Image default
Ευρώπη

Ρωσία: Αποδυναμώνεται το ρούβλι- Πάνω από τα 100 έναντι δολαρίου

Η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου έσπασε το ψυχολογικό όριο των 100 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας να ανακόψει την πτώση σταματώντας τις αγορές ξένου νομίσματος στην εγχώρια αγορά για το υπόλοιπο του 2023.

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ήρθε στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μηχανισμού που τέθηκε σε εφαρμογή για να απομονώσει την ρωσική οικονομία από τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων. Η ρωσική κεντρική τράπεζα αποδίδει την απότομη διολίσθηση του ρουβλίου φέτος στη συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε κατά 85% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Αντίστοιχα, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, έχει επανειλημμένα επισημάνει την επιδείνωση των συνθηκών του εξωτερικού εμπορίου ως τον κύριο λόγο για την αδυναμία του ρουβλίου, ενώ απέκλεισε την παρέμβαση για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Την ίδια ώρα ο οικονομικός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για ένα ισχυρό ρούβλι και απέδωσε την αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος στη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Αναλυτικότερα, το ρούβλι υποχώρησε έως και τα 100,35 ρούβλια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

«Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία έχει αποκλίνει σημαντικά από τα θεμελιώδη επίπεδα και η εξομάλυνσή της αναμένεται στο εγγύς μέλλον», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν Μαξίμ Ορέσκιν. «Ένα αδύναμο ρούβλι περιπλέκει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και επηρεάζει αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα του πληθυσμού», πρόσθεσε. «Είναι προς το συμφέρον της ρωσικής οικονομίας να έχει ένα ισχυρό ρούβλι».

Το νόμισμα της Ρωσίας έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, πτώση που το τοποθετεί μεταξύ των τριών νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, μαζί με την τουρκική λίρα και το πέσο Αργεντινής. Έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με το αποκορύφωμά του τον περασμένο Ιούνιο.

«Για να σταθεροποιηθεί το ρούβλι, εκτιμούμε ότι το επιτόκιο πρέπει να αυξηθεί πιο κοντά στο 10% και οι δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού πρέπει να διατηρηθούν εντός του δημοσιονομικού ανώτατου ορίου. Το ρούβλι μπορεί να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου, αλλά η εγχώρια νομισματική πολιτική θα παραμείνει πιο αξιόπιστη άγκυρα για το νόμισμα. Η Τράπεζα της Ρωσίας θα χρειαστεί να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 50-100 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 15 Σεπτεμβρίου για να ενισχύσει την εγχώρια αποταμίευση και να μειώσει τις εισαγωγές», σχολιάζει το - Economics.

Σχετικα αρθρα

Πορτογαλία: Στους δρόμους σήμερα για το δικαίωμα στη στέγαση

admin

Λίθιο: Νέα τεράστια κοιτάσματα, καταρρέουν οι τιμές

admin

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin