Image default
Οικονομία

BBC: Η «Μεγάλη Παραίτηση» τελείωσε – Τι σημαίνει αυτό;

Πολλοί άνθρωποι μεταπήδησαν από λιγότερο επιθυμητούς κλάδους σε πιο περιζήτητους – ένα φαινόμενο που ορισμένοι περιέγραψαν ως «Μεγάλο Ανασχηματισμό»

Η «Μεγάλη Παραίτηση» ή αλλιώς Big Quit εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χαρακτηρίζεται ως το φαινόμενο όπου οι εργαζόμενοι αποχώρησαν οικειοθελώς τις δουλειές τους.

Μάλιστα, 47 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα και παραιτήθηκαν το 2021, ενώ 50 εκατ. περισσότεροι προέβησαν σε μαζική φυγή το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS).

Η συνεχιζόμενη έξοδος ήταν τόσο σημαντική που τον Μάιο του 2021, ο Άντονι Κλοτζ, τότε αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, επινόησε τον όρο «Μεγάλη Παραίτηση» για να δώσει ένα όνομα στην τάση αυτή η οποία ωστόσο όπως φαίνεται πλέον έχει τελειώσει, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που επικαλείται τo BBC.

Οι αριθμοί του Μαΐου 2023 από την Έρευνα Ανοιγμάτων Εργασίας και Εργασίας ( JOLTS ) της BLS υποδηλώνουν ότι οι παραιτήσεις έχουν επιβραδυνθεί, ομαλοποιώντας τα στοιχεία πριν από την πανδημία. «Βλέποντας τους συνολικούς αριθμούς παραιτήσεων που επιστρέφουν στα επίπεδα του 2019, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε», εκτιμά ο κ. Κλοτζ, που πλέον παραδίδει μαθήματα μάνατζμεντ στη Σχολή Διοίκησης του University College του Λονδίνου.

Μια εξήγηση που μπορεί να δώσει για τους μεταβαλλόμενους αριθμούς παραιτήσεων στις ΗΠΑ, είναι ο αντίκτυπος της τρέχουσας οικονομικής αστάθειας στην αγορά εργασίας. «Ακόμα κι αν θέλεις να παρατήσεις τη δουλειά σου, κοιτάς την αγορά (τώρα) και σκέφτεσαι “ίσως δεν θα έπρεπε”», αναφέρει. «Η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, υπάρχουν προειδοποιήσεις πως η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει όλες τις δουλειές μας – όλα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να το σκεφτούν δύο φορές πριν φύγουν από μια δουλειά» διευκρινίζει.

Η πτώση των στατιστικών στοιχείων για τις παραιτήσεις έχει νόημα, υποστηρίζει η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος στην ZipRecruiter, με έδρα την Καλιφόρνια, εκτιμώντας ότι πολλοί άνθρωποι μεταπήδησαν από λιγότερο επιθυμητούς κλάδους σε πιο περιζήτητους – ένα φαινόμενο που ορισμένοι περιέγραψαν ως «Μεγάλο Ανασχηματισμό». «Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μπορεί να ήταν ταμίες στο παρελθόν, σκέφτηκαν πως μπορούσαν να γίνουν εκπρόσωποι τηλεφωνικών κέντρων από τον καναπέ τους, με το κατοικίδιό τους αγκαλιά και μια τηλεόραση να παίζει στο βάθος”. Αυτό οδήγησε σε διάφορες κινήσεις, αλλά ήταν επίσης ένα άλμα» εξηγεί.

«Η εργασία για εκατομμύρια ανθρώπους έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλές θέσεις εργασίας είναι πιο ευέλικτες από ό,τι πριν από δύο χρόνια, σε πολλές θέσεις οι αμοιβές είναι πολύ πιο ισορροπημένες από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Οι εταιρείες έχουν λάβει πιο σοβαρά υπόψη την ευημερία των εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια και επένδυσαν πολύ περισσότερα για να κάνουν τους χώρους εργασίας τους πιο φιλικούς και συμπεριληπτικούς» πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Ντάιμον (JPMorgan): Στο 7% το επιτόκιο της Fed – Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,3% στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

fastpath

Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Χατζηδάκης

fastpath

Τι ωθεί τις εισπράξεις ΦΠΑ σε νέο ιστορικό υψηλό

admin

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027

fastpath

Έρευνα ΕΕΑ – Pulse: To 87% θεωρεί την ακρίβεια «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό πρόβλημα

fastpath

Νέο σοκ στην αγορά ακινήτων -Ανατροφοδοτείται ο κύκλος των ανατιμήσεων λόγω κόστους κατασκευής

admin

IEA: Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα

admin

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν το shutdown

admin

Την πέμπτη θέση κατέχει η Ισπανία, μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων

admin

Τα μερίδια αγοράς στην ψηφιακή τηλεόραση – Πρωτη η Cosmote

admin

O Πειραιάς στο top 10 της παγκόσμιας ναυτιλίας – Γιατί κερδίζει συνεχώς έδαφος ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο

admin