Image default
Οικονομία

Ο Γιώργος Προκοπίου τιμάται για τη συνολική προσφορά του στη ναυτιλία

Τα Βραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Η σεμνή τελετή απονομής έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για τη συνολική προσφορά στη ναυτιλία απονεμήθηκε στον Γιώργο Προκοπίου.

Ο Γιώργος Προκοπίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού.

Η εκκίνηση της σταδιοδρομίας του στο ναυτιλιακό επιχειρείν καταγράφεται το 1971, όταν και απέκτησε το πρώτο του πλοίο, το δεξαμενόπλοιο «Pennsylvania». Το 1974 εισήλθε στην αγορά της μεταφοράς χύδην ξηρών φορτίων, ιδρύοντας τη Sea Traders SA. Ακολούθησαν η ίδρυση της Dynacom Tankers Management Ltd. το 1991 και της Dynagas Ltd. το 2004, αποφάσεις που διαφοροποίησαν τον στόλο υπό τη διαχείριση των ναυτιλιακών εταιρειών του Ομίλου Προκοπίου.
Ο Γιώργος Προκοπίου αποτελεί έναν επιχειρηματία της θάλασσας που, χάρη στη δυναμική παρουσία του στον άκρως ανταγωνιστικό διεθνή ναυτιλιακό στίβο αλλά και τις τεράστιες επενδύσεις σε νεότευκτα, βρίσκεται σταθερά ‒τα τελευταία χρόνια‒ στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας (σε αξία στόλου). Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή της καριέρας του στο ναυτιλιακό επιχειρείν έχει διαχειριστεί περισσότερα από 500 πλοία.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους των επενδύσεών του, για την ανανέωση και την επέκταση του υπό διαχείριση στόλου των εταιρειών του, είναι το γεγονός ότι συνολικά έχει παραλάβει 140 πλοία διαφορετικών τύπων από τις ναυπηγικές βιομηχανίες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει τόσο την εμπειρία όσο και την τεχνογνωσία για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο.
Ο Γιώργος Προκοπίου, με την αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη πορεία του, συμβάλλει με άμεσο τρόπο στη σταθερή υπεροχή και δυναμική παρουσία των Ελλήνων στις θάλασσες του κόσμου. Η πολύχρονη διαδρομή του συνιστά ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής ναυτιλίας και έχει σε μεγάλο βαθμό συμβάλει στη θεμελίωση της κυριαρχίας της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά το παρελθόν, ο Γιώργος Προκοπίου έχει θητεύσει ως πρόεδρος του North of England P&I Association, ενώ είναι ο τρέχων πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Bureau Veritas και της Μεσογειακής Επιτροπής του China Classification Society. Διατελεί επίσης πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, ενώ συμμετέχει ως μέλος στις ελληνικές επιτροπές των DNV, Lloyd’s Register και ABS. Διαχρονικά αποτελεί μια προσωπικότητα που σε διεθνή fora και συνέδρια υπερασπίζεται δυναμικά τις θέσεις και τις απόψεις της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν τον Γιώργο Προκοπίου με το Βραβείο της Συνολικής Προσφοράς, καθώς αναγνώρισαν την επί σειρά ετών πρωταγωνιστική πορεία του στο διεθνές ναυτιλιακό στερέωμα. Η δημιουργία μιας σειράς επιχειρήσεων με επενδύσεις σε διαφορετικούς κλάδους της ναυτιλιακής βιομηχανίας αλλά και ο κυρίαρχος ρόλος των διαχειριστριών εταιρειών που έχει ιδρύσει, στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα, αναφέρθηκαν ως σημαντικά στοιχεία για τη βράβευση του κ. Προκοπίου. Ταυτόχρονα, η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη υπογράμμισε το δυναμικό του «παρών» αλλά και τις πολυάριθμες επενδύσεις του στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν σημαντικό εθνικό κεφάλαιο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιώργο Προκοπίου, αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Xορηγός βραβείου:

MIR Logo+Website 3 Color

Σχετικα αρθρα

Αυξημένες κατά 13% οι οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο

fastpath

Ισπανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα

fastpath

Σασόν: «Υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα τη στηρίξουμε να γίνει οικονομική δύναμη στην περιοχή»

fastpath

ΟΠΕΚΑ: Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 1,3 εκατ. δικαιούχους

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας το α’ 6μηνο

admin

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Market Pass 2: Η ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

admin

Allianz: Αυξήθηκαν τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κατά +1,9% το 2022

fastpath

Υπ. Μεταφορών για Μετρό Θεσσαλονίκης: Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης εντός του 2024 θα τηρηθεί απαρέγκλιτα

fastpath

Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

admin

Ξεκάθαρη τοποθέτηση Κάζιμιρ: Η ΕΚΤ να αυξήσει άλλη μια φορά τα επιτόκια

fastpath