χτυπήσει τα 19 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι ένα περιθώριο +5% έως το προαναφερόμενο “ταβάνι”.

Βέβαια, θα μπορούσαμε στην πορεία να το παίξουμε αλά αμερικανιστί, τραβώντας όλο και πιο ψηλά το όριο, αλλά προς το παρόν πιστεύω ότι τα 20 δισ. ευρώ είναι κομβικής σημασίας, μιας που συμπίπτει διαγραμματικά και με το εύρος των 1.025 με 1.100 μονάδων του Τραπεζικού Δείκτη.

Προσοχή, όμως, γιατί, αν η διακύμανση αυτή των 75 μονάδων δείκτη χτιστεί στη συνέχεια διαγραμματικά, αποτυπώνοντας μια ισχυρή αγοραστική βάση που να εμπεριέχει σημαντικούς συναλλακτικούς όγκους των τραπεζικών μετοχών, θα μπορούσε να δώσει στο μεσοπρόθεσμο χρονικό πεδίο έναν τριπλασιασμό των ανοδικών μονάδων, χτυπώντας τη ζώνη των 1.300 με 1.325 μονάδων ή, δηλαδή, ένα +20% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Οπωσδήποτε, όμως, η ανοδική αυτή κίνηση θα χρειαστεί και τον κατάλληλο ισχυρό καταλύτη από πλευράς νέων.

Σύμφωνα, τώρα, με τις τιμές που είχαν σημειώσει οι τράπεζες στα υψηλά της συνεδρίασης στις 22 Μαΐου, αυτές που έχουν κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι η Πειραιώς, καθώς από τα 2,762 ευρώ έχει βρεθεί πλέον με ένα +26%, στα 3,49, και η Alpha Bank, που από τα 1,406 ευρώ έχει ανέβει κατά +16%, στα 1,634 ευρώ. Από ανοδική δυσπραγία έχει χαρακτηριστεί η Εθνική, καθώς έχει μόλις πάρει ένα +0,16% από τα 6,30 ευρώ που είχε γράψει τότε, και η Eurobank, κατά -5%, από τα 1,72 ευρώ.

Διαγραμματικά, τώρα, θα ξεκινήσουμε από τη Eurobank (ΕΥΡΩΒ), που έχει και τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση των 6,069 δισ. ευρώ. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε τη μετοχή, μετά και την ανοδική διάλυση της σαθρής αντίστασης στα 1,55 ευρώ, να προσπαθεί να κάνει κάποια πατήματα υψηλότερα των 1,60 ευρώ, ώστε να πάρει τις κατάλληλες δυνάμεις για να καταστρατηγήσει το όριο των 1,72 ευρώ. Πάνω από εκεί ανοίγει το σημαίνον επίπεδο των 2 ευρώ. Η μακροπρόθεσμη τάση υπό τη χορηγία του στροφέα “S” παραμένει ανοδική. Για να πούμε ότι κάτι αλλάζει προς το χειρότερο, σε βραχυπρόθεσμο κυρίως επίπεδο, θα πρέπει η τιμή της μετοχής να περάσει κάτω από τη ζώνη στήριξης των 1,52 με 1,50 ευρώ.

Η Εθνική (ΕΤΕ), με μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 5,77 δισ. ευρώ, παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να δοκιμάζει ανοδικά τις αντοχές της περιοχής αντίστασης των 6,30 ευρώ. Επιβεβαιωμένο ανοδικό πέρασμα πάνω από εκεί, με την πραγματοποίηση ισχυρών όγκων συναλλαγών, θα ανοίξει τον δρόμο για το επόμενο επίπεδο, που ορίζεται ανάμεσα στα 6,70 με 7 ευρώ. Εδώ η τάση έχει μπει σε μια πλαγιοανοδική φάση συντήρησης πέριξ του ορίου των 6 ευρώ. Για να μπει το σαράκι της ανοδικής αμφιβολίας, θα πρέπει η μετοχή να περάσει με δύναμη κάτω από τα 5,90 ευρώ.

Ομολογουμένως, η μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ) έχει την καλύτερη διαγραμματική εικόνα από τις υπόλοιπες, διαλύοντας στο πέρασμά της τόσο την αντίσταση των 3,04 ευρώ όσο και των 3,40 ευρώ. Η δε κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει πλέον τα 4,36 δισ. ευρώ, αφήνοντας αρκετά πίσω την τέταρτη Alpha με τα 3,84 δισ. ευρώ. Το πλέον θετικό στοιχείο για τη μετέπειτα πορεία της μετοχής είναι ότι, μετά την αντίσταση στα 3,40 ευρώ, δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα έως τα 4 ευρώ ή ένα ακόμα +15% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Το σημείο εκείνο που έχει την ικανότητα να “χαλάσει” το βραχυχρόνιο ανοδικό πάρτι βρίσκεται στα 3,20 με 3,16 ευρώ.

Κλείνω με την Alpha Bank (ΑΛΦΑ), που θα επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά ότι είναι η μοναδική από τις τράπεζες που δεν έχει μπορέσει ακόμη να περάσει πάνω από τον φράχτη της πανδημικής κρίσης του 2020. Η μετοχή, λοιπόν, λαμβάνει τιμές στα 1,62 ευρώ, απέχοντας ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του +20% από τη ζώνη των 1,88 με 1,92 ευρώ, όπου είχαν σημειωθεί τα τότε υψηλά στις αρχές του 2020. Στο αργό διεβδομαδιαίο chart τιμών η μετοχή έχει επιβεβαιώσει την ανοδική φυγή πάνω από τη μακροπρόθεσμη αντίσταση των 1,5130 ευρώ και κατευθύνεται πλέον προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 1,75 ευρώ.

Η κίνηση φαίνεται ότι τώρα μόλις ξεκινάει και είναι πολύ πιθανό να πάρει στη συνέχεια μεγαλύτερη ανοδική κλίση, κυνηγώντας την Πειραιώς, για να της πάρει εκ νέου την τρίτη θέση από απόψεως κεφαλαιοποιήσεων. Ίσως η αρχή να γίνει από την ανακοίνωση ενός καλού πρώτου οικονομικού εξαμήνου για το 2023 στις 9 Αυγούστου, με την πρώτη “υποψία” να έρχεται από τη γενική συνέλευση στις 27 Ιουλίου.

Πληροφοριακά, να αναφέρουμε ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανακοινώσεις θα έχουμε στις 31 Ιουλίου για τη Eurobank και την Πειραιώς και την 1η Αυγούστου για την Εθνική.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

July 24, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Διεθνείς Αγορές: Προσπάθεια αναχαίτισης των πωλητών

admin

Ευρωσύμβουλοι: Έκρηξη κερδοφορίας +322%

admin

Intrakat: Η επίτευξη των στόχων και το “θηρίο”

admin

Χρηματιστήριο: Ρηχή αγορά…

admin

Τα σχέδια του Σωκράτη Κ. για την Intralot

admin

Lavipharm: Διπλασιασμός εξαγωγών και εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας στο +64%

admin

Profile: Συνέχεια στην αναπτυξιακή της πορεία

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εκρηκτική ενίσχυση κερδοφορίας στο +230%

admin

Τα πρώτα γκάλοπ και ο Στέφανος…

admin

Ο διαμελισμός της Singular Logic

admin

Eurobank και Intrum κατά κυρ Παντελή

admin

Γκάλοπ

admin