Image default
Οικονομία

Ντάλι (Fed): Χρειάζεται κι άλλη πρόοδος για να πούμε ότι κάναμε αρκετά με τα επιτόκια

Η Ντάλι μίλησε λίγες ώρες αφότου το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός μετριάστηκε τον Ιούλιο, με τον δείκτη να αυξάνεται κατά 4,7% από πέρυσι, μετά από αύξηση 4,6% τον Ιούνιο.

Χρειάζεται περισσότερο πρόοδος για να πούμε ότι η Fed έχει κάνει αρκετά, παρά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι.

«Είτε θα τα αυξήσουμε κι άλλη φορά, είτε θα διατηρήσουμε σταθερά τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα — αυτά τα πράγματα δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», δήλωσε η Ντάλι σε συνέντευξή της στο Yahoo Finance. «Θα ήταν πρόωρο να προβάλουμε αυτό που πιστεύω ότι θα συμβεί γιατί υπάρχουν πολλές πληροφορίες που προκύπτουν ανάμεσα στο τώρα και στην επόμενη συνάντησή μας».

Η Ντάλι μίλησε λίγες ώρες αφότου το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός μετριάστηκε τον Ιούλιο, με τον δείκτη να αυξάνεται κατά 4,7% από πέρυσι, μετά από αύξηση 4,6% τον Ιούνιο.

Ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών υποχωρεί και οι τάσεις στα πρόσφατα μισθώματα σηματοδοτούν ότι ο πληθωρισμός στη στέγαση θα μειωθεί επίσης, ο πληθωρισμός των βασικών υπηρεσιών εξαιρουμένης της στέγασης έχει σημειώσει μέχρι στιγμής μικρή πρόοδο, είπε η Ντάλι.

«Πρέπει να δούμε να επανέρχεται στα προπανδημικά επίπεδα, αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να φτάσουμε στο 2% σε βιώσιμη βάση», ανέφερε.

Η Ντάλι πριν από την πιο πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων πίστευε ότι θα χρειάζονταν συνολικά δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, αλλά δεν επανέλαβε αυτήν την άποψη την Πέμπτη.

Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί βασική ανησυχία για τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλεί και ότι οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και οι ανησυχίες για πιθανή αναζωπύρωση του πληθωρισμού των κατοικιών είναι σημαντικές πληροφορίες για εκείνη καθώς σκέφτεται τα επόμενα βήματα. Είπε επίσης ότι η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά ότι η άνοδος θέσεων εργασίας εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που θα χρειαζόταν μόνο για να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού.

«Υποστήριξα πολύ την αύξηση των επιτοκίων που κάναμε και υποστηρίζω πολύ να μην προβάλουμε πρόωρα τι θα κάνουμε», είπε.

Photo: @AssociatedPress

Σχετικα αρθρα

Γκρίζα ζώνη τα cryptos για την εφορία – Προετοιμάζεται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου

admin

Προς κυβερνητικό shutdown οι ΗΠΑ – «Αδειάζει η κλεψύδρα» την Κυριακή

admin

Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ παρουσία Χατζηδάκη – Τι ειπώθηκε

admin

«Παράθυρο» Γουίλιαμς (Fed) για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Γέλεν: Επικίνδυνο και περιττό ένα κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ

admin

Κάλεσμα Στουρνάρα για «απορρόφηση» και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

fastpath

Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις

fastpath

Παπαθανάσης από Κοζάνη: Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί

admin

Φινκ της BlackRock: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 5%

admin

Σκρέκας: Δεκαπλασιάστηκε η ισχύς των ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο στην Ελλάδα

fastpath

Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

fastpath

Σκάλκος (Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ): Ευέλικτη, καινοτόμα και οικονομικά επαρκής η Πολιτική Συνοχής

admin