Image default
Opinion LEADERS Οικονομία

Β. Κορκίδης: Οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να έρθει αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις το φθινόπωρο.

Η άποψη του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

Στην κορυφή της οικονομικής ατζέντας βρίσκονται ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και η καλύτερη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, όπως επίσης και η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, ιδιαίτερα στα τρόφιμα.

Προβλήματα τα οποία επιζητούν άμεση και οριστική λύση, προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η φοροδιαφυγή είναι μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, που στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος και ταυτόχρονα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, θα συμβάλει καθοριστικά στην κατεύθυνση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα σημαντικό μέρος από τα περίπου 10 δισ. ευρώ -που υπολογίζεται ότι είναι η φοροδιαφυγή- να οδηγηθεί στα κρατικά ταμεία, έτσι ώστε στη συνέχεια να μειωθούν περαιτέρω και φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και να μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική με τη στήριξη ευάλωτων ομάδων. Ενα, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι η ρύθμιση των οφειλών που έχουν προς Δημόσιο και ιδιώτες. Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Γι’ αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, δίνοντας ουσιαστική και μόνιμη λύση σε όσους θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Για παράδειγμα, είναι «δώρον άδωρον» να ρυθμίζουν κάποιες επιχειρήσεις παλαιότερες οφειλές, εάν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, πρέπει και από την πλευρά του Δημοσίου να επισπευσθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο θα λάβουν μια σημαντική «ανάσα» ρευστότητας οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Οπως έχουμε πει αρκετές φορές, για να λειτουργήσουν εύρυθμα οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να υπάρχουν καταναλωτές με διαθέσιμο εισόδημα.

Η παρατεταμένη ακρίβεια πλήττει τα νοικοκυριά, τα οποία εδώ και αρκετούς μήνες δαπανούν ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για την αγορά βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα. Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων με τη συνεχή στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών πρέπει να αποτελεί διαρκή προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την αύξηση των επενδύσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Σε δοκιμαστική λειτουργία αυτοκινητόδρομος 2.250 χλμ για την οικονομική σύνδεση με τη Ρωσία

admin

Ανδρουλάκης: Για την κυβέρνηση, το αναπτυξιακό όραμα ταυτίζεται με 5 -10 μεγάλες επιχειρήσεις

admin

Παπαθανάσης: Nέες δράσεις για ενίσχυση των ΜμΕ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας

fastpath

ΗΠΑ: Οι απεργίες επεκτείνονται σε ακόμα 38 μονάδες Stellantis και GM – Κοντά σε συμφωνία με Ford

fastpath

Σδούκου: Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, «ευαγγέλιο» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

fastpath

Σταϊκούρας: Ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

admin

Βρετανία: Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

admin

Σκυλακάκης: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

admin

Μάνη: Ένα δισ. ευρώ απο το νέο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί τα επόμενα χρόνια, για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των ΜμΕ 

admin

Σκυλακάκης: «Στοίχημα για εμάς το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο το 2030»

fastpath

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Θέλουμε επέκταση της τουριστικής σεζόν

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: Ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στο διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

fastpath