Image default
Οικονομία

Σε ίλιγγο η αμερικανική αγορά ομολόγων ύψους 25 τρισ. δολαρίων μετά τη Fitch – Η ιστορία του 2011

H «αγκαλιά» των αμερικανικών ομολόγων, το «καταφύγιο» των 25 τρισ. δολαρίων βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τη υποβάθμιση από την Fitch.

Η Fitch έγινε την Τρίτη ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία σε ΑΑ+ από AAA, μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Αλλά αν το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει «δάσκαλο» και μπορούμε να μάθουμε από αυτό, η μεγάλη αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ένα ράλι στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αξίας περίπου 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως υπογραμμίζει το Marketwatch.

«Το timing της υποβάθμισης μας άφησε με το στόμα ανοιχτό», δήλωσε ο Τσιπ Χιούι, διευθύνων σύμβουλος, σταθερού εισοδήματος, στην Truist Advisory Service. «Αλλά αν δούμε το 2011 για να συγκρίνουμε, η άμεση αντίδραση δεν αφορούσε την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για το χρέος, αλλά μάλλον τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη που δημιουργούσαν ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα, παρά την υποβάθμιση» πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση θα αντικατοπτρίζει το 2011. Από τη μια πλευρά, έχουμε μια άλλη ενέργεια που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την αντίληψη για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ» εκτίμησε, συμπληρώνοντας πως οι ανησυχίες της Fitch θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν άγχος στην αγορά, οδηγώντας τους επενδυτές σε assets που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο.

Η εκτίμηση της Goldman Sachs

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch αντανακλά κυρίως το πλαίσιο διακυβέρνησης και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις, αλλά δεν αντανακλά νέα δημοσιονομικά στοιχεία, όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε σημείωμά της. Σύμφωνα με τους οικονομόλογους της Goldman Sachs, η υποβάθμιση αναμένεται να έχει έναν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρχουν μεγάλοι και σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικών κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης.

Κατηγορία για λιγοστούς

Μετά από την υποβάθμιση της Fitch στις ΗΠΑ, έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι φόβοι για μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία ιδιαίτερα εν μέσω των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια των ισχυρών κεντρικών τραπεζών, που «μεταφράζονται» σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η λίστα των χωρών που έχουν την βαθμίδα «ΑΑΑ» και από τους 3 μεγάλους οίκους αξιολόγησης μικραίνει συνεχώς. Μόνο οι Αυστραλία, Γερμανία, Σιγκαπούρη και Ελβετία έχουν την κορυφαία αξιολόγηση από Fitch, Moody’s και S&P, σύμφωνα με στοιχεία του -.

Στα κάγκελα Γέλεν – Λευκός Οίκος

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Fitch αντιμετωπίστηκε με οργή από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. «Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Fitch Ratings. Η μεταβολή (…) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», ξεσπάθωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της. «Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή», τόνισε σε εξίσου υψηλό τόνο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην πρόεδρο, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, πως ευθύνεται για την επιδείνωση των κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη ο οίκος. «Αψηφά την πραγματικότητα το να υποβαθμίζονται οι ΗΠΑ τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν έφερε την πιο ισχυρή ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 5,59 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

admin

Σδούκου: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό

fastpath

New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί

fastpath

Τι καταβάλλεται αυτή την εβδομάδα από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. το 8μηνο

admin

Προϋπολογισμός: Ποια φορολογικά έσοδα στήριξαν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο – Αύξηση 21,6%

fastpath

Ρεύμα: Ενίσχυση της ζήτησης τον Αύγουστο – Σε αρνητικό έδαφος η κατανάλωση όλο το 2023

fastpath

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο – Πού προβλέπεται να φτάσει η τιμή του

admin

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλίας, που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις

admin

Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα

admin

«Τροχάδην» για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας – Σε ανοιχτή γραμμή υπουργείο Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ

admin