Image default
Ευρώπη

Η Κίνα στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση Μπάιντεν-Μελόνι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη (27 Ιουλίου), υποσχέθηκε να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς και να ενισχύσει τη συνεργασία απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα, ωστόσο παρέκαμψε τις διαφορές σχετικά με τα δικαιώματα LGTBQ.

Η Μελόνι επιδιώκει να διαδρματίσει έναν πιο αποφασισιτικό ρόλο στο εξωτερικό, καθώς σχεδιάζει την επικείμενη ιταλική προεδρία της Ομάδας των 7 (G7) το 2024.

Η Μελόνι και ο δεξιός συνασπισμός της έχουν διατυπώσει κατά καιρούς διάφορες θέσεις για τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες του Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα, ως δημοκρατικός, είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών ως αφορμή για να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες του κόσμου.

Την Πέμπτη ωστόσο, ο Μπάιντεν καλωσόρισε την Μελόνι λέγοντας πως «έγιναν φίλοι». Η Μελόνι δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι έχει σαφή προτίμηση στους Ρεπουμπλικάνους, αλλά αυτό δεν θα την εμπόδιζε να έχει «μια υπέροχη σχέση» με τον Μπάιντεν.

Είπε επίσης ότι συζήτησαν τη συμμετοχή της Ιταλίας στην κινεζική πρωτοβουλία «μιας Ζώνης και ενός Δρόμου» (BRI), αλλά η πρόθεση της Ουάσινγκτον δεν ήταν να υπαγορεύσει την πολιτική της Ιταλίας για την Κίνα. Κανείς δεν έθεσε στη συζήτηση τα δικαιώματα LGBTQ.

«Οι σχέσεις μας είναι ισχυρές», δήλωσε η Μελόνι κατά την έναρξη της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον Μπάιντεν. «Ξεπερνούν τις κυβερνήσεις και παραμένουν σταθερές, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους χρώματα. Ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας σε δύσκολους καιρούς».

Η Μελόνι χρησιμοποίησε επίσης το πρώτο της ταξίδι στην Ουάσιγκτον για να περάσει λίγο χρόνο στο Καπιτώλιο, όπου συνάντησε μεταξύ άλλων και τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Τόσο η Ρώμη όσο και η Ουάσινγκτον τόνισαν ότι το ταξίδι αυτό ήταν μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών, μεταξύ άλλων και για τα δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας και όχι μόνο που έχει παράσχει η Δύση στην Ουκρανία από το 2022.

Όσο η συνάντηση ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν συνεχάρη την Ιταλία για τη σθεναρή, όπως είπε, στάση της απέναντι στην Ουκρανία. Η Μελόνι δήλωσε ότι είναι υπερήφανη που η Ιταλία έχει συμβάλει στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η συμμαχία της Δύσης κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συμβάλει αποτρεπτικά για την Κίνα στο να αλλάξει το status quo στη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση σε τομείς συνεργασίας και ενότητας σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση, υποσχόμενοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί και να ενισχύσουν τον διάλογο για τις «ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Αύξηση του εμπορίου

Η Μελόνι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απόφαση τους επόμενους μήνες σχετικά με το αν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της Ιταλίας στο σχέδιο υποδομών BRI του Πεκίνου, ένα πρόγραμμα το οποίο η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ανταγωνιστεί.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν μόνο το αμοιβαίο εμπόριό τους να αυξάνεται.

«Μιλάμε για την εμβάθυνση της οικονομικής μας σύνδεσης, η οποία τροφοδότησε εμπορικές συναλλαγές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Στο μυαλό μου, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο [το ποσό αυτό] δεν μπορεί να αυξηθεί».

Ο Μπάιντεν έφερε στη συνάντηση ορισμένους αξιωματούχους που έχουν κυρίως οικονομικό χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, το υπουργείο της οποίας έχει πρωτοστατήσει στους ελέγχους εξαγωγών σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που πωλούνται στην Κίνα.

Η Ιταλία το 2019 έγινε το πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό έθνος της G7 που συμμετείχε στη μεγάλη πρωτοβουλία της Κίνας για τις υποδομές, με τους επικριτές να λένε ότι αυτή η εταιρική σχέση θα επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει τον έλεγχο ευαίσθητων τεχνολογιών και ζωτικής σημασίας υποδομών.

Η Ιταλία θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να ανανεώσει τη συμφωνία όταν αυτή λήξει τον Μάρτιο του 2024 και η Μελόνι δήλωσε τον Μάιο ότι είναι δυνατόν να έχει κανείς καλές σχέσεις με το Πεκίνο χωρίς να συμμετέχει στο σύμφωνο.

Η Μελόνι, βέβαια, έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα κατά τη διάρκεια των επομένων ταξιδιών της και ενδέχεται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Στη συνάντηση όμως στο Λευκό Οίκο, περιέγραψε με έμφαση τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης, έβαλε στο στόχαστρο τις εμπορικές πρακτικές που υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ασφάλεια των εργαζομένων και ζήτησε ένα «δίκαιο» εμπόριο, κάτι που οι ειδήμονες θεώρησαν ως μια επίθεση στο Πεκίνο.

Η G7 εγκαινίασε επίσημα πέρυσι τη Σύμπραξη για Παγκόσμιες Υποδομές και Επενδύσεις, την εναλλακτική της πρόταση στη BRI. Οι χώρες της G7 δήλωσαν τον Μάιο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών τους στην Ιαπωνία ότι προσπαθούν να «μειώσουν τις υπερβολικές εξαρτήσεις» από άλλες χώρες, αλλά «όχι να αποσυνδεθούν ή να στραφούν προς τα μέσα».

Η συνάντηση Μπάιντεν-Μελόνι πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου φιλοξένησε διεθνή διάσκεψη για τη μετανάστευση στη Ρώμη, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον μεγάλο όγκο μεταναστών που φθάνουν με βάρκες από τη Βόρεια Αφρική.

Η Ιταλία σχεδίαζε να συζητήσει με τις ΗΠΑ τον τρόπο στήριξης της ανάπτυξης και της σταθερότητας της Αφρικής, ανέφερε το γραφείο του Μελόνι.

Σχετικα αρθρα

Πορτογαλία: Στους δρόμους σήμερα για το δικαίωμα στη στέγαση

admin

Λίθιο: Νέα τεράστια κοιτάσματα, καταρρέουν οι τιμές

admin

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin