Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να μειώσει τον πληθωρισμό

Λιγότερο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες, όπως φαίνεται από την ολοένα και πιο καυτή αγορά μετοχών, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τραπεζα επιδοθεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, εκτιμούν ορισμένοι οικονομολόγοι, αν και οι χρηματοπιστωτικές αγορές δίνουν ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί αυτό.

Αρκετές μετρήσεις των χρηματοοικονομικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από την κεντρική τράπεζα, έχουν μετατοπιστεί με τρόπο που σηματοδοτεί μειωμένη επιβολή περιορισμών στην οικονομία, σε μια στιγμή που οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι σημαντικές για τη νομισματική πολιτική, καθώς επηρεάζουν το πόσο εύκολα μπορούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να δανείζονται χρήματα. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση (Fed) χρησιμοποιεί το στόχο της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για να επηρεάσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, αλλά η σημερινή χαλάρωση αυτών των δεικτών σημαίνει ότι οι αγορές και η Fed αρχίζουν να παίρνουν ξεχωριστούς δρόμους.

Η Fed έχει αυξήσει το στόχο της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε μια προσπάθεια να σφίξει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και να επιβραδύνει την οικονομία. Ωστόσο, άλλοι δείκτες χρηματοοικονομικών συνθηκών, όπως οι τιμές των μετοχών και τα κόστη δανεισμού, έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για την Fed καθώς πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξής της.

Εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να χαλαρώνουν, θα μπορούσε να δυσκολέψει την Fed να επιτύχει τον στόχο της να επιβραδύνει την οικονομία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ευκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες καθιστούν φθηνότερο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να δανείζονται χρήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες και επενδύσεις.

Η Fed θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες τους επόμενους μήνες για να αποφασίσει εάν πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ή αν μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική.

Η Fed θα «φτάσει εκεί που πρέπει να πάει»

Οι διάφοροι δείκτες δείχνουν συνολικά ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έφτασαν στο πιο περιοριστικό επίπεδο στα τέλη του περασμένου έτους και έχουν υποχωρήσει από τότε. Αυτό ταιριάζει με μια άνοδο της αγοράς μετοχών που έχει ωθήσει τον βασικό δείκτη S&P 500 (.SPX) σχεδόν 20% φέτος. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των πιο επικίνδυνων εταιρικών ομολόγων – των λεγόμενων junk bonds – έχουν μειωθεί κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από το περασμένο φθινόπωρο, ακόμη και αν η Fed συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο Πρόεδρος της Fed, Τζ Jerome Powell, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει τακτικά ερωτήσεις σχετικά με τις προσδοκίες της αγοράς να αποκλίνουν από τις προοπτικές των αξιωματούχων, απέκλεισε τις ευκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Open Market Committee. Απέδωσε τις ευκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες στην άνοδο της αγοράς μετοχών και σε ένα ασθενέστερο δολάριο, και φαινόταν να θεωρεί την τρέχουσα κατάσταση ως μια που θα επιλυθεί με την πάροδο του χρόνου.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και σε αρχή, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες χαλαρώσουν, πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο Powell. «Αλλά αυτό που τείνει να συμβεί, όμως, είναι ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έρχονται και φεύγουν από ευθυγράμμιση με αυτό που κάνουμε, και τελικά με την πάροδο του χρόνου φτάνουμε εκεί που πρέπει να πάμε».

Ο Powell σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι είναι ένα tossup εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια ή παραμείνει σταθερή τον Σεπτέμβριο. Δεν έδωσε καμία άποψη για το αν η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να αυξήσει κατά ένα ακόμη τέταρτο τοις εκατό έως το τέλος του έτους, όπως προέβλεπαν οι προβλέψεις του FOMC τον Ιούνιο.

Ο Durham της Piper Sandler δήλωσε ότι οι ευκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες αυξάνουν τις πιθανότητες για άλλη μια αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του έτους, σε αντίθεση με την τρέχουσα αντίληψη της αγοράς. Αυτή η χαλάρωση δίνει στους αξιωματούχους «το χώρο και την ανάσα» να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, ειδικά σε μια οικονομία που  otherwise κάνει πολύ καλά παρά τις επιθετικές αυξήσεις.

Οι οικονομολόγοι της Bank of America δήλωσαν σε σημείωμα την Πέμπτη ότι πιστεύουν ότι οι τιμές της αγοράς δείχνουν μια υποτίμηση του τι χρειάζεται η κεντρική τράπεζα να κάνει με τα επιτόκια. Είπαν ότι η χαλάρωση του πληθωρισμού μπροστά σε ακόμη ισχυρά στοιχεία απασχόλησης και καλύτερες από τις αναμενόμενες προοπτικές ανάπτυξης «είναι πιθανό να κρατήσουν την Fed ανήσυχη ότι η στάση της πολιτικής της είναι ανεπαρκώς περιοριστική».

Ωστόσο, η Fed μπορεί να βρει χώρο να μην αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Ακόμη και αν πολλά βασικά στοιχεία της οικονομίας έχουν παραμείνει ισχυρά μπροστά σε υψηλότερα επιτόκια, οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις τον περασμένο μήνα και οι δαπάνες για απασχόληση στο δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν.

Σχετικα αρθρα

Αύξηση 12,3% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

fastpath

Ντάιμον (JPMorgan): Στο 7% το επιτόκιο της Fed – Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,3% στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

fastpath

Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Χατζηδάκης

fastpath

Τι ωθεί τις εισπράξεις ΦΠΑ σε νέο ιστορικό υψηλό

admin

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027

fastpath

Έρευνα ΕΕΑ – Pulse: To 87% θεωρεί την ακρίβεια «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό πρόβλημα

fastpath

Νέο σοκ στην αγορά ακινήτων -Ανατροφοδοτείται ο κύκλος των ανατιμήσεων λόγω κόστους κατασκευής

admin

ΔΕΗ: Η απόβαση στα Βαλκάνια,τα κερδη 1,2 δισ.€ και ο “Γερμανός” της ενέργειας…

admin

IEA: Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα

admin

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν το shutdown

admin

Την πέμπτη θέση κατέχει η Ισπανία, μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων

admin