Image default
Ευρώπη

Αυτές είναι οι πιο ισχυρές τουριστικές οικονομίες στον πλανήτη – Η συμβολή στο ΑΕΠ και την απασχόληση

Το πλήθος των ταξιδιωτών που γεμίζουν τα αεροδρόμια ανά τον πλανήτη αυτό το καλοκαίρι είναι μία πρώτη γεύση για το τι έρχεται στον παγκόσμιο τουρισμό. Στην Ελλάδα ποντάρουμε φέτος σε εισπράξεις που θα σπάσουν το ρεκόρ του 2019, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση για το «τι τουρισμό θέλουμε» για το μέλλον, ώστε η συμβολή του στο ΑΕΠ να είναι βιώσιμη.

Έως το 2033 τα ταξίδια θα συνιστούν μία αγορά 15,5 τρισ. δολαρίων – καλύπτοντας περισσότερο από το 11,6% της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). Το ποσό αυτό συνιστά αύξηση μεγαλύτερη του 50% σε σχέση με την αξία των 10 τρισ. δολαρίων το 2019, όταν η αγορά ταξιδιών κάλυπτε το 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η έκθεση του WTTC αναλύει τις οικονομικές συνεισφορές των μεγάλων τουριστικών αγορών του κόσμου και αποκαλύπτει τις 5 πιο ισχυρές ταξιδιωτικές και τουριστικές οικονομίες από το 2022 όσον αφορά τη συμβολή στο ΑΕΠ.

Οι πιο ισχυροί των ταξιδιών

Αυτές παρέμειναν σε σχέση με το 2019:

  • ΗΠΑ
  • Κίνα
  • Γερμανία
  • Ηνωμένο Βασίλειο και
  • Ιαπωνία

Η Ιαπωνία ξεπερνά το Ηνωμένο Βασίλειο στην πιο πρόσφατη λίστα.

Η Γαλλία, το Μεξικό, η Ιταλία, η Ινδία και η Ισπανία ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

430 εκατ. θέσεις εργασίας

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για τη συνεισφορά των ταξιδιών και του τουρισμού στην αγορά εργασίας: Συνολικά, η βιομηχανία θα απασχολεί έως και 430 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2033, έναντι 334 εκατομμυρίων το 2019. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1 στις 9 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Δεν είναι μόνο ότι τα ταξίδια αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά επίσης αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από την οικονομία γενικά.

«Οι οικονομολόγοι λένε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτύσσεται σε ετήσια βάση περίπου 2,6% ετησίως», λέει η Τζούλια Σίμπσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, μιλώντας στο - από το γραφείο της στη Νέα Υόρκη. «Στα ταξίδια και τον τουρισμό, αναμένουμε [ετήσια ανάπτυξη] περίπου 5,1%».

Οι ΗΠΑ θα χάσουν το στέμμα από την Κίνα

Μια άλλη πρόβλεψη από το WTTC δείχνει μεγάλες αλλαγές σε εξέλιξη, προσθέτει η Σίμπσον: Τα επόμενα 10 χρόνια, η ταξιδιωτική οικονομία των ΗΠΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με  2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια συνολική οικονομική παραγωγή, θα χάσει το στέμμα της από την Κίνα.

Το 2033, ο ταξιδιωτικός τομέας της Κίνας προβλέπεται να συνεισφέρει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αποτελέσει το 14,1% της κινεζικής οικονομίας. Αντίθετα, η αμερικανική βιομηχανία προβλέπεται να φτάσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αντιπροσωπεύει το 10,1% της αμερικανικής οικονομίας. Αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν τόσο το ποσό που δαπανήθηκε στη χώρα από διεθνείς επισκέπτες όσο και το ποσό που ξοδεύουν οι πολίτες κάθε χώρας για τα δικά τους ταξίδια στο εξωτερικό.

Σχετικα αρθρα

Playmobil: Αναδιάρθρωση του ομίλου, με περικοπές 17% στις θέσεις εργασίας

admin

Η Κομισιόν δίνει άλλα 93,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Φαντάροι από τον στρατώνα… στις επιχειρήσεις

admin

Εμβόλια RSV: Θα φέρουν 2 δισ. δολ. στα ταμεία GSK, Pfizer φέτος

admin

Από μια κλωστή κρέμεται η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Πυρ ομαδόν στον επίδοξο Επίτροπο για το Κλίμα Hoekstra λόγω Κατάρ

admin

Διαψεύδει τις φήμες για κυβέρνηση τεχνοκρατών η Μελόνι

admin

Φλερτ μεταξύ ισπανικού Sumar και Πρασίνων της ΕΕ – Σε διακριτική απόσταση η Αριστερά

admin

Ευρωζώνη: Eπίμονη τάση συρρίκνωσης στη μεταποίηση- Η εξαίρεση της Ελλάδας

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήθελε να πληρώσει τον Τραμπ για να μην είναι ξανά υποψήφιος

admin

Bitcoin: Σε υψηλό έξι εβδομάδων και «κοιτάει» τα 30.000 δολάρια

admin

Goldman Sachs: Με «ισχυρούς ρυθμούς» αυξάνεται η κινεζική ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο

admin