Image default
Πολιτική

Κεραμέως στο «ΘΕΜΑ»: Σχέδιο 16.000 προσλήψεων με προτεραιότητα την Υγεία

Ιστορική χαρακτηρίζει η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως την ευρύτατη συναίνεση που διαμορφώθηκε στη Βουλή για την οριστική άρση των εμποδίων στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει αντίστοιχη διακομματική σύμπλευση και σε άλλα κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Η κυρία Κεραμέως μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αναφέρει ότι θα ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης των εκτός επικρατείας εκλογέων για τη νέα απλοποιημένη διαδικασία εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους ενώ προαναγγέλλει ότι το επόμενο βήμα θα αφορά τη θεσμοθέτηση επιστολής ψήφου.

Η υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζει παράλληλα τον μεταρρυθμιστικό οδικό χάρτη σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια για την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, τη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, το νέο σύστημα ορισμού διοικήσεων και επιλογής προϊσταμένων και ο νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει σημαντικές απλοποιήσεις για τους πολίτες. Υπογραμμίζει ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί το σχέδιο για 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, με έμφαση στον τομέα Υγείας, τονίζοντας πως το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ.

keramews_in

«Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες. Στόχος μας είναι να περάσουμε από το κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη στο κράτος που σχεδιάζει εξαρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη, στο κράτος που έχει επίκεντρο τον πολίτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

– Η Βουλή ψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τη συμμετοχή των εκλογέων του εξωτερικού στις επόμενες εκλογές;
Η υπερψήφιση της άρσης όλων των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό συνιστά άλμα δημοκρατίας αφού διευκολύνεται η άσκηση του κορυφαίου δικαιώματος της ψήφου, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύονται η φωνή των Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται, και η φωνή της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας καταργήθηκαν τα εμπόδια που δεν επέτρεπαν σε χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχουν δικαίωμα ψήφου να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό. Μια εκκρεμότητα δεκαετιών έκλεισε. Ενα πάγιο αίτημα, ένα όνειρο των Ελλήνων της Διασποράς, έγινε πραγματικότητα. Η επόμενη μέρα αυτής της σημαντικής νίκης της Βουλής σηματοδοτεί περισσότερη δουλειά για την κυβέρνησή μας. Αποστολή μας τώρα, σε συνεργασία και με τις οργανώσεις των αποδήμων, είναι να ενημερώσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό ότι πλέον είναι εύκολο και απλό να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία συμπληρώνοντας μία και μόνο αίτηση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών. Η προσπάθειά μας θα ξεκινήσει άμεσα και θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Η μεγάλη κινητοποίηση των ομογενειακών οργανώσεων κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, τα μηνύματα ικανοποίησης από την άρση των περιορισμών, τα αισθήματα δικαίωσης που εκφράστηκαν δημοσίως δημιουργούν την πεποίθηση έντονης κινητοποίησης για την αξιοποίηση της δυνατότητας που έχουν πλέον οι Ελληνες του εξωτερικού και την προσδοκία σημαντικής συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

– Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά την πολυφωνία της τρέχουσας Βουλής, στην οποία συμμετέχουν πλέον οκτώ κόμματα, καταφέρατε να αποσπάσετε ευρεία συναίνεση. Θεωρείτε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή για το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας;

Η συναίνεση που σημειώθηκε σε ένα μείζονος σημασίας για τον απανταχού Ελληνισμό ζήτημα είναι πράγματι ιστορική για τα δεδομένα της Βουλής και δεν συνιστά νίκη ενός κόμματος. Είναι νίκη του Κοινοβουλίου, νίκη του πολιτικού μας συστήματος, νίκη της Δημοκρατίας, νίκη όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, όπου κι αν βρίσκονται. Ελπίζω ότι ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και σε άλλα ζητήματα – μπορούμε άλλωστε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα όταν είμαστε ενωμένοι.

– Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να θέτει ως επόμενο στόχο τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Πόσο εφικτό είναι να ισχύσει στις επόμενες ευρωεκλογές;
Ζητούμενο για εμάς ήταν όλα αυτά τα χρόνια -και παραμένει- η μέγιστη διευκόλυνση στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ηδη η άρση όλων των περιορισμών είναι νόμος του κράτους, και αυτό συνιστά ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Η θέσπιση της επιστολικής ψήφου είναι το επόμενο βήμα, για το οποίο όμως θα χρειαστούν αρκετή συζήτηση και διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων και των φορέων. Σε αντίθεση με την άρση των περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου για την οποία είχε γίνει εκτενής συζήτηση τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια, το ζήτημα της επιστολικής ψήφου δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς διαλόγου, ο οποίος είναι απαραίτητος για να επιλυθούν τεχνικά ζητήματα προς διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη συναίνεση και τον οποίο θα εκκινήσουμε το επόμενο διάστημα.

– Θα προτείνετε την αναθεώρηση του άρθρου 51 του Συντάγματος ώστε η επιστολική ψήφος να ισχύσει και για τους εντός της επικράτειας ψηφοφόρους;

Η συζήτηση που γίνεται επί του παρόντος για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικράτειας. Βάση για τη συζήτηση είναι το άρθρο 51, παρ. 4 του Συντάγματος, πλην όμως, όπως επεσήμανα και προηγουμένως, θα πρέπει να γίνουν εκτενείς συζητήσεις με κόμματα και φορείς προκειμένου να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη πρόταση.

– Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών; Τι να περιμένουμε;
Ξεκινήσαμε το νομοθετικό έργο αμέσως, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, με την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων. Θα ακολουθήσει σειρά νομοθετημάτων που αφορούν τη λειτουργία του επιτελικού κράτους και ευρύτερα τη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, όπως το νέο σύστημα ορισμού διοικήσεων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, ο νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει σημαντικές απλοποιήσεις για τους πολίτες. Επιπροσθέτως, σχεδιάζουμε πιο στοχευμένες προσλήψεις και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ. Ζητούμενο για εμάς είναι αφενός η καλύτερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη και ταυτόχρονα η ανέλιξη και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού μας. Θέλουμε ένα Δημόσιο πιο παραγωγικό, πιο αποδοτικό, με υγιή επαγγελματικά κίνητρα. Με καλύτερες αμοιβές, στοχοθεσία, αξιολόγηση, μπόνους παραγωγικότητας. Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες. Στόχος μας είναι να περάσουμε από το κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη στο κράτος που σχεδιάζει εξαρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη, στο κράτος που έχει επίκεντρο τον πολίτη.

– Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις προσλήψεις, ποιος είναι ο προγραμματισμός για το 2024;
Οπως ξέρετε, ισχύει ο κανόνας ένας προς έναν, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση συνολικά στο Δημόσιο. Για το 2024 το ανώτατο όριο προσλήψεων είναι περίπου 16.000. Οπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κρίσιμη προτεραιότητά μας είναι οι προσλήψεις στην Υγεία, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά προσλήψεις θα γίνουν και σε άλλους κρίσιμους τομείς λειτουργίας του κράτους με στοχευμένο τρόπο και πάντοτε έχοντας κατά νου τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συζητήσουμε αναλυτικά τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2024.

– Θέλω να αναφερθούμε στο θέμα της αξιολόγησης για την οποία γίνεται πολύς λόγος. Πέστε μου πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα επιβράβευσης με τα μπόνους παραγωγικότητας.
Για πρώτη φορά με τον Νόμο 4940 καθιερώθηκε ένα σύστημα κινήτρων-αμοιβών που εστιάζει τόσο στην επιβράβευση της ατομικής απόδοσης του υπαλλήλου όσο και της ομαδικής, στο πλαίσιο της επίτευξης των στρατηγικών στόχων του φορέα. Η δυνατότητα του προϊσταμένου μιας οργανικής μονάδας να παρέχει ανταμοιβές, μπόνους παραγωγικότητας, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση της κινητροδότησης των υπαλλήλων, συμβάλλοντας μάλιστα καταλυτικά στην παραγωγικότητα, στην επίτευξη των στόχων του φορέα, αλλά και στην ταχύτερη απορρόφηση προβλεπόμενων κονδυλίων. Ζητούμενο του νέου αυτού συστήματος επιβράβευσης είναι αφενός η ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των υπαλλήλων και κατ’ επέκταση η ενίσχυση της λειτουργικότητας των δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

– Το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε τον περασμένο Μάρτιο 25 εκατ. ευρώ στους δήμους για καθαρισμούς δασών και έργα πρόληψης και πυροπροστασίας. Θεωρείτε ότι απέδωσε ο σχεδιασμός ή πρέπει να επανασχεδιαστεί το πλαίσιο αρμοδιοτήτων κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Πράγματι, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και την πυροπροστασία και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο διαθέσαμε στους δήμους 25 εκατ. ευρώ για σχετικά έργα, όπως ο καθαρισμός εκτάσεων. Το ποσό αυτό είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δόθηκε βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης και τα δημογραφικά στοιχεία.

Επιπλέον, με νομοθετική παρέμβαση από το 2022, η οποία επικαιροποιήθηκε φέτος την άνοιξη, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εφόσον ιδιοκτήτες χώρων που χρήζουν καθαρισμού κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δεν μεριμνήσουν γι’ αυτούς, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Είναι γεγονός ότι οι δήμοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ένας πολύ κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της αντιπυρικής προστασίας και τους ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή τους. Οι περισσότεροι δήμοι ανταποκρίνονται ικανοποιητικά, άλλοι ανταποκρίνονται λιγότερο.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μηχανισμός λογοδοσίας τόσο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις αναφορικά με τη νομιμότητα δαπανών των δήμων, όσο και προς τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι είναι οι τελικοί κριτές. Σε λίγους μήνες, στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν κάθε δημοτική αρχή ανάλογα με τον βαθμό ικανοποίησής τους, και αναμφίβολα η πρόληψη και πυροπροστασία αποτελούν σημαντικά κριτήρια αξιολόγησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Θέλει να δημιουργήσει ίδρυμα για την ψυχική υγεία ο Τσιτσιπάς – Δείτε βίντεο

Πώς η Ευρώπη έγινε… καμινέτο – Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο, το «ηλιακό μάξιμουμ» και το φαινόμενο «Ελ Νίνιο»

Άνδρας στην Κατερίνη σπρώχνει με δύναμη ανήλικο και τον «πετάει» σε ράφια περιπτέρου – Δείτε βίντεο

Σχετικα αρθρα

Κασσελάκης: Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου – Με ποια στελέχη συναντήθηκε – Ποιοι αναλαμβάνουν «ρόλο-κλειδί»

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα διεθνή ΜΜΕ για την νίκη Κασσελάκη – «Νέο πρόσωπο στο τιμόνι της αντιπολίτευσης που είναι σε λήθαργο»

admin

Στις 14:30 η τηλεφωνική επικοινωνία Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

admin

Κασσελάκης: Εύχομαι να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς του Αλέξη Τσίπρα

admin

Παραιτήθηκε η Λιάνα Κωνσταντίνου από το Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ Μαραθώνα

admin

Αποστολάκης στον ΣΚΑΪ: «Πρόθεση του Κασσελάκη είναι να μην υπάρξει σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος»

admin

Οικονόμου: Οι νέες ταυτότητες είναι κομβική μεταρρύθμιση ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας

admin

Μαρινάκης: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις ενόψει της κακοκαιρίας – Πάνω από 1.600 αστυνομικοί και 650 πυροσβέστες στη Θεσσαλία

admin

Στις 14.00 τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Κασσελάκη

admin

Ευρεία κυβερνητική τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επερχόμενη κακοκαιρία – Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

admin

Τσίπρας σε Κασσελάκη: Να χαρείς αυτές τις μέρες χωρίς ενοχές, οι χαρές δεν είναι περίσσιες στην πολιτική

admin

Στις 14:00 το συγχαρητήριο τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Κασσελάκη

admin