Image default
Ευρώπη

Στον βορρά οι Ευρωπαίοι τουρίστες για να αποφύγουν τους καύσωνες

Οι τουρίστες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναμένεται να στραφούν προς τη βόρεια Ευρώπη τα επόμενα χρόνια για τις διακοπές τους, αφού το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτήθηκε από εκτεταμένους καταστραφικούς καύσωνες πλήττοντας τη νότια Ευρώπη.

Η περιοχή της Μεσογείου παρέμεινε, βέβαια, το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό τουριστικό σημείο της Ευρώπης, αλλά οι κρατήσεις για χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία αυξάνονται σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Mastercard.

Παράγοντες όπως οι φθηνότερες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και τα ασθενέστερα νομίσματα στη Σκανδιναβία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες στον κόσμο, η TUI, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που θα οδηγήσει τους περισσότερους τουρίστες προς το βορρά.

Είναι πιθανό η ταξιδιωτική περίοδος να μετατοπιστεί, να ξεκινά νωρίτερα την άνοιξη και να τελειώνει το φθινόπωρο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Sebastian Ebel, στους δημοσιογράφους. Η εταιρία του, υποστηρίζει,  θα μπορούσε επίσης να προσφέρει περισσότερα πακέτα διακοπών προς τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

«Θα πάμε στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και στην πραγματικότητα ρώτησα τους συναδέλφους μου, ίσως θα έπρεπε να το ανοίξουμε μέχρι το τέλος του έτους, έως ή μετά τα Χριστούγεννα»,  δήλωσε ο Ebel επίσης.

«Μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη», είπε.

Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος δήλωνε τα παραπάνω, η TUI είχε ανακοινώσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομικό κόστος της τάξης των 25 εκατ. ευρώ λόγω των πυρκαγιών στη Ρόδο.

Οι τουριστικοί πράκτορες σε μέρη όπως η βόρεια Νορβηγία βλέπουν επίσης αυξημένη ζήτηση.

Οι περιφερειακές τουριστικές πληροφορίες για το Vesteraalen, μια νησιωτική περιοχή στη Βόρεια Νορβηγία, δήλωσαν ότι είχαν επισκέπτες από την κεντρική και νότια Ευρώπη που ήρθαν στη Νορβηγία για να ξεφύγουν από τον καύσωνα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων απευθείας αεροπορικών δρομολογίων προς τη Βόρεια Νορβηγία, ανέφερε.

Ο Fabio Scaglione και ο Diego Bruno επισκέφθηκαν τη Στοκχόλμη από το Τορίνο της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα μαζί με περίπου 20 άλλους σε ένα ταξίδι που διοργάνωσε ένα ιταλικό ταξιδιωτικό γραφείο.

«Πέρυσι πήγαμε στη Νότια Ισπανία και είχε πολύ ζέστη, φέτος αποφασίσαμε να πάμε σε ένα πιο δροσερό μέρος», δήλωσε ο Bruno.

Η Heather Storgaard, τουρίστρια από τη Σκωτία, προγραμμάτισε τις φετινές καλοκαιρινές της διακοπές στη Δανία, με μια στάση στη Βόρεια Γερμανία. Ο ζεστός καιρός την εμπόδιζε να πάει πιο νότια τα τελευταία πέντε χρόνια, είπε.

«Προηγουμένως είχαμε πάει στη Γαλλία, στην Ιταλία, στους κανονικούς καλοκαιρινούς προορισμούς και είχα φτάσει στο σημείο να αισθάνομαι πραγματικά άρρωστη», είπε.

«Ακόμα και η Γερμανία και η Ελβετία είναι πολύ νότια – σε αυτές τις χώρες ήταν το περσινό μας ταξίδι και ήταν ακόμα πολύ ζεστά».

Η Margit Wissenbach, μια Γερμανίδα που ζει στη Δανία, επισκέφθηκε φέτος τη Σουηδία με σκοπό να κάνει πεζοπορία, ενώ παράλληλα έκανε εκδρομές σε πόλεις όπως το Γκέτεμποργκ.

Η Wissenbach βρίσκεται συχνά στην Ιταλία λόγω εργασίας, όμως δήλωσε ότι προτιμά τον βορρά για διακοπές. «Προτιμώ να περπατάω στη βροχή παρά σε φούρνο», είπε.

Σχετικα αρθρα

Πορτογαλία: Στους δρόμους σήμερα για το δικαίωμα στη στέγαση

admin

Λίθιο: Νέα τεράστια κοιτάσματα, καταρρέουν οι τιμές

admin

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin