Image default
Οικονομία

Μεταβίβαση οχήματος: Επεκτείνεται και στη Δυτ. Ελλάδα η ηλεκτρονική πληρωμή τελών 

Τη δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR, με τους οποίους μπορούν να ολοκληρώσουν την πληρωμή των τελών (αδείας και μεταβίβασης) μέσω web/mobile banking, έχουν πλέον οι πολίτες και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται ασφαλέστερη και ταχύτερη η πληρωμή τελών για τη μεταβίβαση επιβατικού οχήματος ή δίκυκλου, καθώς στην υπηρεσία της ψηφιακής μεταβίβασης οχημάτων προστίθεται και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών.

Η δράση αποτελεί μέρος του συνολικού συνεχιζόμενου έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των δύο συναρμόδιων υπουργείων.

Η διαδικασία

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων είναι διαθέσιμη είτε στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, στην πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr

Η διαδικασία πληρωμής μέσω του web/mobile banking με κωδικό RF/QR είναι ιδιαίτερα απλή.

Τα οφέλη

Με την ηλεκτρονική πληρωμή των τελών, η διαδικασία μεταβίβασης οχήματος απλοποιείται και γίνεται ασφαλέστερη τόσο για τους πολίτες όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες των περιφερειών με πολλαπλά αμφίδρομα οφέλη:

  • Απλούστευση, επιτάχυνση και αναβάθμιση της ασφάλειας των συναλλαγών
  • Άμεση ενημέρωση της Περιφέρειας για την εξόφληση των τελών
  • Εξασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων των πληρωμών
  • Παροχή στους πολίτες κοινής εμπειρίας με τις υπόλοιπες πληρωμές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η υλοποίηση και διάθεση της υπηρεσίας έγινε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 για όσα οχήματα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και τον Φεβρουάριο του 2023 επεκτάθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης. Η επέκτασή της δυνατότητας ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, θα μειώσει το διοικητικό βάρος των Διευθύνσεων Μεταφορών και θα βελτιώσει την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.

«Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μεταφορών σημαίνει ταχύτητα διεκπεραίωσης, λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες και εξοικονόμηση πόρων για τη δημόσια διοίκηση» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας: «Η συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αυτό το πεδίο έχει φέρει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα και είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το σύνολο του έργου που έχει δρομολογηθεί, αλλά και να το εμπλουτίσουμε, στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε πως «στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους σε όλους τους κρίσιμος τομείς να συνεχιστεί και αυτή την 4ετία με την ίδια δυναμική και να βελτιώνουμε την καθημερινότητα πολιτών, επιχειρήσεων και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και κερδίζοντας πόρους. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, μέσω της οποίας υλοποιούνται σημαντικά έργα με προστιθέμενη αξία και αναπτυξιακό πρόσημο».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περνά στη νέα εποχή με την καθιέρωση υπηρεσιών πληρωμής τελών άδειας κυκλοφορίας και μεταβίβασης οχήματος μέσω web/mobile banking. Στο πλαίσιο προώθησης και ενίσχυσης της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιας βασικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας απαλλάσσονται από περιττή γραφειοκρατία και χαμένο χρόνο περιμένοντας σε ουρές στην Περιφέρεια ή τη Διεύθυνση Μεταφορών. Η Δυτική Ελλάδα περνά στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού με υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και μειώνουν δραστικά το διοικητικό κόστος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αυτοκίνησης, των μεταφορών και των διανομών» σημείωσε με τη σειρά της η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Σχετικα αρθρα

Παπαθανάσης: Στα 680 εκατ. ευρώ η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για Θεσσαλία – Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

fastpath

Σε «καλά νέα» από τον δομικό πληθωρισμό προσβλέπουν Fed και ΕΚΤ

fastpath

Η ελληνική αγορά ακινήτων ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτών

admin

Στουρνάρας: Οι 6 προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Πώς μπορούν να στηριχθούν

fastpath

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ: Αυξητικοί κίνδυνοι για τις τιμές τροφίμων και ενέργειας

admin

«Ελλάδα 2.0»: Την Τετάρτη στην Κομισιόν το νέο σχέδιο με έργα σε Θεσσαλία και Έβρο

admin

Νέες καταβολές πρώτης αρωγής ύψους 500.000 ευρώ προς πυροπαθείς

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα: Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών

fastpath

Γερμανία: Γιατί οι αναλυτές «αδειάζουν» τις εκτιμήσεις της Bundesbank 

fastpath

Ποιες κατηγορίες τροφίμων απειλούνται με ελλείψεις στο μέλλον – Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή

fastpath

Φυσικό αέριο: Μείωση 16% στην εγχώρια κατανάλωση το πρώτο 8μηνο

admin

Ανάκτηση Επενδυτικής Βαθμίδας: Προσδοκία ελπίδας

admin