Image default
Ευρώπη

Εκτοξεύονται οι πτωχεύσεις στη Γερμανία εν μέσω ύφεσης

Ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, σχεδόν ένα τέταρτο παραπάνω από τις αιτήσεις πτώχευσης του ίδιου μήνα πέρυσι, ανακοίνωσε την Παρασκευή (11 Αυγούστου) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στη Γερμανία ήταν κατά 23,8% υψηλότερος τον Ιούλιο του 2023 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022, ενώ αυξάνονται σταθερά από τον Αύγουστο του 2022.

Επιπλέον, ο αριθμός των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν το κλείσιμό τους το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε επίσης κατά 12,4% σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Η έξαρση των πτωχεύσεων είναι μόνο η τελευταία από τις πολλές ενδείξεις ότι η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας φαίνεται όλο και πιο ζοφερή. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία στην οποία το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί το 2023, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός στο 6,2%.

Τη Δευτέρα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή κατέρρευσε κατά 1,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες στους αναλυτές για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας.

Οι παρατηρητές έχουν ήδη κάνει παραλληλισμούς με τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η χώρα αναφερόταν ως ο «άρρωστος της Ευρώπης» λόγω των υποτονικών οικονομικών επιδόσεών της.

«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αποφασιστικά μέτρα, η Γερμανία είναι πιθανό να παραμείνει στον πάτο του πίνακα ανάπτυξης της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters ο Ραλφ Σόλβεεν, οικονομολόγος της Commerzbank.

Η Γερμανία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχουν και διαρθρωτικοί λόγοι για την οικονομική της ύφεση, ιδίως η υπερβολική εξάρτησή της από τις εξαγωγές, η έλλειψη επενδύσεων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, πρέπει να δώσει σήμα εμπιστοσύνης στη γερμανική οικονομία και να υποβαθμίσει τους φόβους για μια επερχόμενη οικονομική κρίση, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να ποντάρει στις ιδιωτικές επενδύσεις που θα σώσουν την κατάσταση.

«Επί του παρόντος, περίπου δύο δωδεκάδες εταιρείες σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις στη Γερμανία, με συνολικό όγκο επενδύσεων περίπου 80 δισ. ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Funke Media Group την Τρίτη.

Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αγωνίζεται σήμερα με αφερεγγυότητες. Στη Γαλλία, ο αριθμός των επιχειρηματικών πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά 35% το φετινό δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν 55.000 θέσεις εργασίας.

 

Σχετικα αρθρα

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin

Χόλιγουντ: Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να γράψουν στην απεργία οι σεναριογράφοι – Προκαταρκτική συμφωνία με τα στούντιο

admin

Amazon: Επενδύει 4 δισ. στην Anthropic και τον επίδοξο αντίπαλο του ChatGPT

admin

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin

Γερμανός νομοθέτης: Η Βαρσοβία παίζει πολιτικά παιχνίδια εναντίον του Κιέβου

admin