Image default
Ευρώπη

Η μη αναμενόμενη απόφαση της Κίνας που φουντώνει τις διεθνείς ανησυχίες

Την περασμένη εβδομάδα τα διεθνή χρηματιστήρια βίωσαν τη μεγαλύτερη αιμορραγία από τον Μάρτιο εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τη διπλή κρίση, που αντιμετωπίζει η Κίνα σε σκιώδη τραπεζικό τομέα και αγορά ακινήτων. Ορισμένοι αναλυτές άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μία παρατεταμένη περίοδο αναιμικής ανάπτυξης, ανάλογη με εκείνη που έζησε επί δεκαετίες η Ιαπωνία, ενώ άλλοι τόνιζαν πως η κινεζική οικονομία συνηθίζει να διαψεύδει τις Κασσάνδρες.

Και τα δύο στρατόπεδα, πάντως, αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο ότι θα δούμε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων από τις τράπεζες της χώρας, που έλαβαν πριν από μερικές ημέρες εντολή να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για να στηρίξουν κατανάλωση και ανάπτυξη. Για αυτό και οι σημερινές ανακοινώσεις κρίνονται άκρως απογοηετευτικές.

Οι κινεζικές τράπεζες διατήρησαν ένα βασικό επιτόκιο που καθοδηγεί τα στεγαστικά δάνεια αμετάβλητο, ενώ προχώρησαν σε μικρότερη του αναμενομένου μείωση σε άλλο επιτόκιο. Οι κινήσεις που εξέπληξαν αρνητικά τις αγορές πιθανότατα αντανακλούν τις πιέσεις που δέχεται ο κινεζικός τραπεζικός τομέας και τη δύσκολη επιλογή του Πεκίνου μεταξύ της τόνωσης του οικονομικού κλίματος από τη μία και της διαφύλαξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από την άλλη.

Ειδικότερα το βασικό επιτόκιο του πενταετούς δανείου διατηρήθηκε το 4,2% τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το επιτόκιο θα μειωνόταν κατά 15 μονάδες βάσης μετά από παρόμοια μείωση την περασμένη εβδομάδα σε βασικό επιτόκιο δανείων της κεντρικής τράπεζας. Αυτό θεωρήθηκε ως πρόδρομος για την περικοπή του 5ετούς LPR.

Το LPR ενός έτους μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,45% από 3,55%, μια μείωση μικρότερη από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Υπήρχαν προσδοκίες για πιο δυναμικές κινήσεις μετά τη μείωση – σοκ της περασμένης εβδομάδας στο μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανειοδότησης της κεντρικής. τράπεζας και μια συνάντηση ημέρες αργότερα μεταξύ της κεντρικής τράπεζας, των χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών αρχών και των τραπεζικών στελεχών.

2 μηνύματα από την απόφαση

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η διατήρηση του επιτοκίου πενταετίας υποδηλώνει ότι το Πεκίνο μπορεί να σχεδιάζει πιο άμεσα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων.

«Η αιφνιδιαστική απόφαση για το πενταετές επιτόκιο δανείου της Κίνας μεταφέρει δύο μηνύματα. Πρώτον, μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η μείωση των επιτοκίων για τα νέα στεγαστικά δάνεια – τα οποία βρίσκονται ήδη σε ιστορικό χαμηλό – είναι ο καλύτερος τρόπος για τη στήριξη της στεγαστικής αγοράς. Δεύτερον, θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα ότι άλλη —μη νομισματική— υποστήριξη πολιτικής βρίσκεται στα σκαριά» σχολιάζουν οι αναλυτές του - Economics.

Χ. Γκότσης στο NaftemporikiTV: Η Κίνα δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία

Ίσως τα επιτόκια δεν είναι το σωστό εργαλείο

Από την πλευρά της και η Wall Street Journal σημειώνει: «Οι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το εάν η μείωση του κόστους δανεισμού θα βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση της υποτονικής οικονομίας της Κίνας ή θα θέσει ένα κατώτατο όριο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η οικονομία νοσεί σε πολλά μέτωπα καθώς έχουν προκύψει διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ανεργίας των νέων, της επιβράδυνσης της δραστηριότητας των εργοστασίων, της πτώσης των ξένων επενδύσεων και της βαθιάς ύφεσης στην αγορά κατοικίας».

Είναι γεγονός ότι κινεζικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ήδη παλεύουν με χαμηλή εμπιστοσύνη και αυξημένο χρέος, έχουν δείξει μικρή όρεξη για λήψη περισσότερων δανείων παρά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ρίχνουν τον πήχυ της ανάπτυξης οι διεθνείς οίκοι

Η UBS υποβάθμισε τη Δευτέρα την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023 σε 4,8%, από  5,2%, επικαλούμενη μια βαθύτερη και μεγαλύτερη ύφεση των ακινήτων και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης.

«Η υποστήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης ήταν αναμφισβήτητα μικρότερη από ό,τι είχε υποδειχθεί νωρίτερα μέσα στο έτος και μικρότερη από ό,τι περιμέναμε», αναφέρει σε σημείωμά του ο Wang Tao, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Κίνα.

Το Πεκίνο έχει δώσει ελάχιστα σημάδια ότι εξετάζει σοβαρά τυχόν νέες μορφές τόνωσης.

Τον Ιούλιο, οι τιμές καταναλωτή έπεσαν σε αποπληθωριστικό έδαφος για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Οι εξαγωγές από την Κίνα, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους από τις αρχές του 2020.

Και η πολυετής επιβράδυνση στον γιγάντιο τομέα ακινήτων της Κίνας επιδεινώνεται, καθώς η Country Garden Holdings, ένας από τους μεγαλύτερους επιζώντες κατασκευαστές ακινήτων της χώρας, έχει αθετήσει πληρωμές για ορισμένα από τα ομόλογά της, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανή μετάδοση του «ιού» στην αγορά.

Σχετικα αρθρα

Ηλεκτροκίνηση: Η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εισβολή των κινεζικών εταιρειών

admin

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin

Χόλιγουντ: Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να γράψουν στην απεργία οι σεναριογράφοι – Προκαταρκτική συμφωνία με τα στούντιο

admin

Amazon: Επενδύει 4 δισ. στην Anthropic και τον επίδοξο αντίπαλο του ChatGPT

admin

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin