Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Χρηματιστήριο: Ανοδική κόπωση…

Ο Ιούλιος δύσκολα θα χάσει το θετικό πρόσημο στην μία συνεδρίαση που απομένει για να κλείσει ο μήνας καθώς απέχει σχεδόν 4% από το κλείσιμο του Ιουνίου συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων θετικών μηνιαίων μεταβολών στο ΧΑ. 

Το ράλι έφερε το Γενικό Δείκτη στα υψηλά του 2014 αντανακλώντας την αισιοδοξία της Αγοράς για τα αποτελέσματα των εταιριών, την μελλοντική προοπτική της κερδοφορίας τους, το ενδεχόμενο αναβάθμισης της οικονομίας στο επενδυτικό αξιόχρεο και τις ζυμώσεις στον πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. 

Η αποτίμηση της Αγοράς αγγίζει πλέον τα 90 δις ευρώ έχοντας προεξοφλήσει πολλά θετικά ενδεχόμενα στα οποία όμως οι προσδοκίες έχουν αρχίσει να λειτουργούν αντίστροφα. Οι αστοχίες δεν περνούν απαρατήρητες ενώ οι καθυστερήσεις βάζουν αμέσως θέμα αναθεώρησης των προσδοκιών. Από την άλλη πλευρά το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου ήταν απόλυτα ικανοποιητικό: Τόσο η Μυτιληναίος όσο και η Τιτάν ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις εξαμήνου της Αγοράς και έφτιαξαν κλίμα για το μέλλον επικοινωνώντας την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του υπόλοιπου της χρήσης. Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων υποστηρίζει ακόμα περισσότερο την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό ανεβάζοντας τον πήχη του δυνητικού ανοδικού περιθωρίου των τιμών τους.

Παράλληλα δίνει ένα πρώτο λόγο προτίμησης σε ένα γύρο αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων καθώς ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις στο ΧΑ έχουν φθάσει σε επίπεδα που θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικά και ίσως χρήζουν επανεξέτασης των προοπτικών τους. Η επιλεκτική αυτή στάση αναμένεται να γίνει πιο έντονη όσο θα εισερχόμαστε στον πυρήνα των δημοσιεύσεων εξαμήνου όπου θα γίνει πιο ξεκάθαρο το πρόκριμα στην εικόνα των φετινών επιχειρηματικών επιδόσεων.

Την σκυτάλη των αποτελεσμάτων παίρνουν οι τράπεζες στις οποίες οι βασικές αναγνώσεις του β’ τριμήνου αφορούν: Την αύξηση του επιτοκιακού εισοδήματος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (+2,5%), την αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+7,5), η μικρή αύξηση του επαναλαμβανόμενου κόστους (+1%) λόγω και της αύξησης των αποσβέσεων από τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην τεχνολογία και η μικρή αύξηση των προβλέψεων σε απόλυτα νούμερα (+100 εκατ. ευρώ) και καθυστερήσεων που θα απεικονίζει την αδυναμία πληρωμών ενός συγκεκριμένου πελάτη και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Η συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο δεν αποτελεί κάποια ένδειξη αλλαγής της εγχώριας τάσης καθώς αφορά ειδική κλαδική περίπτωση με έδρα το εξωτερικό και εξαντλεί την επίδραση της σε ένα τρίμηνο. Αθροιστικά οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν κέρδη β’ τριμήνου 800 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,5%. 

Το ζητούμενο βεβαίως είναι πόσο κοντά στην κορύφωση του επιτοκιακού περιθωρίου

βρισκόμαστε και αν συντρέχουν λόγοι αύξησης των προβλέψεων στα επόμενα τρίμηνα. Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank εκκινούν τις τραπεζικές ανακοινώσεις την Δευτέρα, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει την 1η Αυγούστου ενώ την αυλαία κλείνει η Alpha Bank το πρωί της 9ης Αυγούστου. Οι 1.350 μονάδες αποδείχθηκαν πολύ σκληρές για να «πέσουν» με την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης και παρά τις διαρκείς προσπάθειες των αγοραστών να κρατήσουν την επαφή με τα υψηλά της Αγορά η αδυναμία υπέρβασης εκφράστηκε με μια μάλλον αναμενόμενη υποχώρηση προς τις 1.325 μονάδες ενεργοποιώντας πτωτικό σήμα από τον MACD. 

Η κόπωση της Αγοράς είναι αναμενόμενη μετά το ισχυρό ράλι που έχει προηγηθεί ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις με χαμηλό σχετικά συναλλακτικό τζίρο που αποδίδεται εν μέρει και στην εποχικότητα. Ακόμα και έτσι ωστόσο τα τεχνικά δεδομένα δεν γυρίζουν αρνητικά, ο Γενικός Δείκτης έχει περιθώρια να υποχωρήσει έως και τις 1270 μονάδες χωρίς να βάλει σε σκέψεις τους αγοραστές. Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι σε ημερήσιο επίπεδο πλέον ωστόσο έντονες υπεριτιμήσεις επιμένουν στο εβδομαδιαίο και μηνιαίο διάγραμμα της αγοράς. 

Ενδεχομένως η αποφόρτιση των μεσοχρόνιων ταλαντωτών να επιτευχθεί με μια πλάγια κίνησης καθώς ένα «σκαλοπάτι» συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου χωρίς να αναιρείται ο στόχος των 1.379 μονάδων.

Εκτός από τα αποτελέσματα των τραπεζών μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν μεγέθη οι Mermeren Kombinat και Ελληνικά Χρηματιστήρια (Δευτέρα 31 Ιουλίου), MIG (Τρίτη 1η Αυγούστου), ΔΕΗ και ΟΤΕ (Πέμπτη 3 Αυγούστου), ενώ την μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένονται τα μεγέθη των Coca Cola HBC (Τετάρτη 9 Αυγούστου) και Ideal Συμμετοχών (Πέμπτη 10 Αυγούστου). 

Από πλευράς μερισμάτων τα Πλαστικά Κρήτης θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 0,45 ευρώ ανά μετοχή την ερχόμενη Τρίτη 1 η Αυγούστου, ενώ ο ΟΛΠ κόβει μέρισμα 1,05 ευρώ ανά μετοχή στις 7 Αυγούστου. Τέλος επισημαίνονται ως κομβικές ημερομηνίες η Παρασκευή 4 Αυγούστου όπου η Scope Ratings θα ανακοινώσει ην ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο και η Πέμπτη 10 Αυγούστου στο τέλος της οποίας θα γνωρίζουμε τις τριμηνιαίες αλλαγές του MSCI.

Ανάλυση 

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Το τέλος των παγκόσμιων νομισμάτων – B. Eichengreen

admin

Η ελληνική αγορά ακινήτων ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτών

admin

Στουρνάρας: Οι 6 προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Πώς μπορούν να στηριχθούν

fastpath

Θα οδηγήσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

admin

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομίας – Βαρίδι Γερμανία και Γαλλία

admin

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στον Μάιο…

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς για δανειολήπτες – Οι προϋποθέσεις

admin

Ακρίβεια: Στροφή στις έξυπνες αγορές – Nέες συνήθειες

admin

Πετρέλαιο: Τα hedge funds καύσιμο στην άνοδο των τιμών

admin

Στουρνάρας: «Έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων»

admin

Υψηλότερα επιτόκια ίσως για πάντα…

admin

Τι προκάλεσε τη βουτιά στο Χρηματιστήριο

admin