Image default
Οικονομία

Η Ουκρανία σε συμφωνία με ασφαλιστικές για την κάλυψη πλοίων σιτηρών; Τι σημαίνει αυτό για τις τιμές τους;

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ουκρανία επεξεργάζεται σχέδιο με παγκόσμιους ασφαλιστές για την κάλυψη των πλοίων σιτηρών που ταξιδεύουν προς και από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ουκρανία επεξεργάζεται σχέδιο με παγκόσμιους ασφαλιστές για την κάλυψη των πλοίων σιτηρών που ταξιδεύουν προς και από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ένα ζωτικό βήμα στις προσπάθειες της χώρας να δημιουργήσει έναν ασφαλή διάδρομο για εξαγωγές της, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Το σχέδιο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από τον επόμενο μήνα και θα μπορούσε να καλύψει ασφαλιστικά από 5 έως και 30 πλοία ώστε αυτά να ταξιδέψουν μέσω των «επικίνδυνων» Ουκρανικών υδάτων.

Υπό την κάλυψη των ουκρανικών χερσαίων αμυντικών συστημάτων, ένα φορτηγό πλοίο γερμανικής / κινεζικής ιδιοκτησίας πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο εμπορικό ταξίδι από την Οδησσό από τον Ιούλιο, όταν η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα θεωρήσει οποιοδήποτε πολιτικό πλοίο φεύγει από τα λιμάνια της Ουκρανίας ως στρατιωτικό στόχο.

Οι ασφαλιστές, οι οποίοι έχουν κολλήσει με απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον πόλεμο, έχουν πιέσει για κάποια μορφή επιμερισμού του κινδύνου ως προϋπόθεση για μεγαλύτερη έκθεση στην περιοχή των συγκρούσεων. Η Lloyd’s δήλωσε ότι οι συμφωνίες για να καταστεί δυνατή η συνέχιση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία ήταν «ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» και ότι συνέχισε να εργάζεται για τη διευκόλυνση των αποστολών σιτηρών.

Όπως και να έχει πάντως οι Ουκρανοί επεξεργάζονται λύσεις, έτσι ώστε να επανεκκινήσουν το εμπόριο τους και να συντηρήσουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τους παρά τις αντίθετες προθέσεις των Ρώσσων. Μια επανεκκίνηση του εμπορίου με οποιοδήποτε κόστος για την Ουκρανία, θα αύξανε τις τιμές των ουκρανικών προϊόντων, ωστόσο την αύξηση των τιμών αυτών μάλλον θα απορροφούσαν οι ουκρανοί στο μεγαλύτερο μέρος τους, ώστε να παραμείνουν αυτά ανταγωνιστικά στην αγορά.

Από την άλλη, η αύξηση της προσφοράς των προϊόντων της Ουκρανίας αλλά και η μείωση του δείκτη κινδύνου απέναντι σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα έριχνε τις τιμές των σιτηρών παγκοσμίως με ότι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα και για τις τιμές των Ελληνικών σιτηρών. Πάντως, ούτως η άλλως φαίνεται πως οι τάσεις αύξησης τιμών των σιτηρών ισορροπούν σιγά σιγά και βραχυπρόθεσμα μάλιστα διακρίνονται πτωτικές τάσεις.

Ωστόσο η αγορά των τροφίμων και ιδιαίτερα των σιτηρών είναι τόσο απρόβλεπτη ακόμα που τα παραπάνω δεδομένα μπορούν να ανατραπούν «εν μία νυκτί»… Οι λόγοι αστάθειας παραμένουν πολλοί και σημαντικοί (πόλεμος, κερδοσκοπία, προβλήματα με τα logistics, πληθωρισμός τροφίμων, κλπ…).

Η αγορά άλλαξε και όπως έχουμε γράψει και σε παλιότερο άρθρο μας… «Αγκαλιάστε την αστάθεια και επωφεληθείτε από αυτή…»

Φώτο: @associatedpress

Σχετικα αρθρα

Αύξηση 12,3% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

fastpath

Ντάιμον (JPMorgan): Στο 7% το επιτόκιο της Fed – Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,3% στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Ιούλιο

fastpath

Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Χατζηδάκης

fastpath

Τι ωθεί τις εισπράξεις ΦΠΑ σε νέο ιστορικό υψηλό

admin

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027

fastpath

Έρευνα ΕΕΑ – Pulse: To 87% θεωρεί την ακρίβεια «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό πρόβλημα

fastpath

Νέο σοκ στην αγορά ακινήτων -Ανατροφοδοτείται ο κύκλος των ανατιμήσεων λόγω κόστους κατασκευής

admin

IEA: Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα

admin

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν το shutdown

admin

Την πέμπτη θέση κατέχει η Ισπανία, μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων

admin

Τα μερίδια αγοράς στην ψηφιακή τηλεόραση – Πρωτη η Cosmote

admin